Followers

My Nuffnang

About Me

My photo
Saya Mrs Sallehudin a.k.a Mimis Ingin menjadi penulis belog tegar ~huu~ Mr. Sallehudin ialah suami saya yang dicintai :)

Time

Visitor


widget

Search This Blog

Loading...

Thursday, September 8, 2011

Wedding Checklist - 6 Bulan Sebelum Majlis


Yeaazzaaa...
Baru tadi dapat sms dari Mr. Sallehudin, dia cakap kemungkinan besar majlis kahwin kami someday in end of March 2012. Alamak.. dah tak lama lagi kan.. Memandangkan ala-ala lagi enam bulan majlis nak berlangsung, so saya attachkan my wedding check-list untuk korang tengok.. haha.. satu mende pun tak buat lagi kecuali pergi kursus kahwin.

1. Tarikh :
Nikah :To be confirmed
Resepsi : To be confirmed
Bertandang: To be confirmed
(Mr. Sallehudin cakap dalam bulan 3. Date akan discuss hari Sabtu ni)

2. Theme & concept:
Nikah : Magenta + Biru azure 
- Konsep: Arabian
Resepsi : Black + Royal purple + Lavender + Grey + White
- Konsep: Vintage
Bertandang : Green + Brown
- Konsep : Pending
(Yang ni dah confirm. Tak nak tukar dah. Konsep untuk bertandang biar Mr. Salleh's family decide.)

3. Legal documents:
Kursus kahwin: Done
Hiv Test: 
Pending
Borang Kebenaran Nikah: Pending
(takutnyerr nak buat HIV test sebab saya takut kene suntik..huhu)

4. Venue
Nikah : Rumah, Taman Serai Permai, Bagan Serai
Resepsi : Rumah, Taman Serai Permai, Bagan Serai
Bertandang: Rumah Tmn Koperasi Polis / Dewan Tmn Selaseh
(Ini..tak tau nak buat kat rumah or dewan for my side...)

5. Catering/Canopy
Nikah : Pending
Resepsi : Pending
Bertandang: Pending
(Ini.. serah to family. biar diorang yang booking)

6. Pelamin
Nikah : Mini pelamin : Pending
-Decoration: Pending
-Design: Pending
-Bantal nikah: Pending
(Ini.. I will DIY)
Resepsi : Pending
-Dais & Decoration: Pending
-Design: Pending
(ini.. nak servey vendor kat area Bagan Serai. So.. nnt saya akan tambah prop supaya ikut concep)
Bertandang: Pending
(Bertandang.. saya tak tau.. Family sana decide. I follow jerr..)

7. Photographer
Nikah : Pending
Resepsi : Pending
Bertandang: Pending
Choices of pose: Pending
(Ini nak kena servey)

8. Videographer
Nikah: Pending
Resepsi: Pending
Bertandang: Pending
Choices of songs: Pending
(Ini.. pun nak kena servey kot. Kalau ada budget.. baru boleh booking)

9. Wedding outfits
Nikah:
-Dress: Pending
-Tudung: Pending
-Veil: Pending
-Shoe: Pending
-Accessories:  Pending
Resepsi:
-Dress: Pending
-Tudung: Pending.
-Veil: Pending
-Shoe: Pending
-Accessories:  Pending
(dress for nikah & resepsi dah discuss with Nilam Boutique. Tapi die boleh wat untuk baju perempuan. How about baju lelaki? Nak kena discuss lebih lanjut. Nilam boleh buat sekali dengan tudung & veil..)
Bertandang:
-Dress: Pending
-Tudung: Pending.
-Veil: Pending.
-Shoe: Pending.
-Accessories: Pending.
(Nak pergi cari kain lace/songket untuk hantar tempah.)

10. Makeup
Nikah:  Pending
Resepsi: Pending
Bertandang: Pending
(Nak servey jugak ni.. make-up artist area Bagan Serai / Penang / Taiping)

11. Doorgift
Nikah:  Pending
Resepsi:  Pending
-Guest doorgift on Nikah day: Pending
-Guest doorgift on resepsi day: Pending.
-Kid doorgift: Pending
(Item doorgift untuk resepsi day dah ada idea item yang nak disediakan. Cuma nak servey & beli. Untuk nikah day & kids je belum ada idea lagi)

12. Bunga Pahar/Bunga Manggar/Centerpiece
Nikah: Pending
Resepsi: Pending
Bertandang:Pending
(Yang ni.. I have no idea.. Kena tanya mama)

13. Hantaran
Bilangan dulang: 7 berbalas 9
For Cik Mimis:  Pending
1. Mas kahwin + gelang tangan
2. Persalinan + tudung
3. Perfume 
4. Al-Quran + telekung
5. I-Pad   
6. Kasut
7. 
 
