Followers

My Nuffnang

About Me

My photo
Saya Mrs Sallehudin a.k.a Mimis Ingin menjadi penulis belog tegar ~huu~ Mr. Sallehudin ialah suami saya yang dicintai :)

Time

Visitor


widget

Search This Blog

Saturday, April 27, 2013

Second Year Dating Anniversary

Yeaa..
Yesterday is our second year dating anniversary. Hehe..
Dua tahun dulu we all first time berjumpa dan ber'dating' di Baskin Robbin Mid Valley. So we all decided akan ke sana setiap tahun bila tiba tarikh 26 April..

Sepatutnya untuk lebih sentimental value, I bercadang nak pakai baju yang I pakai masa first time kami jumpa tu. Tapi malang seribu kali sayang sebabnya baju tu dah tak muat dengan badan I.. ~huarrgghh~ nangisssss...

Sebelum keluar rumah memang I cuba pakai baju tu. Tapi Mr. Sallehudin sarankan supaya I menukar baju lain. Katanya dah umpama sarung nangka.. whattt??? Jahat btoi laki aku nih!!


Kami sampai lewat kat Baskin Robbins tu. Banyak kedai makan kat Mid Valley dah tutup. Maklumlah dah pukul 10 malam.. hehe.. So, Mr. Sallehudin bawa I pergi makan di Suasana Restaurant berhampiran Kampung Abdullah Hukum. Alaaa dekat flat tu.. :) kalau tak silap kawasan jajahan Izzah Anuar Ibrahim.. hehe..


Look.. he is my husband  ;P yang sangat notty dan busuk!!.. Hahahaha.. sebab dia selalu cakap I budak busuk. Dia pun sama.. 


Haha.. ok byee..

Thursday, April 25, 2013

Travelog : Jonker Walk Melaka

Dua bulan lepas ialah kunjungan kali kedua saya ke Jonker Walk. Ia adalah sebuah pasar malam yang menjual pelbagai jenis barang yang unik seperti aksesories, pakaian, keraftangan dan sebagainya. Ia terletak di sepanajng Jalan Hang Jebat tetapi kini juga dikenali sebagai Jonker Walk. 


Kebanyakkan penjual disini terdiri dari kaum Cina. Apa yang sangat menarik ditengah-tengah kemeriahan Jonker Walk itu terdapat satu pentas besar dan dikelilingi oleh gerai makanan cina dan terdapat aktiviti berkaraoke oleh golongan veteran Cina. ~hehe~. Jadi tidak hairanlah sekiranya Jonker Walk juga dikenali dengan nama Chinatown. 


Apabila tibanya hujung minggu, kemeriahan lagi terasa. Jonker Walk di bukan setiap hari Jumaat bermula 6pm hingga pukul 10pm dan setiap hari Sabtu dan Ahad bermula pukul 11am hingga 10pm juga. Pada waktu itu, lalulintas disitu di tutup kepada kenderaan dan suasana di Jonker Walk bertukar menjadi satu night market yang sangat meriah dengan kunjungan orang ramai.


Disepanjang Jonker Walk juga terdapat bangunan kedai antik yang sangat menarik. Pelbagai jualan yang kita dapat lihat didalam kedai tersebut antaranya makanan, barang hiasan dan antik, pakaian dan sebagainya. Terdapat juga beberapa hotel budget yang selalunya dihuni oleh pelancong yang datang ke Malaka secara 'backpacker'. Disebabkan kesuntukan masa, saya tidak dapat menjelajah kesemua kedai antik yang ada disitu dan berharap saya akan kesana sekali lagi dan dapat melihat dan membeli belah disetiap kedai yang ada disitu.


Saya sangat teruja bila melihat hasil keraftangan seperti pop-up card yang sangat kreatif dan berwarna warni.  Harga barangan yang dijual disana juga amat berpatutan. Cuba bayangkan aksesori cincin yang unik dijual pada harga RM10 untuk dua unit jika dibandingkan di tempat lain RM10 untuk satu unit. 


Saya juga tertarik dengan satu gerai menjual Melaka Fruit Tea. Ada seorang pembeli memberitahu yang minuman tersebut amat sedap dan saya patut mencubanya. Mungkin lain kali saya akan mencuba Melaka Fruit Tea tersebut.


Suami juga tidak ketinggalan membeli buah tangan di Jonker Walk. Pedang Ichigo katanya... Saya pun tak pasti pedang apa tu tapi ia kelihatan 'real'. Sepanjang suami saya membawa pedang tersebut di Jonker Walk, semua orang kelihatan tercengang dan 'gabra' ~hehe~ Mungkin mereka sangka suami  saya lanun moden yang tersesat di Jonker Walk.. ~haha~ Lihat saja muka garang beliau dan cara pedang tersebut dibawa.. 


