Followers

My Nuffnang

About Me

My photo
Saya Mrs Sallehudin a.k.a Mimis Ingin menjadi penulis belog tegar ~huu~ Mr. Sallehudin ialah suami saya yang dicintai :)

Time

Visitor


widget

Search This Blog

Thursday, June 20, 2013

Travelog : Kuala Terangganu :: Day 1

Perjalanan dari Kota Bahru ke Kuala Terengganu sangat menyoronokkan sebabnya kita akan melalui jalan pantai dan dapat melihat suasana kampung disana. Cuaca juga boleh dikatakan tidak terlalu panas terik. Memang sesuai sangatlah dan 'cool' saja perjalanan kami hari tu.  :)

Apabila masuk ke daerah Setiu, kita mula dapat melihat jaluran pantai yang umpama tiada penghujungnya di sepanjang perjalanan. Saya memang dah rasa happy sangat sebab macam nak suruh Mr. Sallehudin berhenti tepi jalan sebab nak ambil gambar. Tapi Mr. Sallehudin buat 'tak tauu jerkk' ~hehe~ Kita boleh membaca 'signboard' nama-nama pantai seperti Pantai Rhu 10, Pantai Penarik dan Pantai Mangkok. Sepanjang perjalanan kita dapat melihat gerai-gerai makanan yang diusahakan oleh penduduk situ. Semua makanan adalah berasaskan hasil tangkapan laut dan kebanyakan mereka menggunakan hasil tangkapan laut untuk menjana ekonomi mereka.


Antara menu popular di setiap gerai disepanjang pantai ialah ikan goreng tepung, udang goreng tepung dan semuanya bergoreng tepung. Kami pun mengambil kesempatan untuk berhenti di salah satu gerai tepi Pantai Penarik dan menikmati hidangan makan tengah hari. Kami cuma makan nasi berlaukkan sotong goreng tepung, ikan tongkol dan sedikit sayur.


Menurut Mr. Sallehudin sotong goreng tepung yang kami makan kurang sedap kalau nak dibandingkan dengan yang beliau pernah makan di Kuala Terangganu. Sebenarnya Mr. Sallehudin memang berhajat nak membawa saya mencuba sotong goreng tepung yang beliau pernah makan empat tahun dulu di sekitar kawasan chalet di Pantai Teluk Ketapang, Kuala Terangganu.. haha.. ok.. saya pun tak sabar nak makan nih.. :)

Kami tiba di tempat penginapan kami lebih kurang pukul 2.30pm. Kami menginap di Dara Inn, Pantai Teluk Ketapang, Kuala Terangganu. Jalan menuju ke pantai ini bersebelahan dengan Lapangan Terbang Kuala Terangganu. Untuk pengetahuan kami membuat tempahan sebulan awal sebab kebetulan tarikh percutian kami pada musim cuti sekolah. Kami menempah 'deluxe room seaview' pada harga RM130 satu malam. Disebabkan ini percutian ala-ala honeymoon, saya memaksa Mr. Sallehudin menempah untuk dua malam. :)



Petang-petang kami jalan kaki kat tepi pantai. Kebetulan hari tu angin memang terlalu kuat sampaikan pasir pun terbang masuk dalam mata ~huhu~ Untuk pengetahuan Pantai Teluk Ketapang ni dilarang mandi maklumlah angin laut disini berbeza dengan angin laut pantai Port Dickson sebabnya ombak disitu sangat bergelora dan tidak sesuai dijadikan kawasan mandi manda. Sekadar duduk ditepi pantai dan mengambil angin petang tu boleh laa...  :)




Sebelah malam pula kami dibawa oleh kawan Mr. Sallehudin ke satu tempat yang agak menarik untuk menikmati 'seafood'. Kata Aida nama tempat tu ialah Tanjung. Malangnya saya tak berapa pasti lokasi sebenar tempat tu. Maklumlah waktu malam dan saya tak pasti ikut jalan mana yang di bawa oleh Aida. Sampai di situ, kami memilih gerai Ikan Bakar Mek Ta. 


