Followers

My Nuffnang

About Me

My photo
Saya Mrs Sallehudin a.k.a Mimis Ingin menjadi penulis belog tegar ~huu~ Mr. Sallehudin ialah suami saya yang dicintai :)

Time

Visitor


widget

Search This Blog

Loading...

Sunday, September 29, 2013

Masakan Sotong Sumbat

Holaaa & good morning.. 
Last two weeks kalau tak silap I ada cuba satu masakan yang sebelum ni I tak pernah masak pun. Sotong sumbat masak mentega. Actually I teringin nak cuba this resepi lepas tengok facebook one of my ex-schoolmate, Ainal Yasmin. Dia selalu upload pic masakan dia dalam facebook. So.. I pon macam terkinja-kinja nak mencuba.

Mula-mula sediakan telur goreng hancur. Dalam telur goreng tu I campurkan bawang merah yang dihiris, cili merah, cili benggala dan tomato. Tapi kalau uolls nak cuba & nak masukkan sayuran lain pon its ok  :) 


Sotong pulak I pilih yang besar-besar. Senang I nak sumbat telur hancur tu. Sumbat sampai padat ye..
Misai sotong kalau nak sumbat sekalai pon boleh. Tapi I goreng biasa aje sebab I memang suka makan misai sotong tu.. ~hihihi~


Dah sumbat semua.. Uolls boleh laa goreng sotong tu. Kalau kita sumbat padat telur hancur dalam sotong tu, twlur tu tak akan terkeluar bila digoreng. Maybe ade sikit aje yang keluar tapi dont worry twlur tu masuk selamat.. Hehe.. Lepas goreng uolls boleh gunak kan sotong tu untuk masak sambal ke..  For me I masak mentega. 

Mr.sallehudin makan sampai habis. Walaupon dia tak mengakui yang masakan I aritu sedap, tapi dia yang tolong makan sampai habis.. Haha..

Selamat mencuba

~xoxo~

No comments:

Post a Comment