Dipenghujung jalan Jonker Walk terdapat sebuah Hard Rock Kafe yang baru dibina. Dihadapan pintu masuk dibina tangga seperti rumah Melaka. Ramai juga pengunjung yang memasuki Hard Rock Kafe tersebut. 


So.. kepada sesiapa yang bercadang mahu melawat Melaka tidak sah sekiranya tidak menikmati pemandangan malam di Jonker Walk.

Wednesday, April 24, 2013

Food Review: Cendol Bakar Kuala Selangor

Pernah dengar menu Cendol Bakar? 
Pertama kali saya mendengar cendol bakar hati sangat teruja untuk mencuba kerana sememangnya saya suka mencuba dan menikmati cendol yang dijual di sekitar Shah Alam dan semua tempat yang menyediakan menu cendol. Dua minggu lalu saya telah mengajak Mr. Sallehudin untuk menikmati kelazatan cendol bakar tu. Mr. Sallehudin meng'google' lokasi dimana letaknya gerai yang menawarkan menu cendol bakar memandangkan ini pertama kali kami berdua hendak ke sana. 

Rupanya gerai cendol ini hanya terletak ditepi jalan berhampiran simpang Lebuhraya Kuala Lumpur - Kuala Selangor (LATAR). Kawasan gerai yang luas memudahkan pengusaha cendol bakar ini menawarkan khidmat drive-thru. Apa yang saya perhatikan, terdapat beberapa orang pekerja akan pergi ke setiap kenderaan yang melalui drive-thru dan mengambil order. Jadi, servis menunggu untuk mereka yang melalui drive-thru tidak terlalu lama.


Bagi pelanggan yang ingin menikmati cendol di gerai tersebut, mereka terpaksa beratur dengan barisan yang agak panjang. Setibanya berhampiran kaunter, pelanggan diberi slip order dan menandakan cendol pilihan mereka dan kuantitinya sekali. 


Kawasan dan suasana gerai cendol bakar sangat tradisional. Ia bukanlah restoran atau kafe berdinding batu dan berhawa dingin. Tetapi hanya dilengkapi dengan tiang buluh dan atap rumbia. Meja makan juga diperbuat daripada kayu. Walaubagaimanapun ia kelihatan menarik dan unik  :)


Di sini ada menyediakan enam jenis cendol iaitu Cendol VIP, Cendol VVIP, Cendol Tapai, Cendol Pulut Tapai, Cendol Durian, dan Cendol Pulut Durian. Harga yang ditawarkan juga amat berpatutan. Bagi warga Orang Kurang Upaya (OKU) dan fakir miskin mereka akan diberikan cendol secara percuma.


Apa resepi sebenar cendol bakar ini? Sepanjang perjalanan menuju ke gerai cendol bakar, saya berfikir-fikir apa sebenarnya yang dibakar dalam cendol tu? adakah cendol hijau tu dibakar kemudian diletakkan kedalam air gula? ~hehe~ Setelah membaca artikel besar yang digantung dihadapan gerai, barulah saya tahu rupanya gula merah yang digunakan dibakar terlebih dahulu. Selain itu, ia adalah gimik juga sempena nama datuk kepada pengasas itu sendiri iaitu Abu Bakar Saidin...


Ramai yang memuji kesedapan cendol bakar dan setelah saya menikmatinya memang tidak dinafikan lagi. Kandungan dan campuran gula melaka serta cendol dan beberapa bahan yang lain menjadikan ia lebih lemak tambahan pula kesejukan cendol yang dihidangkan di dalam mangkuk 'steel' (sory..tak tau nak panggil apa mangkuk tu) amat perfect untuk menghilangkan dahaga.


Bukan cendol semata-mata saja yang dijual disitu ye.. Terdapat juga beberapa gerai lain yang menjual makanan sampingan seperti otak-otak, chiken chop, laksa, bakso, cucur udang, nasi ayam dan sebagainya. Saya memilih untuk mencuba set cucur udang yang berharga RM4.00. Cucur udang terebut dihidangkan bersama kuah kacang yang pada saya rasanya tidak menghampakan. Walaupun terasa seperti kuahnya agak tawar tapi kelazatan cucur udang tidak mengecewakan.


