Followers

My Nuffnang

About Me

My photo
Saya Mrs Sallehudin a.k.a Mimis Ingin menjadi penulis belog tegar ~huu~ Mr. Sallehudin ialah suami saya yang dicintai :)

Time

Visitor


widget

Search This Blog

Saturday, December 28, 2013

Resepi : Nasi Lemak Sambal Sotong

Happy Saturday  :)

Hari ni I masak nasi lemak dan sambal sotong. Sebab mr. Sallehudin baru balik outstation dari Sarawak. Katanya dah lama tak makan nasi lemak so die request auruh I masak... Yer lah.. I dah masak dan dia dah tambah berkali-kali. Lepas lunch dia tidur dan bangun semula pukul 6.30pm dan makan lagi nasi lemak..hehe...


Ok.. Disini I nak share lah resepi nasi lemak dan sambal sotong
 yang I selalu masak.. I punya masakan simple aaje..

:: beras 2.5 pot
:: bawang kecil sebiji hiris nipis
:: halia 1cm dan hiris juga
:: santan
:: 3 helai daun pandan

Cara-cara:
1. Cuci beras dulu..lepas tu baru letak hirisan bawang dan halia. Tujuannya untuk mewangikan nasi nanti. Owhh jangan lupa masukkan daun pandan dan sedikit garam
2. Saya letak 2.5 pot santan dan 2.5 pot air.
3. Dan masaklah seperti biasa


Resepi sambal sotong (untuk 2 orang makan)
:: seekor sotong kering. Saiz besar boleh sederhana pon bole..
:: 10 tangkai cili kering
:: 1 biji bawang besar
:: 2 biji bawang merah

Cara-cara:
1. Cuci bersih sotong dan rebuskan
2. Bawang besar dan bawang merah di blender 
3. Cili kering pun blender (asing dgn bawang)
4. Pastikan sotong yang direbus dah lembut senang nak potong kecil-kecil
5. Panaskan minyak dalam kuali
6. Masukkan bawang yang di blender. Gaul sedikit hingga ala-ala garing
7. Kemudian masukkan cili yang sudah diblender
8. Kemudian masukkan perisa garam, gula
9. biarkan sekejap dengan api perlahan
10. Dah nampak cili tu merah pekat sikit boleh lah terus masukkan sotong.
11. Sambil gaul².. Pastikan sotong tu dah masak baru boleh makan..


Friday, December 27, 2013

2014 : Tahun Melawat Malaysia

Salam semua..

Masyaallah..how time fly.. lagi empat hari saja akan masuk ke tahun baru 2014. I selalu dengar kat radio para deejay selalu 'countdown' menyatakan bahawasanya tahun 2014 ialah Tahun Melawat Malaysia. ~hehe~ ok.. tak de kene mengena. Ini cuma pengetahuan am saja. Memandangkan ianya Tahun Melawat Malaysia..mungkin I boleh 'list' kan disini beberapa tempat menarik di Malaysia yang ingin saya jejaki.

:: Kundasang, Sabah
Saya selalu tengok gambar-gambar menarik tentang Kundasang. Tempatnya nyaman dan dan damai. Orang kata suasananya lebih kurang macam Cameron Highland aje tapi entah lah..sebab I sendiri belum pernah ke sana (kesiankan..) Alangkah seronoknya dapat melihat matahari terbit disebalik kaki Gunung Kinabalu. Kan..kan..kan...

:: Pulau Kapas
Actually dah lama sangat rasanya tidak bercuti ditepi pantai. Owhh.. enam bulan lepas ada lepak-lepak ditepi pantai Terangganu. Tapi apa yang saya inginkan melakukan aktiviti snorkeling. Memang teringin sekali nak merasa pengalaman snorkeling :p

:: Semporna
Ini pon salah satu tempat menarik juga. Teringin nak lihat kehidupan penduduk Semporna yang tinggal dalam rumah atas air dan mengambil gambar-gambar cantik disana. Saya pernah melihat instagram Nabila Huda dan Amy Search, gambar yang mereka ambil menunjukkan betapa cantiknya Semporna.



MeCantik kan..??

