Followers

My Nuffnang

About Me

My photo
Saya Mrs Sallehudin a.k.a Mimis Ingin menjadi penulis belog tegar ~huu~ Mr. Sallehudin ialah suami saya yang dicintai :)

Time

Visitor


widget

Search This Blog

Loading...

Friday, November 30, 2012

Hutang Ohhh Hutang

Hai dan salam Jumaat. Cepat sungguh masa berlalu. Rasa macam baru je semalam hari Isnin... hehehe..

I was in trouble now.. sangat susah hati. Memikirkan how to settle this problem. This is about all my hutang yang I tanggung. Tengah pikir ni macam mana nak langsaikan semua hutang tu.. then berangan lepas bayar semua hutang nak lari dari Malaysia... hahahaa... i sebut lepas bayar semua hutang ye... bukan nak lari sebab takmo bayar... :p

Firstly.. nak langsaikan hutang PTPTN. Seriesss... i tak bayar lagi. Dulu masa zaman I kerja I pernah ada niat nak start buat bayaran bulanan. I ada coll diorang tanya macam mana nak setelkan... orang yang jawab coll I tu bagi tau that I need to bayar satu amount yang 
besar kemudian barulah I boleh continue dengan bayaran bulanan. I kena bayar amount yang besar sebab I tak pernah bayar satu sen pun since lepas I habis study. Lepas tu tahun lepas.. I pergi sendiri ke pejabat PTPTN tu nak tanya sendiri macam mana nak setelkan this problem. I bawak sekali surat permohonan pengecualian untuk bayar amount yang besar tu sebab niat I ikhlas memang nak buat bayaran bulanan.. tapi time tu I tak bawa salinan caruman KWSP..so pegawai yang entertain I suruh I fax salinan tu dan dia bagi no fon dia untuk memudahkan I check my status. Lepas I fax dokumen yang dia nak.. I try to coll orang tu... tapi tak pernah nyeee dapat... so many time I coll. I dah tak sempat nak pergi pejabat PTPTN lagi time tu sebab time tu I sangat sibuk berulang alik pergi tengok rumah majikan I si YAM Tunku bla..bla.. (sorry terpaksa merahsiakan identiti dia sebab dia mmg kerabat diraja.tapi suka menyusahkan org..uwekkk..) hari-hari I kena pergi tengok renovation rumah baru dia dah rasa macam kuli batak plak..padahal jawatan I secretary hokey.. sangat tertekan time tu....  sehinggalah sekarang I tak tau ape status permohonan PTPTN tu. I ingat nak pergi lagi sekali laa then nak tanya betul-betul how to solve the problem. I rasa buang masa I berurusan dengan kerani kaunter lebih baik I masuk jumpa pegawai terus kan....  

Yang keduanya... I ada hutang card credit. Dah lama I tak buat bayaran dan card tu memang dah lama tak guna. Rasanya ada dekat 3 or 4 tahun. Bank pun sama.. nak mintak I bayar satu amount yang banyak baru diorang akan keluarkan satu letter untuk berhentikan kadar bunga yang naik tiap tahun. Peningkan... huhuhu...  

What should I do now? Macam mana I nak bayar semua hutang tu kalau status I sekarang dah tak bekerja? I ada niat macam nak kerja semula... tapi tak tau laa apsal hati ni macam liat sangat nak kerja balik. Yupss... memang I ada buat business kecil-kecilan..buat kek dan provide servise candy buffet dan choc fountain tapi keuntungan yang I dapat tu  takde besar sangat pun. Nak buat simpanan pun payah.. haissshh... 

Tapikan semalam I ada submit my resume untuk beberapa vacancy.. hehe.. tapi I apply job yang dekat dengan rumah je... I takmo jauh dari rumah..macam PJ ke..Damansara ke... fobia I dengan jammed pagi-pagi..hohoho... seriess sangat stress..I tak boleh laa berada dalam situasi macam tu. Bila dah jammed  sampai office terus moody.. hohoho...  ataupun ada idea lain tak selain kerja makan gaji..ape lagi yang boleh I buat untuk cari extra income:)

Kalau dapat kerja, I nak cepat-cepat setel hutang piutang tu sumer pastu nak pergi vacation kat pulau.. seriesss dah lama tak pergi bercuti. Terperap jerrr kat rumah. Lepas tu nak start balik hobi lama yang I tinggal dulu..kumpul kasut.. horeyyyy..!! Boleh gitu?  ;)

Okeylah uollss... happy weekend. Minggu ni I ada dua job chocolate fountain... alhamdulilah...thank you ALLAH


2 comments:

  1. yang buat kita pening kalau ada hutang ni,adalah interest dia..kalau da lama tak bayar,then tiba-tiba baru nak bayar..dorg akan suruh bayar interest yg da lama tertunggak tp amount principle tak tercuit pn..

    ReplyDelete
  2. kalo pikir bab hutang ni memang pening kan mimi. tak sabar nak tunngu hutang selesai..

    ReplyDelete