Mr. Sallehudin mencuba laksa yang berharga RM4.00. Laksa juga tidak mengecewakan. Kuah yang agak pekat mujurlah kurang pedas kerasa risau bila saya tengok kuahnya merah nampak macam pedas ajee.. ~hehe~

Tidak sia-sia perjalanan saya dari rumah ke Gerai Cendol Bakar ni. Untuk pengetahuan, team Jalan-jalan Cari Makan TV3 juga pernah membuat pengambaran disini. ~Glemer gitu..~ Lokasi cendol bakar ialah Kg Assam Jaya Kuala Selangor. Tak jauh dari exit lebuhraya saja..

Ambiance: 8/10
Price: 8/10
Food: 9/10

Monday, April 22, 2013

Suami Saya Sudah Boleh Diharap.. ~wee~

Holaa..

Seperti yang semua sedia maklum I ada menjalankan bisnes kecil-kecilan candy buffet dan choc fountain. Setiap kali bila I ada job, Mr.Sallehudin yang sentiasa akan menemani dan membantu I dari segi mengangkat barang dari rumah masuk dalam kereta ke tempat event dan angkat barang lagi sekali dari tempat event masuk ke dalam kereta dan balik rumah. Sometimes beliau ada juga buat promotion kepada tetamu di mana-mana event yang kami pergi. Promo skill beliau adalah sangat awesome.. hehe..

Semalam.. I telah menerima dua job event di tempat yang berlainan tetapi waktu yang sama. I dah confirm untuk job yang pertama di Tropicana. Kemudian ada request last minute untuk job di KGSAAS. I tanya pada Mr. Sallehudin sama ada dia confident untuk pergi ke job event kedua? and he said YES!! Hoho.. so I pun confirm untuk request job kedua..

Sebelum keluar rumah, I dah explain to Mr. Sallehudin macam mana nak buat table decoration. Memandangkan decoration tak sarat sangat so I pun memberi sepenuh kepercayaan kepada beliau. Dan hasilnyaa.... Taraaaa...

|
|
|
|
\/


Pandai pun...!! Next time boleh lah beliau pergi sorang lagi kalau ada dua job dalam satu hari.. hehe.. Job ni dibuat di pool side Kelab Golf Sultan Sallehudin Abdul Aziz Shah. Sambil handle job sambil beliau mencuci mata. Tengoklah gambar apa yang diambil..


huhu.. balik rumah aje terus beliau cerita kat I yang dia tertengok perempuan bogel!! Whatttt???

Wednesday, April 17, 2013

Terlajak Tidoq And New Blog Yang Tak Penting

Holaaa..

Its Wednesday today. Giler betul hari ni. Normally lepas Mr. Sallehudin keluar bekerja, I akan sambung tidur kejap dalam sejam dua gitu. Semenjak drama Korea yang selalu I tengok dulu dah abih, I dah tak continue tengok drama Korea untuk siri baru. So... I sambung tido aje lah kan...

Tapi hari ni sangat dasat. I bangun pukul 12 tengah hari.. ~hhahaha~ Mr. Sallehudin wats up I beberapa kali I tak reply. Dia siap bebel kat I 'mesti tido tak bangun lagi ni' ~hehe~ sowie.. hari ni I terbabas. Bangun je rasa pening-pening lalat. Perut rasa lapar. So I buat maggi dan makan aiskrim. Wah..wah..wahh.. bahagianya hidup!! 

Tapi risau jugak takut jadi habit. Next time if kena bangun awal jadi susah pulak nanti. Ok.. Im promise starting tomorrow I bangun awal dan akan nonton drama korea siri baru di saluran astro 391. Owhh.. yaa.. ataupun I baca novel. I ada tiga novel yang baru dibeli tapi tak baca-baca lagi. Owhh.. I bukan obses dengan novel tapi apa salahnya sekali sekala baca novel kan. ~hehe~


That day I ada create satu blog baru. Sebenarnya blog tu I nak jadikan sebagai blog untuk food review dan penulisan secara details tentang infor makanan. Kebanyakkan I jumpa food review blog adalah dalam Bahasa Inggeris so my intention ialah mahu hasilkan satu blog food review dalam Bahasa Malaysia. Lagipun kebanyakan penulis blog bukan berbangsa melayu. Dan kadangkala mereka membuat review makanan NON HALAL. 

