Hai babe..
How are you? And happy Sunday ye..
Siapa yang suka speghety sila angkat tangan :) Yerr.. saya memang suka amat dengan speghety especially speghety bolognoise. Dulu kala before I pandai masak.. ~hee~ I google cara-cara memasak speghety bolognoise ni. Rupanya tak laa susah sangat kan.. Senang umpama memetik jari saja.. ~ekeke~
Lama kelamaan I terfikir why not I cuba masak speghety selain dari bolognoise. So.. my first trial untuk speghety goreng tidak menghampakan. Its is coll goreng? I pun tak sure nak bagi nama ape sebabnya cara masakannya tidaklah sepenuhnya menggunakan teknik goreng.
Mula-mula rendamlah speghety anda sehingga lembut. Sambil itu boleh juga merebus udang.
Didalam kuali panaskan minyak. I menggunakan minyak jagung. Kemudian tumiskan bahan lain iaitu bawang merah + bawang putih. Masukkan pula cili kisar + sos cili + sos tomato. Speghety yang telah lembut sepenuhnya dimasukkan kedalam kuali dan gaulkan sama rata dengan cili dan sos tadi. Campurkan sedikit garam. I mahukan speghety yang ada rasa bau yang agak menarik. I masukkan bawang putih yang dicincang halus. Gaulkan dan akhir sekali taburkan sedikit serbuk lada hitam. Pastikan tidak mengoreng terlalu lama speghety tersebut.
Kemudian cepat-cepat angkat speghety yang telah dimasak ke dalam pinggan. Buatlah telur goreng pecah kemudian taburkan diatas menu speghety. Kemudian boleh laa dimakan. :)
Resepi : (1 orang makan)
:: Speghety
:: seulas bawang merah dipotong halus
:: 4 ulas bawang putih dipotong halus (2 ulas diawal masakan & 2 ulas diakhir masakan)
:: 1 sudu besar cili kisar
:: 1 sudu besar sos cili
:: 1 sudu besar sos tomato
:: Serbuk lada hitam
Kalau uolls nak tau sedap or tak bolehlah mencuba... Ok.. I namakan speghety bawang putih sebabnya hasil menu ni akan mengandungi bau bawang putih.
ermmmm nampak sedap.... meleleh air lir.. ihiks..
ReplyDelete