Followers

My Nuffnang

About Me

My photo
Saya Mrs Sallehudin a.k.a Mimis Ingin menjadi penulis belog tegar ~huu~ Mr. Sallehudin ialah suami saya yang dicintai :)

Time

Visitor


widget

Search This Blog

Loading...

Saturday, July 28, 2012

Menu-menu Berbuka Puasa

Hai semua.. ini entry super panjang. Marathon cerita pasal menu berbuka puasa. hahaha....

Memandangkan I buat masa ni memang sebok menyiapkan biskut raya, so tugas untuk ke pasar ramadhan membeli juadah telah dipertanggungjawabkan kepada Mr. sallehudin. Actually I memang teringin sangat nak makan popia basah since dari 1st Ramadhan lagi. Bila Mr. sallehudin ke pasar ramadhan kat Stadium Shah Alam dia jumpa tiga orang yang jual popia basah ni. Dia boleh beli popia kat tiga-tiga makcik yang jual popia. Makanya hari tu ada 14 iji popia basah yang perlu ditelah. Memang betul banyak Mr. Sallehudin beli ala-ala perli I hokey..

4 Ramadhan 1433
Popia basah
Speghety
air Jagung
air tembikai



Memandangkan kitorang tak makan nasi waktu berbuka puasa, cuma makan yang ringan-ringan aje, so menu pilihan untuk 5 Ramadhan cuma roti john, mee goreng & buah melaka. Tetibe pulak teringin nak makan buah melaka kan...

5 Ramadhan 1433
Roti John
Buah Melaka
Mee goreng
air jagung


Menu 6 Ramadhan ni memang super sempoi. Memandangkan selepas bukak pose tu memang kitorang nak balik kampung. Dan I pun memang malas nak masak. Kebetulan Mr. Sallehudin pergi servis kereta.Dia nampak burger king. Terus dia tapau bawak balik. Lepas berbuka puasa kitorang terus bersiap keluar rumah. Singgah kejap kat Rampai Business Uptown sebab nak hantar biskut raya  :)

6 Ramadhan 1433
Burger King

Menu 7 Ramadhan adalah yang terbaik sebab berbuka pose kat kampung. Mama masak bihun suppp.. sedappp sedappp... Uihh pastu ada pulak cucur jagung + udang...

7 Ramadhan 1433
Bihun Sup Utara
Bubur kacang durian
Cucur jagung + udang
air oren



Ni muka tak bleh blah.. hehehe..


Masih berbuka pose di kampung. Kali ni mama wat nasi goreng. Walaupun nasi goreng ajee tapi tetap terbaik sebab dimakan juga dengan udang galah.. Abah beli udang ni kat opis dia, ada pengusaha udang galah kot datang menjual. Biasalaa kalau di kampung macam-nacam usahawan yang boleh dikatakan berjaya. Pasembur tu Mr. Sallehudin bawak balik dari Penang. Kebetulan mr. Sallehudin ada kerja kat sana so I pun tag laa dia suh beli pasembur.

 8 Ramadhan 1433
Nasi goreng
udang galah goreng
pasembur
puding caramel
air Mangga


sebenarnya semua cerita menu ini cuma satu catatan supaya boleh dibaca dan dijadikan kenangan.

1 comment:

  1. Sedapkan popia basah yang Pic no 2 tu... MQ pun suke popia yang tu... Salam perkenalan... Follow u

    ReplyDelete