Tapi lepas fikir dan fikir.. how come I nak maintain dua blog dalam satu masa.. opss sorry.. pembetulan bukan dua tapi tiga. mrandmrssallehudin blog, sweetheartstoris blog dan blog baru tu. Fulltime blogger pun I rasa tak boleh nak maintain tiga blog in one time.. kan...kan... So.. my action is.. I akan adjust sikit here and there blog ni dan tukarkan bride to be blog to lifestyle blog. So boleh cerita tentang kehidupan I sebagai seorang wife, cerita about food and travel dan ape-ape aje yang bukan ridiculous.. ~hehe~ 

Wish me luck tauu.. tauu...

Tuesday, April 16, 2013

Onde Onde Buah Melaka

Haii 
How are you today? Cuaca sangat panas kan hari ni? I baru je balik deliver cupcakes ke Puncak Alam. Balik rumah bukak peti ais and minum air satu jug. Legaa..

Semalam I buat kueh buah melaka untuk minum petang. Actually dah lama teringin nak makan kuih ni. And finally baru semalam berjaya juga buat. Owhh.. baru I tau kuih buah melaka ni juga dikenali sebagai onde-onde. Kalau orang sebut onde-onde I akan blur and akan terfikir cane rupa kuih onde-onde tu? Tapi bila sebut kuih buah melaka.. sekaligus dalam otak I terbayang-bayang kuih warna hijau disalut dengan kelapa parut dan intinya dari gula melaka.


Dulu kala I pernah buat kuih ni. Kuih paling simple dalam dunia dan paling senang nak buat.. I think so... gentel-gentel kemudian masukkan dalam air mendidih. (errr..ok ke ayat I? ~air mendidih~) apabila masak gentelan yang dimasukkan kedalam air mendidih tadi akan timbul di permukaan air. Kemudian bolehlaa kita angkat gentelan yang timbul tadi. :)  [ayat I ni macam kelakor je]


I hampir lupa macam mana nak buat kuih ni especially berapa sukatan air perahan daun pandan yang perlu digaulkan bersama tepung pulut.I boleh letak air mencurah-curah kedalam tepung tu dan hasilnya tepung itu tadi tidak menjadi doh dan tidak boleh diuli.. ~haha~ Im confuse.. cane nak buat ni sebab terlupa. so I buangkan sedikit campuran air daun pandan tadi dan tambah lagi tepung pulut sehingga ia boleh diuli.. ~yeayy~


Owhh.. perlu kah I sertakan sekali resepi? Rasanya ramai yang tahukan buat kuih ni? oklah I masukkan resepi. Senang juga untuk I in future if nak buat rujukan so I boleh rujuk kat my blog aje..  :)

Bahan-bahan:
250gm tepung pulut 
10 helai daun pandan (kisar dan ambil airnya saja)
kelapa parut
gula melaka

Cara-caranya:
Bancuh tepung pulut dan air daun pandan yang dikisar tadi
Gaulkan hingga sebati dan menjadi doh yang lembut
Ambil sejemput adunan doh, letakkan gula melaka ditengah sejemput adunan itu
Gentel hingga menjadi bulat
Masukkan gentelan bulat kedalam air mendidih tadi.
Gentelan tadi akan tenggelam di dalam air mendidih
Apabila telah masak gentelan tadi akan timbul di permukaan air
So bolehlah diangkat gentelan yang timbul
Kemudian gentelan tadi digolekkan bersama kelapa parut yang dicampur dengan sedikit garam
 Seterusnya.. boleh dimakan.. ~yeayyy~

Mr. Sallehudin makan kuih ni dan cakap.. "Ya Allah.. apsal laa bini aku ni kedekut taik idung masing!! Kuih masuk dalam mulut inti gula tu sikit je kena lidah pastu hilang tak rasa ape-ape dah.." ~hahaha~ Sorry.. I letak gula melaka tu sikit jer sebab bila I gentel doh tu gula melaka tu asyik nak terkeluar je.. ~hehehe~

Uolls.. jangan tiru I ye.. kalau nak inti yang banyak perlu gentel doh tu besar-besar so baru boleh letak inti banyak. I gentel kecil-kecil dan comel-comel macam I.. thats why.. gula tu sikit.. kot!!

Tengah malam I nak simpan lebihan kueh tu dalam peti ais. Sekali angkat tudung saji tengok tinggal pinggan dan serdak kelapa parut je.. ~hahaha~ bile mr. Sallehudin makan kasi habis pun I tak perasan.. Tapi bagus laa.. sebab habisss..

Monday, April 15, 2013

Business Tips : Jangan Suka Caras Perniagaan Orang Lain

holaa and happy Monday..

Husband text me pagi tadi and bitau yang jalan tak jammed. So dia boleh sampai ke office dalam masa tak sampai 1 jam. Okeyy.. kenapa yee..?? ramai orang bercuti ke hari ni?