Hopefully satu hari nanti I akan dapat menjejakkan kaki ke sana.. (Ini entry meluahkan harapan)

:: Restoran Berputar Menara Kuala Lumpur
Ini pun satu tempat yang saya nak pergi juga. Sambil menikmati makan malam dan sambil melihat keindahan Kuala Lumpur (ececehh..walaupun harga tol naik, KL tetap indah..)

Nampak gayanya I perlulah berusaha dengan lebih agresif lagi supaya hajat tercapai ;p

Saturday, December 21, 2013

Penambahan Berat Badan Yang Menakutkan -part 3-

Hujung Ogos 2013 berat badan saya mencecah 56kg. Siapa tak happy kan sekurang²nya nampak hasil.. ~ekekeke~

Bulan Ogos tu memang saya dah makan nasi setiap hari tapi dalam kuantiti yang sikit. Kadang kala terbabas juga tambah berkali-kali sebab dipaksa oleh suami supaya makan banyak. Mungkin waktu ni dia rasa tergugat kot sebab mengetahui berat badan semakin menurun..~haha~ untuk mencapai misi dengki beliau, apabila tengah malam beliau akan rasa lapar dan pujuk saya buatkan maggi. Ada juga dia ajak saya pergi makan roti canai kat kedai mamak. Ok.. Saya ikutkan aje..saya tetap order roti canai sebijik tapi saya pastikan yang saya akan minum air limau suam dan minum air kosong suam. Memang dah tak ada istilah minum air ais dalam hidup saya dah..kemana pergi saya akan bawa sebotol air suam. Itu saja yang saya amalkan waktu itu. Nasi pula saya akan makan sehari sekali iaitu waktu petang sebab makan bersama suami selepas beliau balik kerja. Tapi waktu tengah hari saya akan makan salad sayur atau salad spegety. Waktu pagi pula saya akan makan hotdog gril atau daging burger bersama roti.

Oktober 2013 saya lagi teruja sebab berat badan turun ke 54kg. Waktu ni semua baju yang ketat dan sendat dah boleh muat. Baju kurung moden yang dulu saya pakai umpama sarung nangka bak kata suami sekarang dah tak jadi sarung nangka. Baju yang saya pakai ketika pertama kali ber'dating' dengan suami kini dah boleh disarungkan ke badan dengan jayanya..


Doktor di klinik tempat suami buat medical check-up pun cakap yang dia dah nampak saya kecil sikit berbanding dulu.. ~hahaha~ teruja hokeyyy. Ini menimbulkan perasan jealous di hati suami dan adik ipar saya ~kiki~

Dan sekarang bulan December 2013, berat badan dah mencapai angka 52.5kg. Walaupun penurunan agak lambat iaitu sebulan hanya 1kg saja but its ok for me. untuk mencapai angka 49kg mungkin akan mengambil masa dalam tiga atau empat bulan lagi saya akan tetap berusaha dan menanti dengan sabar. Saya happy sebab tanpa bantuan suplement atau ubat kurus saya mampu menurunkan berat badan hampir 7kg dalam tempoh enam bulan. Saya juga perasan perut saya dah tak nampak buncit walaupun masih ada bayang-bayang buncit tu. Kata mak saya sebenarnya kulit perut saya ni tebal sebab tu nampak buncit. Ada juga sorang tukang urut cakap tulang belakang saya melengkung dan menyebabkan perut saya ke depan sikit..~huhu~ macam-macam andaian.

Apa yang perlu saya buat sekarang hanya pastikan berat saya maintain dan tidak akan naik. Kalau boleh saya mahu mencecah ke angka 50kg.. ~wee~ saya masih makan dessert dan kek seperti biasa, makan nasi lauk sambal tempe + sambal belacan dan ulaman, makan mc donald, makan goreng pisang cheese tapi haruslah beringat supaya jumlah kalori yang diambil untuk satu hari tidak melebihi had yang ditetapkan. Dan saya akan pastikan setiap hari saya akan minum paling kurang 1500ml air suam kerana air inilah yang akan membakar kalori yang kita perolehi dari menu yang kita makan, minum air susu chocolate setiap pagi dan minum air limau suam seminggu sekali.

