Followers

My Nuffnang

About Me

My photo
Saya Mrs Sallehudin a.k.a Mimis Ingin menjadi penulis belog tegar ~huu~ Mr. Sallehudin ialah suami saya yang dicintai :)

Time

Visitor


widget

Search This Blog

Wednesday, January 29, 2014

Pengelupasan Kulit Muka

Hai...
Kebelakangan ini masalah kulit mengelupas di bahagian muka semakin menjadi-jadi. Seingat I masalah pengelupasan kulit muka dah terjadi lebih kurang setahun dulu. Waktu tu I ke sebuah salon kononnya nak membuat 'facial'. Semasa dalam proses facial tu kulit muka saya rasa sangat pedih dan kelihatan merah-merah. Terus I minta juru facial tu stop dari membuat facial sebab tak tahan sangat rasa pedih tu.

Sekarang ni I tengok pengelupasan semakin teruk. I dah mula rasa susah hati ni. Tak ingat apa punca terjadi pengelupasan. Mungkin sebab penggunaan pencuci muka or penggunaan mekap. Pengelupasan yang paling teruk ialah disekeliling bibir dan bawah pipi. Di dahi pun ada juga sikit..hmmm..

Baru-baru ni I cuba menggunakan satu produk pencuci muka untuk membaikpulih kulit yang mengelupas. Baru je pakai sehari dua.belum dapat tengok kesannya lagi. Then, setiap tengah hari dan malam sebelum tidur I akan sapu pelembab muka. Harap-harap lepas ni tak ada dah mengelupas kat muka ni..

Ada jugak petua alternatif yang I baca untuk mengatas masalah kulit kering dan mengelupas. Caranya:

1) ambil isi sebiji buah mangga 
2) lenyekkan isi buah mangga tu hingga lumat (nampak macam bubur)
3) sapukan secara nipis pada muka dan biarkan hingga kering
4) bila dah kering cuci dengan air suam.
5) then, sapu dimuka dengan ais batu.
6) akhir sekali lap muka dengan tuala lembut / bersih secara perlahan-lahan

Sumber : google

Harap petua ni dapat membantu uolls semua dan juga I sendiri...

Xoxo

Thursday, January 23, 2014

Top 10 Wedding Colors For 2014

Hai..

Lamanya I tak blogging about wedding  :)  yess I miss zaman my wedding preparation last two years ;p

ok.. kat sini I highlight beberapa warna tema yang dijangka hot untuk tahun 2014. 


Grayed Jade

Radiant Orchid

Celosia Orange

Pink Blush

Green Mint

Dusty Blue

Pale Yellow

Woww..semua warna nampak cantik dan fresh. So.. bride to be 2014 selamat memilih warna tema pilihan anda..

xoxo


Tuesday, January 21, 2014

Kisah Baju Raya

 Assalamualaikum..

Walaupun Aidilfitri lambat lagi tapi I sudah decide tema warna baju raya tahun ini. Warna yang terpilih ialah emarald green..

Walaupun tahun ni turn kami suami isteri akan beraya di Melaka iaitu kampung sang suami, saya tetap akan melaram dengan baju raya baru jugak. hehe... adik ipar dan pak mertua pun akan pakai baju raya sama kategori juga iaitu emarald green. 

Emarald green ini ada yang cerah dan ada juga yang agak gelap sedikit.. Sang suami cakap warna ni lebih kurang sama dengan kain sekolah agama.. huhu.. yups thats right. Tapi I akan pilih warna yang agak cerah sikit supaya nampak lebih elegent. ~cewahh..~

 pic 1

pic 2

pic 3

I pilih warna dalam pic 1. Lagipun pic 1 nampak lebih segar dan ceria. I dah remind sang suami supaya tahun ni kita perlu buat persiapan awal. Tak kisah laa kalau kita start prepare dari sekarang supaya nanti takde laa kelam kabut kan macam tahun tahun sebelumnya. Lagi seminggu nak raya baru laa terhegeh-hegeh nak cari baju raya. So kalau boleh tahun ni I nak buat well preparation. 

Contohnya raya pertama I pakai baju warna emarald green so mr. sallehudin pun kena pakai emaralg green juga. Then..raya kedua nak pakai warna royal purple so mr. sallehudin pun kena pakai baju warna sama jugak. Baru lah dikatakan sehati sejiwa.. ~cewaahhh~ Selalunya raya kedua ketiga dan seterusnya mr. sallehudin lebih selesa pakai t-shirt aje. So I will make sure tahun ni beliau akan pakai sedondon dengan I..~hee~

I planning this year I nak tempah baju. Berbanding tahun sebelumnya I suka cari yang ready made. So sekarang I tengah pikir-pikir juga design macam mana yang sesuai dan tengah 'in' sekarang. Macam tahun lepas fenomena peplum tapi tahun ni tak tahu pulak fenomena apa.. hmm..

Kalau boleh I nak yang nampak simple tapi bergaya. ~wee~

 pic 4

pic 5

Pic 5 yang fesyen ditengah-tengah tu I rasa cantik  :)

Saturday, January 18, 2014

Blog Picisan Ku Sudah Ada Templete Baru

Assalamualaikum..