Hari ni I bercadang nak lepak-lepak sambil tengok tv saja. Owhh dan juga nak siapkan all printing thing untuk job this weekend. Yer.. minggu ni I akan kembali sibuk sebabnya ada job hari Sabtu dan Ahad. Alhamdulilah itu semua rezeki yang datang dari ALLAH..

Ada beberapa perkara yang I nak ingatkan to all of you yang bercadang untuk menjalankan perniagaan kecil-kecilan ni.. Pertamanya, kita perlu berusaha memperkenalkan produk jualan kita melalaui pelbagai medium. Tapi for me, I cuma gunakan medium internet dan promosi dari mulut ke mulut saja. Boleh juga kalau nak print flyer dan edarkan pada orang ramai. Tapi I tak buat pulak cara tu sebab malas.. ~hehe~ Maybe one day I need flyer to promote my product and my little business. Insyaallah..

Yang keduanya.. jangan suka tiru orang lain. Jika si A dan B menjual produk yang sama.. I bagi contoh terdekat cupcakes [sebab I pun bermula dari menjual cupcakes secara part time :) ] jika si A buat promotion Mother Day pembelian 16 pcs cupcakes berharga RM50 percuma roses, jangan pula si B nak buat promotion yang sama 16 pcs cupcakes percuma roses pada harga RM49!! Jika uolls sebagai pembeli which promotion yang you prefer?? Dah tentu yang harga RM49 rite??? ALLAH berikan kita otak untuk berfikir. Jangan suka tiru everything promotion yang rakan jualan tawarkan. Secara tak langsung si B telah caras perniagaan si A secara terang-terangan. Sekali lagi I nyatakan ALLAH berikan kita akal fikiran untuk kita berfikir sesuatu yang lebih baik dan bukan berfikir untuk menjatuhkan antara satu sama lain.

Yang ketiga.. ada pepatah menyatakan 'Usaha tangga kejayaan' Yess I know that!! Memang usaha tangga kejayaan tapi kalau usaha untuk menutup periuk nasi orang lain... macam mana pulak tu kan..? Dah tentu perniagaan yang uolls jalankan tak berkat sebab kamu berjaya diatas kejatuhan orang lain. Yer.. memang dalam perniagaan terlalu banyak saingan tapi biarlah bersaing dengan cara yang sihat, saling melengkapi dan bukan suka mencaras perniagaan orang lain dan menutup periuk nasi orang lain. 

Yang keempat.. dunia sekarang adalah sangat berteknologi. Kebanyakkan perniagaan diiklankan melalui internet. Gambar selalu disertakan untuk memberi keyakinan kepada pelanggan. Kepada mereka yang baru nak berjinak-jinak, jangan suka curi gambar peniaga lain and claim that is your picture. Tak jujur namanya tu.. Cuba usaha untuk ambil gambar sendiri dan baru tunjuk pada pelanggan. Memanglah pelanggan tak tahu if itu gambar curi. Kalau pelanggan tau macam mana? "ehh..klau tak silap ni pic dari si XXX" so anda sebagai pencuri gambar..?? haha.. buat malu ajee!!

So far.. itu aje yang I nak tulis hari ni.. Enjoy your reading  :)



ok..ok.. dikesempatan ni I nak promote skit laa.. ~hehe~ this is my little own business. Bagi sesape yang tak tau tu I ada menyediakan servis chocolate fountain, dessert buffet dan candy buffet untuk majlis perkahwinan, majlis bertunang, majlis akikah, birthday party dan sebagainya. Untuk infor details boleh ke my business's blog http://sweetheartstories.blogspot.com atau email me at cupcakesmuffins@gmail.com

adioss..

Sunday, April 14, 2013

Hidup Seorang Isteri

Holaaa..
Selamat berhujung minggu. Owhh hari Ahad ari ni kan.. :) Esok dah nak kerja. Selamat bekerja kepada mereka yang bekerja. I juga bekerja. Esok selepas suami pergi kerja I akan sambung tido dan memeluk bantal busuk I yang wangi. Kemudian akan bangun pada pukul 10am dan akan membasuh baju kotor yang bertimbun. Kemudian hendak mop lantai. [Insyaallah kalau rajin]. Selepas sidai baju nak menonton tv tak tau rancangan ape sambil makan aiskrim. Kemudian hendak keluar ke kedai membeli lauk untuk makan malam. Suami memberitahu supaya hari Isnin hingga Jumaat I tak perlu masak lauk, cukuplah memasak nasi dan memadai dengan membeli lauk saja. Sebenarnya membeli lauk adalah lebih murah kosnya berbanding nak masak lauk tiap-tiap hari. I dah cuba teori ini. 