Saya ada juga terfikir untuk mengambil suplement lain seperti vitamin dan asid folic tapi semuanya masih dalam pemilihan lagi. Ada juga yang syor kepada saya set diet sihat yang perlu dibeli pada harga yang mahal tapi kalau boleh saya mahu elakkan. Saya nak mencari suplement yang boleh memberi tenaga untuk saya menjalani rutin harian dan suplement untuk mengandung saja.. ~hahaha~


Gambar kiri bulan Oktober 2012. Gambar kanan August 2013. Baju kurung hijau tu asalnya tak boleh zip kainnya. Tapi august 2013 dah boleh pakai semula..



Ini gambar pada December 2013 dan mencapai berat 52.5kg. Alhamdulilah.. :) Sebenarnya saya ni bukanlah fanatik sangat nak slim kurus macam model tapi saya jadi sentap bila saya dah hampir mencapai berat 60kg. Itu dah dikatakan tahap overweight!! 


November 2013. Dari pandangan sisi. Waktu ni berat saya 53.5kg. Baju merah ni memang dah tak boleh pakai sebab nampak sangat sendat dan dah simpan semua baju yang sendat dan ketat dalam kotak. Tapi sekarang dah boleh pakai semula :)



Friday, December 20, 2013

Penambahan Berat Badan Yang Menakutkan -part 2-

Disebabkan penambahan berat badan yang menakutkan saya rasa terlalu sedih. Yer betul..memang tak sangka saya mampu mencecah hampir-hampir ke angka 60. Boleh dikatakan satu mimpi ngeri. So saya berazam akan mencapai berat ketika masih solo apabila menjelangnya hujung tahun 2013. Sepanjang berusaha mencapai azam saya tu.. ~hee~ suami sentiasa mentertawakan saya :p tengah malam boleh ajak saya pergi makan roti canai kat kedai mamak!! Tak apa..ini saya anggap satu cabaran dan dugaan..hehe..

Pada waktu pagi selang satu hari saya akan 'morning walk' mengelilingi taman perumahan. Tapi saya rasa macam langkah ini kurang berkesan. Walaupun keluar peluh dan dikatakan sihat,  saya rasa ia masih belum mencukupi. Apa tidaknya..saya berjalan kaki mengelilingi kawasan taman perumahan dan singgah di gerai membeli sebungkus nasi lemak. Sampai dirumah terus menikmati kesedapan nasi lemak sambil menonton drama filipina dan disulami dengan minum air sejuk / ais. Memang tak berkesan langsung laa kan..Jadi saya telah mengubah beberapa perkara dalam kehidupan saya.

Perkara pertama yang saya buat ialah berhentikan pengambilan nasi. Setiap pagi saya makan diet cereal & susu HL. Memang itu yang saya makan setiap pagi selama sebulan. Tapi kadangkala saya tak makan diet cereal tu. Saya cuma grill hotdog dan makan bersama roti. Tengah hari pula saya panggang ayam dan makan bersama salad. Kadangkala saya panggang ikan dan ada kala juga saya rebuskan speghety dan gaulkan bersama sayuran yang lain dan tuangkan sos Thousand Island. Macam-macam menu yang saya reka asalkan makanan tu mengenyangkan. Waktu petang saya akan makan sebiji epal atau buah lain seperti pisang. Saat ni memang tergugat juga iman sebab apabila suami pulang kerja, saya akan hidangkan nasi dan lauk yang saya akan masak sendiri. Beliau pula makan dengan begitu menyelerakan. Waktu ni memang rasa macam nak ambil pinggan cedok nasi makan sekali dengan beliau tapi saya tahan dan kuatkan semangat..hehe... Malam jika lapar saya akan makan diet cereal + susu HL. Tapi kali ni saya campurkan dengan pisang yang dipotong halus. Kadang-kadang saya makan salad buah. Saya pastikan yang saya tidak makan selepas pukul 9 malam.





Selain itu, saya terus meninggalkan minuman ais dan hanya akan minum air suam setiap hari. Jumlah pengambilan air suam lebih kurang 1500ml ke 2000ml untuk satu hari. Pengsan juga saya nak amalkan minum air suam banyak tu. Memang diakui sebelum ni saya memang kurang sangat minum air suam. Seminggu sekali saya minum air limau suam. Kalau teringin sangat nak minum air manis saya beli air yogurt Dutch Lady. 