Entah kenapa..saya teringin sangat nak makan ketam..~hehe~ Aida memilih Ikan Sebelah untuk dijadikan ikan bakar sebagai santapan kami. :) Ikan yang dibakar terasa manis kesegarannya. Selain ketam dan ikan bakar, kami memilih kerang bakar dan menu sampingan sayur kailan dan telur dadar untuk dimakan bersama nasi putih. Owhh.. makan bertambah-tambah sebab tu berat badan saya juga naik bertambah-tambah.. ~haha~




Perut kenyang senang hati. Dasat betul kalau tengok cara saya makan. Takpe sekali sekala katakan :p Harga makan malam kami hari tu RM85. Kata Aida, harga itu agak mahal tapi pada kami agak berbaloi juga sebab  Ikan Sebelah tu bukan bersaiz kecil. Ketam lagi.. kerang lagi.. :)

Wednesday, June 19, 2013

Travelog : Transit Di Kota Bahru, Kelantan

Hai..

I dan Mr. Sallehudin merancang percutian ke Terangganu sejak sebulan yang lalu. Kebetulan kami ada job chocolate fountain di Gua Musang, jadi kami ambil kesempatan ni untuk pergi bercuti. Sejujurnya ini ala-ala honeymoon kedua kami sejak 15 bulan berkahwin. Ada setengah orang tu baru enam bulan kahwin tapi dah pergi honeymoon sampai kali ke empat.. ~hehe~ maklumlaa kami ni pasangan yang sangat sibuk. Mr. Sallehudin sibuk dengan kerjanya dan I pun sibuk dengan own business. Jadi bila dah ada kesempatan ni memang kami 'grab'

Selepas habis job di Gua Musang, kami terus bertolak ke Kota Bahru. Perjalanan mengambil masa lebih kurang dua jam setengah untuk sampai. Kami sempat singgah makan di Restoran Seri Thai, Kuala Krai. Menu di kedai tu seperti biasa ada nasi goreng, bihun goreng, tomyam... tapi saya cuma memilih untuk makan bihun goreng dan Mr. Sallehudin memilih untuk makan mee goreng. 

Lebih kurang pukul 8 malam kami sampai di Kota Bahru dan terus menuju ke Hotel Rebana. Disini hanya persinggahan transit kami saja sebelum meneruskan perjalanan ke Kuala Terangganu esok hari. Harga bilik yang kami ambil ialah RM120 untuk 'deluxe room'. 


Semasa bermalam di Kota Bahru, kami bercadang nak 'jalan-jalan cari makan' di salah satu cafe yang popular kat situ. Tapi disebabkan Mr. Sallehudin sangat kepenatan, jadi kami makan-makan aje di gerai tepi Hotel Rebana. Disitu kami menikmati nasi impit dan sate, roti jala dan nasi tumpang. Makanan disitu telah dipaket dalam kuantiti yang kecil. Contohnya roti jala di paket dalam plastik kecil sebanyak tiga biji disertakan dengan kuahnya yang agak manis. Begitu juga dengan sate dibungkus dua cucuk dan disertakan dengan beberapa potong nasi impit. Harga antara RM1.50 hingga RM3 untuk setiap bungkus bagi setiap makanan. Jadi kita boleh memilih sendiri menu yang diingini. Saya juga  mencuba menu nasi tumpang. Ia dibalut dengan daun pisang dan dibentukkan seperti aiskrim kornetto. Nasi ni berlaukkan sedikit ikan sardin dan sambal udang kecil. Harga pula RM2.50


Hotel Rebana menawarkan 'breakfast' percuma untuk penginap di situ. Tapi malangnya 'breakfast' adalah berbentuk 'ala carte'. Tiada pilihan makanan yang disediakan. Kami dihidangkan dengan sepinggan nasi lemak dan air kopi atau oren saja. Agak 'frust' juga..sepatutnya mereka perlu menyediakan nasi kerabu lagipun nasi kerabu kan 'signature food' negeri Kelantan  :)


Selepas 'breakfast' kami pun bersiap-siap meneruskan perjalanan ke Kuala Terangganu. Dah tak sabar sangat ni. Menurut Mr. Sallehudin perjalanan mengambil masa dua jam setengah melalui jalan pantai.. :) Kami tidak singgah ke Pasar Siti Khadijah pun sebab memang kami mahu sampai awal di Kuala Terangganu. Lagipun kami disitu pada hari Jumaat, semua kedai perniagaan ditutup pada hari tersebut. 