Contohnya hari Isnin : I cuma membeli lauk ayam masak merah seketul untuk suami, sayur togeh dan ikan keli seekor untuk I. Harga pembelian cuma RM5. Jika secara purata kos saya membeli lauk RM5 dari Isnin hingga Jumaat maka total kos untuk lauk selama seminggu ialah RM25 saja. Ini jauh berbanding jika membeli barang-barang untuk masak. Dulu I akan membeli barang basah seperti ikan atau ayam untuk stok dua atau tiga hari. Apabila kita ke pasaraya dan membeli barangan basah serta barangan sampingan yang lain, kos untuk sekali pergi ialah RM30. Bayangkan dalam seminggu I akan pergi kepasaraya sebanyak dua kali... Jadi silalah kira berapa kos yang diperuntukkan untuk memasak selama seminggu?? ~hehe~ Mungkin juga I dan husband beruntung.. sebab kawasan tempat tinggal kami ialah berhampiran pusat pengajian tinggi UITM Puncak Perdana jadi makcik dan pakcik yang berniaga gerai berhampiran sini menjual barang jualan mereka pada harga yang murah  :)

Ada juga gerai yang menjual lauk disini membuat 'marketing strategi'. Setiap pembelian nasi campur atau lauk pauk akan diberikan air minuman secara percuma. I juga tak terlepas dari mendapat tawaran percuma tu. ~hehe~ Pernah sekali I beli goreng pisang banyak sangat.. (sbb goreng pisang pakcik tu sangat sedap. Husband sukaa sangat) Pakcik tu bertanya "banyak beli goreng pisang dik..buat makan kat dalam kolej ye..?" Hahaha.. I tak tau nak bagi jawapan ape kat pakcik tu.. Kalau I jawab "ye" nanti husband membebel cakap I lupa kat dia. Kalau I cakap "tak" nanti pakcik tu ingat I bukan student so nanti bila-bila I beli goreng pisang RM2 dia tak bagi percuma buah nangka dua ulas.. ~hehe~ Tapi I jawab jugak laa.. "Ehh tak lah pakcik, saya bukan student, ni beli byk sbb husband saya suka goreng pisang pakcik nih" ~hihi~ Kesimpulannya muka I ni masih boleh diketegorikan sebagai pelajar lah ye.. Nampak muda kott.. ~hikhikhik~

ok..ok.. kembali kepada cerita rutin memasak I.. Jadi apabila Isnin hingga Jumaat tugas I untuk memasak telah diberhentikan, bila tiba hari Sabtu dan Ahad kerja memasak jadi berganda. Dari hari Khamis malam sang husband dah bagi idea nak makan ape hujung minggu ni.. Contohnya minggu ini.. semalam Sabtu: masak lemak udang + tempe goreng + ikan goreng + telur dadar + air sarsi. Hari ni Ahad : Nasi lemak + rendang ayam + sambal ikan bilis + kacang goreng rangup + telur dadar + air sirap. Yeerr.. husband I memang gila makan telur dadar.. ~ekeke~ Itu baru menu utama. Belum menu sampingan untuk minum petang lagi. Kekadang pujuk I minta tolong buatkan lempeng laa, roti salut telur laa.. itu laa ini laaa..
Air minuman pulak dua jag untuk dia sorang aje.. Nak air oren laa, air sarsi laa, teh O laa, nescafe laa.. aisshhh!!..

Kalau I ada job chocolate fountain di rumah orang kawen ringan sikit laa sebab I dah tak perlu masak tengah hari sebab I akan bawak sekali husband pegi makan kenduri.. ~hehe~ cuma fikirkan menu makan malam aje laa..

Bila hari minggu macam ni dan bila tak de aktiviti jejalan atau job, I dengan husband akan melepak di rumah aje.. tapi I akan jadi bosan ya amatt sebab I tiada peluang menonton rancangan kegemaran I. Ini kerana tv telah di pelopori oleh husband yang menonton cerita kartun dan siaran HBO. Jadi ape yang perlu I buat? Disebabkan kebosanan melampau, I ada 'create' satu blog baru.. ~hehe~.. ok nantilah I cerita pasal blog baru I.. skrg citer kartun yang husband tengok dah abih. So I nak berebut 'remote' nih. Nak tengok astro ria..

Ok byeee..