Senaman pun saya buat jugak. Selang satu hari saya akan earobik sorang diri dalam rumah.. ~hehe~ video earobik saya tengok di youtube :) Alhamdulilah sebab dalam tempoh sebulan berat badan saya turun dari 59.5kg ke 57.5kg. Memang happy sebab usaha saya nampak berhasil.

Bila tiba bulan puasa, saya stop seketika pengambilan makanan harian yang saya amalkan. Tapi setiap kali berbuka puasa saya memang tidak makan nasi. Saya selalu makan bihun sup atau roti john atau char kuew tiau. Kuih pun saya makan dalam dua biji saja. Dan puasa tahun ni memang pecah rekod sebab saya hanya minum teh o setiap kali berbuka puasa kalau nak dibandingkan dengan tahun sebelumnya..air jagung laa air bandung laa air tebu laa..huhu... Waktu sahur saja saya ambil nasi segemgam. Tapiii...satu hari tu saya makan nasi seperiuk sebab pekena dengan lauk ikan patin masak tempoyak. Hahaha.. lepas kenyang makan baru rasa menyesal..hahaha..takpe sekali sekala....

Musim raya saya tak ikut langsung menu diet yang saya amalkan. Maklumlah balik kampung my mom masak sedap. lepas tu dengan open house lagi... :) tapi walaupun saya makan dengan tak terhingganya saya masih lagi mengekalkan minum air suam yang banyak dan tidak sentuh minuman ais langsung. Selepas raya ingatkan berat badan akan naik dan memang saya akan pasrah aje lah tapi rupanya berat badan turun ke 56kg. Rasa happyyyyyy gilerrrrrr...

Sambung part 3 lah..panjang sangat nih.. :p


Thursday, December 19, 2013

Penambahan Berat Badan Yang Menakutkan -part 1-

Holaaa..

Antara perkara dan misi I yang hampir berjaya dalam tahun 2013 ialah menurunkan berat badan. Sebelum I berceloteh lebih lanjut, I nak buat kronologi kenaikan berat badan saya yang naik mendadak sehingga menimbulkan kebimbangan dihati. Dah laa risau, sang suami pulak boleh ketawa tengok penambahan berat  badan I dan boleh pulak diejek sebagai 'budak gemoks' oleh suami sendiri..huhuhu..

April 2011 :: 49kg
Waktu ni saya masih solo dan mencari-cari pasangan..ewah. Kebetulan pulak waktu ni dah mula berkenalan dengan mr.sallehudin. Jadi aktiviti dating kami ialah pergi makan sajaa..

Julai 2011 :: 51kg
Saya bertunang dengan mr. Sallehudin. Akibat aktiviti makan kami yang tidak dikawal, berat saya telah naik sebanyak 2kg dalam tempoh tiga bulan. Tetapi waktu ini saya sedikit pon tidak risau dengan kenaikan berat badan malah rasa happy sentiasa..hehe..

Mac 2012 :: 53kg
Saya berkahwin dengan mr.Sallehudin. waktu ni saya perasan yang pipi saya nampak chubby dan ada beberapa helai baju harian saya sudah agak ketat. Tapi saya masih tidak sedar diri lagi dan saya sentiasa happy dengan kehidupan baru sebagai isteri dan beranggapan ia adalah satu perkara normal saja

November 2012 :: 56kg
Kebanyakan baju harian saya sudah tak boleh dipakai kerana terlalu sendat dan ketat. Ini menimbulkan kerisauan dihati saya tetapi saya masih tidak mengambil apa-apa tindakan. Saya masih menjalani kehidupan seperti biasa makan - minum -tido. Walaupun waktu ini saya telah bergelar suri rumah sepenuh masa dan sibuk dengan perniagaan kecil-kecilan menerima tempahan kek dan pakej chocolate fountain berat badan saya tetap tidak menurun..huhu...