Sesiapa yang berminat untuk menginap di hotel ini, disini saya sediakan informasi tentang hotel tersebut

Hotel Rebana
Lot 1561 Padang Bongor,
Jalan Pengkalan Chepa,
15600 Kota Bahru, Kelantan.
Tel: 09-7476040

note: Gambar diambil dari Instagram saya saja  :)

Sunday, June 16, 2013

Untuk Esok

Hai.. 

I dah nak balik KL kejap lagi.. Tadi lunch makan nasi dengan sambal udang petai. Gilerr sedapp. ~hehe~ biasalaa balik umah mak bapak asyik makan sedap memanjang..

Program diet I akan bermula Isnin ini. Antara yang I nak buat Isnin nie..:

1. Bangun pepagi, minum air suam sebanyak satu cawan.
2. Lepas Mr. Sallehudin pergi kerja I nak pergi beli nasi lemak dengan jalan kaki. Beli kat simpang depan rumah. Makan nasi lemak pastu goreng fun fries dengan minum air milo. 
3. Lepas makan dan minum air milo, minum air suam satu cawan. Setiap setengah jam akan minum lagi air suam secawan.
4. Tengah hari I nak makan meatball buat sendiri dengan sos cendawan
5. Paksa Mr. Sallehudin download lagu earobik banyak-banyak. 
6. Masak nasi untuk Mr. Sallehudin makan bila dia balik kerja nanti. Pastikan I tak duduk semeja bila die makan. I akan duduk depan tv sambil menonton Teduhan Kasih
7. Malam pula I nak minum air suam lagi..
8. Malam tidur


Photo: Suami saya memang low profil orangnya.. #melawatkawasan #saturday #weekend

Ini gambar terbaru I. Baru semalam snap. Sedih melihat gambar terkini dan gambar dulu. Jauh berbeza.. ~sobsobsob~

Saturday, June 15, 2013

Owhh.. Berat Badan Ku..

Holaa semua and happy weekend..

Last nite I dah sampai kat kampung rumah my parents. Bertolak dari Shah Alam pukul 6.30pm lepas Mr. Sallehudin balik dari kerja dan sampai kampung lebih kurang pukul 10.30pm. Singgah makan di RnR Tapah. Lepas makan sambung perjalanan. I pulak sambung tido. ~hehe~

Okey..sebenarnya ini bukan topik utama hal yang I nak ceritakan. Ini ada hal lain yang lebih penting yang membuatkan I sangat trauma. Owhh..bukan cerita menakutkan di sepanjang lebuhraya ye..

Dulu I pernah cakap yang hilang selera makan. Cuba tengok ----> LINK INI tapi selepas itu, selera makan I dah kembali normal. Malah  bukan normal saja tapi dah terover sesangat pulak. Pagi petang siang malam asyik nak makan aje. Mr. Sallehudin makan pasembor, I pun makan juga menu yang sama tapi siap ada extra bihun goreng lagi. Terjaga tengah malam rasa lapar sesangat. Dah cuba minum air tapi still lapar. Akhirnya kek dalam chiller dibedal. Ataupun kekadang ada balance nasi masa makan malam pukul 7pm, so nasi tu I bedal juga dan dimakan bersama telor goreng. ~ngeri~