Thursday, April 11, 2013

Item Rental

Salam semua.. khas untuk para b2b sekelian..
I ada buka sewaan beberapa item sesuai untuk dijadikan hiasan untuk majlis kahwin uolls nanti..

1. Bantal nikah ottomen putih
harga sewa 1 unit RM50
harga sewa 2 unit RM90
Sekuriti deposit : RM80

 

2. Beg Vintage saiz 26cm x 18cm
sesuai dijadikan props untuk gusetbook table or photobooth
harga sewa RM40
 Sekuriti deposit RM40

 pemandangan luar beg

 pemandangan dalam beg

3. Beg Vintage Saiz 22cm x 14cm
sesuai dijadikan props untuk guest book table or photobooth corner
harga sewa RM30
sekuriti deposit RM30

pemandangan dalam beg

 pemandangan luar beg

4. Dulang gold ekslusif (ada 9 unit)
harga sewa RM10 seunit
sekuriti deposit RM10 seunit


5. Gulang Segi Empat Putih
harga sewa RM7 seunit
sekuriti deposit RM7 seunit

 6. Kayu Easel
harga sewa 1 unit RM15
harga sewa 2 unit RM20
sekuriti deposit RM20



Semua barang sewaan boleh diambil pada setiap hari Rabu dan dan pemulangan barang setiap hari Selasa. Tempoh sewaan adalah selama seminggu. Berminat untuk sewaan boleh email ke sweetheartstories@gmail.com  :)

Wednesday, April 10, 2013

Infor Cawan Vintage

Salam semua.. dan apa khabar?

Hari nie I nak buat entry khas untuk B2B.. 
I banyak sangat menerima email bertanyakan kedai di Nilai 3 yang I beli cawan vintage murah dulu. Ini link yang pernah I story dalam blog ni dulu ---> cawan vintage

Ok disini I bagi address penuh kedai tu.. ~hehe~ (kedai tu kene bagi komisen kat I ni sebab promote baik punya)

Reka Deko Sdn Bhd
No 84, Jalan Nilai 3/3,
Kawasan Perindustrian Nilai 3,
71800 Nilai, Negeri Sembilan.
Tel: 06-7998645
Email: rekadeko@yahoo.com

Banyak soalan yang ditanya pada I dari B2B yang berminat nak beli cawan vintage tu.. Antara soalan femes ialah berapa besar dan saiz cawan? Ok.. FYI, cawan tu tak besar sangat pun. Lebih kurang 4cm tinggi cawan vintage mini. Kiranya sesuai laa untuk dijadikan doorgift kepada tetamu kan...

Tapi kalau uolls pergi kedai tu dan mendapati harga cawan vintage tu bukan 50sen sebijik, jangan marah I pulak ye sebabnya masa I pergi memborong dulu, tokey kedai tu cakap I orang yang terakhir dapat harga 50sen. Lepas ni mungkin harga akan dinaikkan. Maybe dalam 70sen or 80sen. Tapi masih dalam kategori murah kan. I tengok kedai kat KL jual pun paling murah RM1 sebijik. 


Contoh cawan mini vintage seperti dalam gambar tu.. Sebenarnya ada beberapa design bunga pada cawan vintage tu. Ada kaler biru dan kuning.. comel semuanya...

Harap segala pertanyaan anda semua terjawab. Lepas ni boleh lah pergi serbu kedai kat Nilai 3 tu.. hihi..

Adios dan selamat memborong  :)


Monday, April 8, 2013

Sweetheartstories Featured in Majalah Pesona Pengantin :)

Hai...

Alhamdulilah dan yeayyy... Tahun lepas bisnes kecil-kecilan saya pernah memasuki majalah Pesona Pengantin. Dan tahun ini juga sekali lagi hasil kerja saya dipamerkan dalam majalah Pesona Pengantin Edisi Mei 2013 yang ada muka Diana Amir..  :)


Dari dulu memang berangan nak masuk majalah Pesona Pengantin..  :) Alhamdulilah termakbul juga angah-angan saya nie.. lalalala...


Owhh.. kepada sesiapa yang belum tahu lagi,saya mengusahakan servis candy buffet dan chocolate fountain. Tak kisah untuk apa-apa majis pun boleh. Untuk wedding, engagement, birthday party, majlis korporat dan sebagainya.. Sesiapa yang berminat tentang servis ni boleh email saya terus di cupcakesmuffins@gmail.com


Haaa.. lagi satu... jangan lupa beli majalah Pesona Pengantin edisi Mei 2013 ok..
byeee..

Thursday, April 4, 2013

Siapa Tu..??