May 2013 :: 59.5kg
Waktu ni seperti terasa satu tamparan kuat lalu tersedar dari mimpi. Sebaik saja saya berdiri diatas penimbang..jantung saya umpama berhenti berdenyut dan saya hampir menjerit melihat angka 59.5 waktu ni saya terfikir macam mana ini semua boleh berlaku. Dalam tempoh setahun berat saya naik sebanyak 10kg!! Dan ianya hampir mencecah ke angka 60. Ini memang satu mimpi ngeri ye kawan-kawan.. 

Dengan penambahan sebanyak 10kg itu, telah menjadi bahan ketawa oleh sang suami. Huhu..sangat sediss sekali. Bukan saja berat badan saya bertambah, malah perut saya kelihatan semakin buncit dan ramai yang menyangka saya mengandung.Ini membuatkan saya rasa sangat rendah diri dan rasa macam seolah-olah saya sudah mengabaikan penampilan diri selepas berkahwin.

Malam itu selepas mengalami detik cemas diatas penimbang, saya berfikir apa yang patut saya buat untuk menurunkan berat badan. Saya ada menulis status di fb tentang kerisauan dan masalah berat badan yang saya alami ketika itu. Yang kelakarnya ada juga yang menawarkan set diet laa..korset laa..hahaha...saya cuma nak turunkan berat badan tanpa mengambil sebarang suplement or ubat kurus or apa-apa saja yang perlu mengeluarkan kos yang tinggi. Akhirnya saya bercadang untuk menjalani program diet sihat.. ~hehe~ ( sehatlah kononnya..)

Saya berazam yang berat badan saya akan menurun menjelang hujung tahun 2013. Dan saya berazam untuk mendapatkan semula berat badan asal sebelum berkahwin. Tapi keazaman saya membuatkan mr.sallehudin ketawa kuat-kuat sambil guling-guling. Kata dia cuba tengok dia sebagai contoh. Dari sebelum berkahwin sehinggalah lepas berkahwin, berat badan dia tetap maintain 107kg. Haha.. Memang bunyinya sangat riak. Tapi takpe...saya jadikan ejekan beliau sebagai motivasi untuk menurunkan berat badan..hehe...

Macam mana saya turunkan berat tanpa mengeluarkan kos yang tinggi? Sambung esok yer -part 2-

June 2013

December 2013

Sunday, December 1, 2013

Tapau Lunch Untuk Mr. Sallehudin

Bila dah sampai hujung tahun 2013, penduduk Malaysia mengalami satu kejutan yang teruk. Semua harga barang naik. Harga gula, harga minyak, harga ayam dan akan datang harga tol pulak. Cuma satu perkara saja yang tak naik..gaji orang yang bekerja saja masih di tahap lama tak naik-naik.. Kesiankan....

Disebabkan hal ni.. Mr. Sallehudin bagi tau yang dia nak bawak bekal makan tengah hari ke temoat kerja. Ini bermakna saya akan bangun awal dan akan masak untuk beliau. Its ok for me sebab mr.sallehudin nak makan yang ringan-ringan saja untuk lunch sebab beliau akan makan dengan bersungguh-sungguh lepas balik dari kerja. So setiap pagi I akan sediakan nasi goreng cili padi. Ini memang makanan kegemaran beliau. Saya ni pon pada mulanya dulu tak suka terus jadi minat dengan nasi goreng cili padi.  Disebabkan tak nak beliau boring, jadi setiap hqri saya akan letakkan lauk yang berbeza. Kadang kala dalam nasi tu saya campurkan jagung, kadang-kadang letak fish cake dan kadang-kadang ikan bilis. Nasi dalam bekas saya letak cantik-cantik dan saya hias dengan apa-apa yang patut seperti tomato atau telur.




Kadang kala saya selitkan juga buah kurma atau buah pisang untuk beliau sebagai pencuci mulut. Ada sekali tu saya letak chocolate kit kat dalam tuperware tu. Dah laa nasi goreng panas. Sampai aje di office kitkat tu dah cair..hahaha..terlupaaakk sowiee..


Selepas beberapa minggu, beliau meng'request' lagi..kali ni nak bawak air sirap pulak. Hehe.. Okeylah..kebetulan beliau dapat satu bekas air stainless steel mug hadiah dari kawan beliau. Jadi kalau kita letak air sirap sejuk dalam bekas tu..air tu akan maintain sejuk aje sampai tengah hari...