Sesampai saja di rumah, I terus membuat penimbangan berat badan. Actually I dah berbulan juga tidak menimbang berat badan. Dengan rasa excited, teruja dan berdebar-debar, I meletakkan kedua tapak kaki dan juga body diatas penimbang. Masyaallah!! adakah ia benar?? Mungkinkah penimbang ini rosak? Pencapaian yang tidak dijangka-jangka. 58.5kg. Owhhhh noooooooo!!!.. Saya tidak menjerit dan berdiam diri sambil didalam hati sangat tidak keruan.. ~sobsobsob~

Di dalam hati rasa teragak-agak nak beritahu kisah sebenar atau tidak kepada Mr. Sallehudin. Puas berfikir. Akhirnya saya beritahu juga. Tapi tidak secara face to face, memberi kiasan melalui facebook. Akhirnya setelah beliau mengetahui perkara sebenar.. beliau ketawa besar terbahak-bahak sambil berguling-guling dan mengelarkan diri saya 'budak gemuk' ~sobsobsob~ sungguh kurang sopan beliau kan..

Tadi saya telah meng'google' Tips Menurunkan Berat Badan. Banyak juga idea yang diperolehi. Mungkin ada satu dua idea yang boleh I follow. Antaranya minum air kosong 500ml sehari. Owhh..macam agak pengsan gaks nak follow tapi boleh try ni. Dan saya ada terbaca dalam blog Hanis Zalikha .. Antaranya:

Pernah dengar 'Breakfast like king, lunch like prince, dinner like a pauper/beggar'? Kenapa kena breakfast paling meriah dan merudumkan kemeriahannya pabila melewati harimu? Sebab untuk brekafast yang besar, kita ada WHOLE DAY untuk hadam ia dan bakar lemak itu. Bila dinner pula, lepas makan kita terus rehat dan tidur. Jadi dinner Keknis memang simple selalunya atau kecil portionnya. Breakfast besar, lunch sederhana, dinner sedikit. Amalkan.

Makan dalam mangkuk dan gunakan sudu. Okay ini tips untuk tak terlebih makan masakan Mama. Mama masak super sedap okay, and for me, kalau makan guna tangan memang kerja nak menambah nasik ajer! Sedap betul ya jus-jus tangan. Memang bagus makan pakai tangan sebab peluh tangan boleh hadamkan makanan itu sekali, tapi, kalau dah portion tambah nasi 3kali ganda... sila pahamkan konsep. So, bila nak kawal nafsu, memang Keknis makan nasi berlauk pakai mangkuk dan sudu! Tak tambah nasik! Terel :') (sudu kurang nikmat hahaha)

Jangan malas berpeluh. Pagi-pagi Keknis akan menari sebelum mandi. Ada yang tanya menari camnerrrrrr tuewwwww? OMG korangz. Menari jelah macam mana pun. Macam parodi Shae Sayang tuh pun kalau bersungguh buat sure berpeluh. Berpeluh untuk 30minit baru sejukkan badan dan shower. Rasa segar gila nak pergi kerja, selain menggunakan semua benda yang dah anda pelahap itu sebagai tenaga :') Tak sia-sia makan... bukan untuk tambahkan ukuran lilitan pinggang.

So.. rasanya idea yang diberikan oleh Hanis Zalikha ini boleh diikuti juga.. Apa kata kita mulakan dengan tips yang diberikan oleh beliau..insyallah dengan semangat yang jitu mungkin akan kembali kepada berat seperti zaman sebelum kawen dahulu.. 

Mr. Sallehudin adalah sebagai pembakar semangat untuk saya cuba menurunkan berat badan. Pastikan ejekan beliau itu sebagai motivasi dan saya akan buktikan yang saya akan mendapat berat badan seperti dahulu. Paling busuk pun 53kg.. 5kg perlu dihapuskan dalam tempoh tiga bulan. ok tak??




Friday, June 14, 2013

Projek Nak Menjahit

Hai.. and happy Friday. Petang ni I nak balik kampung saya. Dah tiga bulan tak balik. 

