Followers

My Nuffnang

About Me

My photo
Saya Mrs Sallehudin a.k.a Mimis Ingin menjadi penulis belog tegar ~huu~ Mr. Sallehudin ialah suami saya yang dicintai :)

Time

Visitor


widget

Search This Blog

Loading...

Thursday, May 3, 2012

Rentetan di Klinik Kesihatan

Hello holla...
Pagi tadi we all pergi klinik kesihatan sebab kononnya nak wat ujian najis. I tengah berfikir-fikir ni macam mana ujian tu dibuat. Pagi tadi kami sampai kat Klinik Kesihatan dalam pukul 11am. Nasib baik terus buat pendaftaran. Dapat nombor 1197. Kalau nak tau time tu nombor 1150++... Kat situ ada lima bilik doktor. so tunggu ajelah sampai nombor dipanggil.

Kadang-kadang I terfikir.. kenapa servis klinik kesihatan kerajaan mahupun kat hospital kerajaan tak memuaskan? Biarkan pesakit tunggu lama sampai tiga jam baru dipanggil masuk bilik doktor? Contohnya semalam semasa kat Hospital Sungai Buluh. I nampak ada dua orang india. Mungkin dia baru lepas eksiden. Kalau tengok memang kesian sebab luka sana sini. Dibiarkan india tu duduk atas kerusi roda. I perasan dari kol 3.30pm I nampak dia sampai pukul 5pm masa we all nak balik dah pun.. India tu masih atas kerusi roda lagi. I tak paham apa yang nurse kat situ buat kerja? Nak katakan nurse ada sorang dua kat situ tak jugak. ramai aje I tengok.. Sorry to say if my word ada yang kasar.. 'kalau pesakit tu gila-gila punye sakit, mati dulu baru nurse nak panggil masuk bilik doktor' 

Okey.. back to cerita kat klinik kesihatan. Dalam pukul 1 baru my hubby dipanggil masuk bilik doktor. My hubby pun cerita what his problem and bla..bla.. but doctor said "Ambil sampel najis dan buat kajian. Result akan dapat dalam tempoh three weeks" So dalam tempoh tiga minggu tu apa akan jadi? Adakah my husband akan sentiasa nak masuk toilet setengah jam sekali? Buang air besar pun bukan najis yang keluar tapi cecair putih aje yang keluar.. Sampai dah tak ada tenaga sebab dalam badan kekurangan air itu pun diorang cakap tak kritikal? If somthing happen to my husband..siapa yang nak bertanggungjawab? bukannya my husband tak pergi klinik.. dah tiga klinik dia pergi.. hospital pun dah pergi jugak. Apa yang I tahu if dalam badan manusia dah kekurangan air memang orang tu akan kehabisan tenaga and the best way orang tu perlu masuk air. (hokey I dont know how to explain masuk air cara mcm mana. I think all of you boleh imagine macam mana masuk air. jarum dicucuk kat belakang tapak tangan tu). Tapi my husband langsung tak de rawatan yang macam tu. Asyik bagi ubat cirit birit dan sakit perut dan air garam.

I know you doctor but please jangan pandang rendah kepada pesakit yang mendapatkan rawatan ke klinik kerajaan. My husband only said yang dia nak MC untuk hari ni saja.. and me pun tanya kat doktor yang perasan bagus tu.."macam mana yer dah tiga minggu jadi macam ni whats the problem going on?" Agaknya doktor ni tak paham soalan I kot.. dia boleh mempertikaikan pasal MC. "He not kritikal and can go to work macam biasa." Rasa macam nak penyepak pun ada jugak. Lastly doktor tu suruh my husband pergi ambil bekas untuk letak sample najis dan ubat. Lepas tu yang bengangnyerr doktor tu boleh cakap "kalau tak tahan sangat boleh pergi hospital"

Keluar dari bilik doktor my husband said "ok jom kita balik makan lagi bagus tengah lapar ni. Ingat aku bola ke?? pergi sana pergi sini" Langsung my husband tak pergi ambik bekas sampel najis tu and tak pergi kaunter ubat untuk ambik ubat.

I pun follow aje sebab I pun fade-up. Thats normal prosedur kalau kita pergi dapatkan rawatan kat klinik kerajaan. I tak nafikan mendapatkan rawatan kat hospital kerajaan adalah bagus dan I tahu di hospital segala peralatan adalah lengkap. Tapi sikap mereka yang bekerja kat situ.. macam tak nak kerja ajee.. duduk goyang kaki cukup bulan dapat gaji.

Okey.. cukuplah bebelan saya hari ini.. letih dan sakit hati bila pikirkan pasal servis kat hospital kerajaan. 
I ak baking cake.
Adios

No comments:

Post a Comment