To decorate:  Pending
For Mr. sallehudin:  Pending
1. Kemeja + T-shirt (Dr. Cardin)
2. Perfume
3. Playbook
4. Sejadah + Al-Quran
5. Kasut
6. 
7.
8. 
9.  
To decorate:  Pending
(Barang hantaran semua kena beli sekali dengan Mr. Salleh. Maybe beli time Mega Sale Christmas)

14. Batal Air Sembahyang
Rantai tangan: Pending
(Ini.. kene warning Mr. Sallehudin pegi beli dengan saya. kang nnt dia konon2 nak wat surprise plak.. )

15. Invitation Card
Nikah & Resepsi:
-Design: Pending
-Printing:  Pending
Bertandang:
-Design: Pending
-Printing:  Pending
(Tengah fikir sama ada nak handmade card or tempah aje..)

16. Cake
Resepsi: Pending
Bertandang: Pending
(tak tau lagi sama ada nak order or buat sendiri)

17. Jurunikah/Pembaca doa
Nikah: Jurunikah-Pending
Resepsi: Pembaca doa-Pending
Bertandang: Pending
(Ni.. abah uruskan)
 
18. Handbouquet
Nikah:  Pending
-Types & colors: Pending
Resepsi: Pending
-Types & colors: Pending
Bertandang: Pending
(I have no idea..)
 
19. Guest List
Nikah: Pending
Resepsi: Pending
(Rasanya macam nak start kumpul dari sekarang)

20. MC/Kompang/Entertainment
MC: Pending
Kompang: Pending
PA system: Pending 
CD of songsPending
(MC dah ada. Kompang abah tolong cari. PA syatem abah tolong cari. CD songs saya carik sendiri)

21. Pengapit/Bridemaids/Bestman
Nikah: Bridemaids & Bestman: Pending
Resepsi: Bridemaids & Bestman: Pending
Bertandang: bridemaids & Bestman: Pending
(Sape yang nak jadi pengapit nie???)

22. Dresses for family
Resepsi: His family & her family.
His family: Pending
Her family: Pending

23. Bilik pengantin
Katil: Pending
Decoration: Pending
Cadar katil: Pending
(Nak beli cadar baru. buat curtain baru. Katil tak payah beli baru..)

24. Signage
Resepsi: 20pcs.
Location: Pending
Design: Pending
Printing: Pending
Welcome sign Pending
(Nanti saya DIY yer.. )  

25. Facial/Massage/Inai
Pending
(Inai adalah perlu. Facial pun rasanya perlu. Nanti lah fikir..)

26. Honeymoon
Date: Pending
Location: Pending
Tickets: Pending
Accommodation: Pending
(Ini... sila tanya Mr. Sallehudin)

27. Pre/Post Wedding
Photographer: Pending 
Theme: Pending
Outfit: Pending
Location: Pending
Date: Pending
(Ini nak kena contact classic Bridal house. Nak tanya about my booking for last year valid lagi or tak..)

28. Guestbook Corner
Guestbook : Pending
Decor : Pending
(Ini.. saya akan DIY. Cuma nak cari orang untuk tolong jaga guestbook corner tu ajee)
29. Candy buffet
Favor : Pending
Decor: Pending 
(Ini pun DIY jugak dan akan cari orang untuk hiaskan table candy buffet tu nnt..)

3 comments:

  1. mimi...6 bulan tu tak lama tau...mulakan gerak gempur dr sekarang secara sikit sikit dan slow...jangan gabra key..bawa bincang selalu ngan keluarga mentua..


    p/: buat tmn koperasi polis leh ar dtg..kawasan umah i tu

    ReplyDelete
  2. SAME CHECKLIST KAMU DGN K.I.N.A BLOGGER EK ... JOURNEY BRIDE TO BE

    ReplyDelete