Tadi I baru balik dari beli kain. ~haha~
Memandangkan puasa tahun ni I tak meniaga biskut raya secara besar-besaran so I planning nak menjahit shawl untuk diri sendiri jer. Idea dan design dah ada cuma usaha untuk merealisasikan shawl yang dihasilkan dari tangan sendiri tu akan mengambil masa jugak laa.. Hope raya dapat pakai shawl sendiri  :)

I beli kain murah je. Kain polister semeter RM5 kat Nagoya. Kaler hijau, pink, purple and blue. Nampak tak kain polkadot biru dan kain bunga biru tu? itu bukan untuk projek shawl tapi nak buat uncang. :)

Photo: Memandangkan Ramadhan tahun ni tak meniaga biskut raya secara besar²an..apa kata kite mulakan dengan projek menjahit shawl dan uncang hamper mini raya..hehe.. Harap saya rajin menjahit dan shawl saya menjadi.. :) #projek #menjahit #fabrik

Tibe-tibe bersemangat sungguh nak menjahit nih..
Harap esok di kampung boleh start potong kain dan menjahit.

Wish me luck (^_^)

XOXO

Wednesday, June 12, 2013

Servis Chocolate Fountain Saya ke Gua Musang

haii..
Servis chocolate fountain saya dah sampai Gua Musang. :) Ini kali kedua saya ke sana. Seronok sebab sambutan dari warga Gua Musang sangat memberansangkan. Tak cukup tangan saya nak handle seorang diri. Mujur ada Mr. Sallehudin yang sudi membantu dan meminta di bayar upah. ~hehe~

Kagum juga dengan diorang ni. Terima kasih sebab tolong saya menghabiskan semua menu yang ada atas table dessert buffet tu. Menu habis cepatlaa saya packing barang-barang dan cepatlaa saya dapat payment.. ~ekeke~


Seronok tengok diorang excited makan starwberry cicah chocolate tu. Ada juga yang bertanya "macam mana cara nak makan ni..?" ada juga yg tengok pancuran chocolate tu tanye.. "ehh..chocolate ke ni??" 


Alhamdulilah semuanya berjalan lancar. Habis saja semua menu tu, saya pun berkemas semua barang-barang dan setelkan semua payment. Majlis ni diadakan di Kesedar Inn Gua Musang. Bilik hotel telah disponser oleh tuan rumah. Terima kasih atas layanan. 

Alang-alang dah sampai ke Pantai Timur, saya dan mr. Sallehudin planning untuk sambung percutian ke Kuala Terengganu.. ~horeyyy~

Sesiapa yang berminat untuk booking pakej chocolate fountain untuk majlis wedding, boleh email to cupcakesmuffins@gmail.com

Monday, June 10, 2013

Sebenarnya Saya Isteri Dia

Happy Monday  :)

Saya sangat teruja nak membeli novel Sebenarnya Saya Isteri Dia disebabkan drama ini yang sekarang ditayangkan setiap hari Jumaat di TV3. Kalau tak silap Jumaat lepas sudah episod ke sembilan. Dan komen di FB Sebenarnya Saya Isteri Dia menyatakan drama ni sangat sweet dan romantik comedy. Yess.. Memang benar sebabnya semasa saya menonton drama ini episod 7 kalau tak silap.. ketika tokwan terus masuk ke bilik Firash tanpa mengetuk pintu maka terhambur gelak besar.. hahaha.. Mujur waktu itu saya menonton seorang diri kerana suami waktu itu outstation ke Singapore. 

Disebabkan terujaan menonton drama tersebut, saya sangat gigih mencari novel ini dan akhirnya dapat membeli pada harga RM30. Memang tebal dan saya dah habis membacanya  :)


Jalan cerita drama dan novel bukan 100% sama. Drama telah diolah semula mengikut kesesuaian supaya nampak lebih ringkas tetapi 'point utama' masih tidak lari dari novel asal. Sebagai contohnya, di dalam novel Shaf, Firash & mama pulang ke kampung untuk menyambut hari raya tetapi di dalam drama tidak ada suasana raya sekadar mengadakan kenduri tahlil. 

