Followers

My Nuffnang

About Me

My photo
Saya Mrs Sallehudin a.k.a Mimis Ingin menjadi penulis belog tegar ~huu~ Mr. Sallehudin ialah suami saya yang dicintai :)

Time

Visitor


widget

Search This Blog

Loading...

Tuesday, April 10, 2012

Weds Review : Guestbook Corner

Taraaaa....
Mari kite cerita pasal Guest book corner masa wedding saya.
Saya DIY guest book saya tu. Saya cuma gunakan kertas A4 kaler putih then buat sikit design saja. Juz tulis Just Married dan tarikh 17 March 2012. Kat bahagian bawah kertas pula saya cuma tulis Wedding Day Sallehudin & Mimi dan google gambar kawin kartun. Print pula saya guna printer kat office.. hahaha.. sudah jimat disitu. Kertas A4 pun saya rembat office punye  :)
Untuk cover guestbook tu saya guna kertas cardboard biasa yang boleh didapati di kedai alatulis. 
Dengan huruf-huruf comel diperbuat dari kayu - boleh didapati di kedai Bunga Reben Jalan Tunku Abdul Rahman (sebelah kedai Nagoya)

Kos untuk guestbook
Kertas A4 - free - RM0.00
Kertas cardboard - free - RM0.00
Huruf kayu kecil - RM14.50
Binding - RM9.00
Total - RM23.50


Saya juga berfikir-fikir apa hiasan yang bersesuaian untuk diletakkan atas meja guestbook saya tu. Saya meng'google' internet. Semuanya saya rasa tak bersesuaian. Kemudian saya ada beli satu majalah 'wedding fotography' kat MPH. Dalam buku tu ada beberapa gambar cantik yang saya rasa sesuai untuk dibuat rujukan untuk dekorasi. Tiba-tiba saya dapat satu idea...  :) jengjengjeng....

Beg baju lama - memang ada dua biji kat atas almari bilik mak saya. Saya amik beg tu dan saya cuci bersih-bersih
Bantal lama & kain kaler maroon - letak dalam beg supaya nampak isi beg tu tinggi (sila rujuk gambar). Kain kaler maroon untuk menutup bantal lama tu..
Patung Hello Kitty - Itu patung lama tersimpan aje kat rumah. Saya amik dan cuci habuk.
Bunga dua jambak - itu lebihan bunga yang saya beli untuk hiasan hantaran.
Beberapa keping gambar kenangan kami berdua - Saya print gambar hitam putih dan berwarna.
Kelip kayu - digunakan untuk klip gambar kenangan pada tali yang di gam hujung kiri dan kanan.

Jadi hasilnya seperti yang anda lihat pada gambar di atas.. hehehe...
Kemudian saya ambil tiga helai kertas A4. Setiap kertas tu saya lipat tiga supaya kelihatan memanjang dan gamkan kertas tu pada batang plastik. Batang tu saya beli kat kedai. Dah lama mende tuuu saya simpan... Kertas pertama saya tulis Congrats. Kertas kedua tulis Mr & Mrs dam kertas Ketiga saya tulis Sallehudin  ;) Pada mulanya memang mama saya kondem pasal hiasan beg tu. Katanya.. "tak pernah dibuat orang kakak oiiii" tapi sebab tak pernah dibuat orang laaa maka saya buat. Saya memang suka lain dari yang lain :)


Owhh.. sebenarnya pada muka depan guestbook saya tu tarikh wedding ialah 24 Mac 2012. Guestbook tu saya dah siapkan sebelum tarikh kawin saya bertukar. So, saya dah malas nak betulkan. susah nak kene pergi jalan TAR semata-mata nak tukar angka 17 kepada 24. 


Saya print lebih 50 muka surat dan guestbook tu memang penuh ditulis oleh tetamu yang hadir. Terima kasih semua yang sudi menulis dalam guestbook tu. Guestbook akan saya simpan sebagai kenangan dan boleh ditunjuk kepada anak cucu kami nanti... hikhikhikhik..

1 comment:

  1. bijak..bijak..susah nak cari beg vintage camtu....lama dah akak cari..anyway, tq rajin singgah ke blog bersawang akak...hope we'll see each other soon...

    ReplyDelete