Followers

My Nuffnang

About Me

My photo
Saya Mrs Sallehudin a.k.a Mimis Ingin menjadi penulis belog tegar ~huu~ Mr. Sallehudin ialah suami saya yang dicintai :)

Time

Visitor


widget

Search This Blog

Loading...

Saturday, November 17, 2012

Durian Crepe - Oklaa First Time Cuba...

Salam semua..
Year End Sale dah start kan... bila laa I boleh pegi shopping nih.. ~huu~

Hari ni memang I dah planning nak buat Durian Crepe. Before this, I tak penah makan pun lagi dessert ni. Tapi dessert ni sekarang adalah sangat fofularrr dikalangan orang-orang yang suka makan. Ehh.. orang yang kurang makan pun suka jugak kot durian crepe ni. Mula-mula I macam ignore aje durian crepe ni.. Malas nak belajar sebab I tau mende ni musim aje. Dulu fofular gilerrr pasal macaroon. Lepas tu pavlova. Sekarang durian crepe. Tapi.. I ada terbaca kat blog mana ntah.. soriee lupa nama blog tu.. Durian Crepe resepi berhantu. Haaa kooo... ape yang berhantu pun I tak tau.. so hantu durian crepe ni memanggil-manggil I supaya mencuba try test resepi ni.


I cuba google.. Dapat laa resepi tu. Tak banyak pun bahan yang diperlukan. Tepung gandum, santan, air.. Pastu dah tentu laa derian kan... Semalam I pergi beli derian kat depan Giant. Alaa.. I beli yang dah siap packing punye. 3 pack RM10. I tak beli mahal-mahal sebab baru nak cuba try test kan... Masa I beli derian tu semalam.. ada laa sorang kakak ni.. berebut-rebut dengan I nak beli derian. Macam laa derian tu dah habis. Padahal ade jer lagi derian tu, peniaga tu tengah dok kopek letak dalam bekas polistrin and nak packing. Dalam hati.. mesti kakak ni pun nak buat durian crepe jugak.. ~hee~


Tengah hari tadi I pun memulakan operasi. Dapat laa dalam 24 ketul durian crepe ni.. Tapi nak membuatnyer jenuh jugak I tunggu depan dapur tu nak menggoyang-goyangkan crepe tu. Macam mana laa I nak berniaga nih..kalau meniaga mesti kene buat dalam kuantiti yang banyakkan.. ~huu~


Dan hasilnyaaaaa... Taraaaaaaa...
Ini percubaan pertama jadi lipatan crepe tu tak lah begitu kemas pun. Tapi yang I kurengg puas hati kulit crepe tu I tengok tak selicin macam peniaga lain. I syak ni mesti resepi kat internet yang I follow tu jenis resepi tangkap muat. ~hahaha~ Yerrr.. saya paham kalau kita perlukan resepi yang benar-benar resepi jangan kedekut nak keluar duit pergi belajar kan. Sebab I pun ada ajee keluarkan duit pergi kelas buat cakes especially yang terbaru ni I pergi belajar wat rainbow cake & red velvet cakes. Sebelum pergi kelas tu, I follow resepi kat internet. Tapi langsung tak menjadi. Nak termuak bila makan. Cuba jugak dua tiga jenis resepi. Tapi fail. I geram sangat so I pun terus pergi kelas. Bukan murah tau attend kelas nak dapatkan resepi original & sedap. Perlu keluarkan tiga angka. Lepas pergi kelas.. I try buat guna resepi yang dapat tu.. alhamdulilahhh menjadi. Kawan I makan rainbow cake sampai gian nak makan lagi.. ~huuu~


Jadi sesiapa yang mahukan resepi original yang benar-benar resepi, jangan kedekut keluarkan modal untuk attend kelas. Ni ada setengah orang tu.. dah laa kedekut nak kuar duit, pastu pujuk-pujuk suh ajar buat kek..lepas dia tau buat kek terus cantas bukak bisnes. Yerr..saya faham rezeki masing-masing ALLAH dah tentukan.. tapi kalau I jual cupcakes 1 box harga RM15, dia pulak jual RM14.. ape kejadah namanyaa?? Ok.. tetibe emo pulak.. ~hihi~ bukannye ape.. sebab I dah terkena situasi macam ni.. fobia mak jemahhh..


Owhh.. berbalik kepada durian crepe.. lepas I rasa macam kurang puas hati dengan hasil kulit crepe yang tak licin tu.. maka I try google lagi sekali. Tetibe ada satu hamba ALLAH ni boleh pulak bagi resepi menggunakan 5 jenis tepung kat blog dia.. resepi yang hamba ALLAH ni bagi sangat berbeza dengan resepi yang I buat tadi. Ok.. insyallah minggu depan I nak try resepi yang baru I dapat ni.. nak tengok cun ke tak crepe yang bakal dihasilkan. Kalau tak ok jugak dan timbul ketidakpuasan hati..makanya I perlu pergi kelas juga belajar durian crepe ni. Kekadang pergi kelas pun ada untung jugak tau.. sebabnya kekadang tu tujuan asal nak belajar satu resepi aje.. tapi cikgu masakan yang anjurkan kelas akan offer package dua or tiga jenis masakan / makanan... Pastu kalau kita attend kelas, kita juga diajar skill rahsia yang tak akan dapat dari mana-mana google pun.. Percayalah...  :)


Kalau kali kedua I buat menjadi.. Alhamdulilah.. terima kasih kepada pemberi resepi yang menggunakan lima jenis tepung tu. Moga rezeki beliau semakin bertambah.. ~hehe~ Lepas ni I boleh laa meniaga durian crepe. I fikir-fikir.. sekarang ni memang laa tengah hot durian crepe ni sebab sekarang kan musim durian.. banyak jual sana sini. Tapi nanti kalau musim durian dah habis, kita boleh adjust durian creap ni jadi manggo crepe ke... strawberry crepe ke.. blueberry crepe ke.. kan..??

Owhh..lapar.. jom makan durian crepe... ~hee~

No comments:

Post a Comment