Walaupun drama telah diolah semula, jalan ceritanya masih lagi menarik dan boleh membuat penonton ketawa termasuklah saya.. ~hehe~ 

Yang amat menyedihkan saya terlepas meonton episod 8 dan 9. Saya ingin meminta jasa baik sang suami untuk mendownload episod yang tertinggal kerana saya tidak ada akaun TONTON. hehe..

p/s: Nak tanye novel Teduhan Kasih best tak? sebabnya saya tidak pernah langsung berkesempatan nak menonton dramanya...


Sunday, June 9, 2013

Speghety Bawang Putih

Hai babe..
How are you? And happy Sunday ye..

Siapa yang suka speghety sila angkat tangan  :) Yerr.. saya memang suka amat dengan speghety especially speghety bolognoise. Dulu kala before I pandai masak.. ~hee~ I google cara-cara memasak speghety bolognoise ni. Rupanya tak laa susah sangat kan.. Senang umpama memetik jari saja.. ~ekeke~

Lama kelamaan I terfikir why not I cuba masak speghety selain dari bolognoise. So.. my first trial untuk speghety goreng tidak menghampakan. Its is coll goreng? I pun tak sure nak bagi nama ape sebabnya cara masakannya tidaklah sepenuhnya menggunakan teknik goreng.


Mula-mula rendamlah speghety anda sehingga lembut. Sambil itu boleh juga merebus udang. 
Didalam kuali panaskan minyak. I menggunakan minyak jagung. Kemudian tumiskan bahan lain iaitu bawang merah + bawang putih. Masukkan pula cili kisar  + sos cili + sos tomato. Speghety yang telah lembut sepenuhnya dimasukkan kedalam kuali dan gaulkan sama rata dengan cili dan sos tadi. Campurkan sedikit garam. I mahukan speghety yang ada rasa bau yang agak menarik. I masukkan bawang putih yang dicincang halus. Gaulkan dan akhir sekali taburkan sedikit serbuk lada hitam. Pastikan tidak mengoreng terlalu lama speghety tersebut.


Kemudian cepat-cepat angkat speghety yang telah dimasak ke dalam pinggan. Buatlah telur goreng pecah kemudian taburkan diatas menu speghety. Kemudian boleh laa dimakan.  :)


Resepi : (1 orang makan)
:: Speghety
:: seulas bawang merah dipotong halus
:: 4 ulas bawang putih dipotong halus (2 ulas diawal masakan & 2 ulas diakhir masakan)
:: 1 sudu besar cili kisar
:: 1 sudu besar sos cili
:: 1 sudu besar sos tomato
:: Serbuk lada hitam

Kalau uolls nak tau sedap or tak bolehlah mencuba... Ok.. I namakan speghety bawang putih sebabnya hasil menu ni akan mengandungi bau bawang putih.

Tuesday, June 4, 2013

2 Weeks

Woot woot.. almost 2 weeks I tak update blog. Aishh!!
Sorry.. I sangat busy dua minggu kebelakangan ni. Maklumlah bila cuti sekolah order dan booking pun bertambah :) Alhamdulilah dengan rezeki yang diberikan olehNya..

Owhh last week I ada job di Gua Musang, Kelantan. Customer tu dah booking untuk choc fountain dan candy buffet dua kali. First time I ke sana bulan March 2013 semasa kakaknya kahwin. Kali ni beliau pula yang kahwin. Sambutan disana memang dasyat. Bayangkan 11kg fruits habis dalam masa 1 jam. I happy tau :) Tak sempat nak ambil gambar kat candy corner tu sebab semua serbu. I pitam!! ~haha~

So dah alang-alang ke Pantai Timur, me & husband decided nak bercuti ke Kuala Terengganu. ~horeyy~
Nanti I cerita about cuti-cuti kami disana. Best. Rasa macam nak ke sana lagi. Sebab aktiviti kami kat sana makan dan makannnn sajee  :)



Byeee..

XOXO