Hari ni adalah sangat stress. Kononnya nak tukar templete blog. Nak berwajah baru dan semangat baru supaya lebih rajin menulis blog. Iyerr.. memang I berjaya menukar templete yang lebih up to date tapi setelah membetulkan item dekat side bar tiba-tiba button 'new post, 'design' dan 'sign out' tak ada.

okey.. untuk memberi gambar yang lebih jelas, I attach sekali gambar ini untuk tatapan anda.. :p

 Gambar 1

Sila perhatikan arrow warna merah. Sepatutnya button 'new post, 'design' dan 'sign out' akan berada di bahagian kanan atas sekali. Tapi sekarang dah tak ada. Sepatutnya akan ada seperti yang tertunjuk pada gambar 2...

Gambar 2

Pening arrr...!!
My husband kata mungkin masalah coding. Tapi dia sendiri pun tidak terrer dalam bidang coding ni so tak dapatlah beliau nak membantu I.. 

Pleasee..
macam mana nak dapatkan semula button tu yer..?

aduss..rumit sekalik!!

Monday, January 6, 2014

Pretzel Auntie Anne's

Assalamualaikum...

ok..selepas me and sallehudin makan sushi king hari tu tiba-tiba I ternampak kiosk Auntie Anne's. Rasa eksited nak cuba pretzel Auntie Anne's ni yang dikabarkan seantero dunia sangat sedap. Bila tengok ramai yang sanggup beratur panjang berjela so I pun join jugaklah beratur..


Owh..sorry sebab I tak ingat apa pakej set yang Auntie Anne's ni offer. Tapi I ambil pakej dua keping pretzel salut dengan cokelat. Actually ada beberapa set yang kita boleh tengok kat menu yang disediakan. Cuma I aje yang tak sempat nak snap gambar. Tak ape..nanti kalau I pergi beli lagi I akan snap ye..  ;P


Wahh.. macam ni rupanya pretzel. Jakunnya saya.. hahaha.. serious I memang tak pernah beli dan makan pretzel Auntie Anne's ni. Rasanya macam ala-ala donut tapi lagi sedap dari donut. Memang penuh salutan cokelatnya. Makan sampai comot-comotlah mulut. 


Sebenarnya ada beberapa jenis pretzel yang disediakan. Antaranya Cinnamon Sugar, Sweet Almonds, Raisin, Jalapeno dan ada beberapa jenis lagi. 


Dimana nak dapatkan pretzel Auntie Anne's? Alahai..banyak kiosk Auntie Anne's kat shopping complex. Kat KLCC, One Utama, Times Square, Mid Valley, Alamanda... haa.. lagi senang uolls pergi website die aje.. --> auntie anne's

Saturday, January 4, 2014

Sushi King

Hai everyone..

Bulan lepas mr.sallehudin ajak I pergi makan Sushi King. Seperti orang mengantuk disorongkan bantal. Mestila sonok kan.. ~wee~

Dulu kala I memang tak suka dan tak pandai langsung nak makan sushi ni. Tahun 2010 one of my fren bitau yang sebenarnya sushi ni sedap. So I pun cuba-cuba laa beli sushi kat Jaya Jusco. Hehe.. Waktu tu I cuma beli sushi kecik yang ade telur kat atas & yang ada udang je. Bila dah makan.. Woww memang sedap sebenarnya..haha..



Kalau nak dibandingkan dengan yang lain sushi yang paling sedap sememangnya sushu king. Opss..ni bukan iklan berbayar ye..hehe... But my husband cakap die lagi suka sakae sushi. 
Sesampainya kami di Sushi King One Utama, nasib baik ada meja kosong untuk dua orang so tak lah kami tunggu lama sangatkan.. I excited giler..terus grab this one.. 



Dan yang ini juga.. Ini paling sedap. Sukaa sangat.. Ada tuna..



Dan yang ni..ade cheese. So sallehudin memang suka sangatlah kalau berunsurkan cheese ni



 Saya order juga Ebi Ten Don namanya. Sebenarnya ia cuma nasi kukus dan dihidangkan dengan sayur. Menariknya dalam buku menu ni ditulis juga jumlah kalori untuk setiap jenis menu yang ada. So senang laa kepada mereka yang mementingkan kalori makanan boleh refer kat buku menu je. Untuk Ebi Ten Don ni kandungan kalorinya 601. Banyakkan.. So I makan separuh saje yang separuh lagi sallehudin habiskan. ~wee~


Dan hasilnya kami telah makan sebanyak ini... Well...rasanya tak lah banyak sangat kan klau nak dibandingkan dengan orang lain..hehe.. Setiap warna pinggan mempunyai harga yang berlainan. Kalau tak silap saya pinggan warna purple adalah hidangan yang mahal. Ntah..saya pon terlupa..huhu...


Akhir sekali bila dah kenyang tibalah turn nak membayar.... ~yeayyy~


Saya ingin memberi ucapan terima kasih daun keladi kepada suami saya kerana telah membelanja saya makan sushi king. Next time belanjalah lagi..

Ok..byee
Xoxo




Wednesday, January 1, 2014