Bila sang suami bershopping membeli barangan dapur. Manakala sang isteri tidak dibenarkan memilih barang-barang. Sebabnya bila sang isteri yang memilih.. macam-macam barang yang akan dimasukkan ke dalam troli.


Okeyyy.. byeee..

I Love You Budak Busukkk.. ~hehe~

Tuesday, April 2, 2013

Obses Meatball

Hai..

Uolls penah makan meatball kat IKEA tak? Sesiapa yang tinggal area KL dan yang sewaktu dengannya mesti pernah rasa meatball yang super awesome ni kan.. hehe..

Dulu kala, I tak pernah makan dan memang tak suka langsung makanan yang berunsurkan meatball ni. Selalu jer dengar ada yang kemaruk makan meatball ni. Lama kelamaan bila selalu sangat mendengar cerita tentang kehebatan meatball IKEA ni.. (kononnya..) hehe.. so I pun cuba pergi makan. Time tu first time I makan dengan Mr. Sallehudin. Rasanya dalam hujung tahun lepas. 

Okey.. sedap. Tapi tak tau laa apsal time tu deria rasa I mengatakan.. "owhh.. biasa aje rasanya takde laa sedapa mana pun.. "

Kali kedua I pergi makan sorang-sorang. Tapi waktu tu I pergi ke IKEA bukan bertujuan nak makan meatball. Sebenarnya nak mencari props untuk job candy buffet I. 

I sampai di IKEA dalam pukul 12 tengah hari gitu. Selepas parking I pun masuk ke IKEA. Perut ni rasa macam ala-ala lapar jugak. Tibe-tibe I ternampak ada satu banner promotion. Satu set ada 10 biji meatball berharga RM2 saja.. Okey.. kagum sekejap.. Kalau tak silap, masa promotion tu ialah hari pertama IKEA menjual meatball semula selepas diberhentikan sekejap penjualan atas isu tertentu.

Okey.. I masuk cafe IKEA. Orang tak ramai. So.. I beratur dengan jayanya. lalalaa... Lepas dapat meatball, I pusing nak pergi bayar kat kaunter sekali tengok ramai manusia beratur sampai ke tangga depan sana. Dalam hati I.. "nasib baik aku terawal" ~hee~

 Gambar atas: Diambil semasa hari promotion 10biji = RM2

Kali kedua makan meatball IKEA.. kali ni deria rasa I mengatakan "Owhhh.. sedapnyaaa" Tibe-tibe I telah menjadi obses dengan meatball IKEA. Balik rumah teringat ajee.. ~hehehe~


Kali ketiga pergi makan lagi.. Kali ni pergi IKEA memang tujuan utama nak makan meatball. I pergi makan sorang-sorang.. hehe.. Mr. Sallehudin kan kerja. Jadi.. I sebagai suri rumah tangga suka hati laa nak kuar pergi makan kol bape pun kan.. ekeke.. I telah meng 'wats up' gambar meatball kepada Mr. Sallehudin. Dia sangat marah sebabnya I pergi sorang-sorang tak ajak dia.. ~hehe~

Okeyy.. okeyy.. next time kite pergi makan ye Mr. Sallehudin. U blanje  :p

note: I rasa pihak IKEA kene bagi komisen kat I nih sebab tolong promote meatball diorang nih.. ~ekeke~

Monday, April 1, 2013

Food Review : Nasi Arab

 Haii..

Dah lama nak cerita pasal arabian dinner sempena our first wedding anniversary  :)

We all ke CasablancaCafe & Restaurant kat Jalan Tun Razak. Sini restaurant hidangkan semua jenis makanan arab. So kami ambil pakej buffet. RM50 untuk seorang. Mahal jugak laa tapi first time datang makan kat restaurant ni.. so belasah jee.. hehe..


Lihatlah Mr. Sallehudin yang termengah-mengah makan tu.. 

Untuk pakej RM50 tu sebenarnya tak banyak menu pun disediakan. Kalau tak silap lebih kurang 12 menu aje. Ini termasuk tiga jenis nasi, satu jenis speghety, 5 jenis lauk arab dan beberapa jenis dessert. 

Owhh.. sebelum I cerita pasal makan... lets me tunjuk gambar ni... hehe..

Ada dua orang penari arab yang menari sekeliling dalam cafe tu. Seksi kooo..

Hidangan pertama yang I makan ialah nasi arab ni lauk ayam. I tak ingat nama untuk nasi dan lauk yang diorang hidangkan tu. Sebabnya semua menu di label dalam bahasa arab. 

Nasi arab pertama yang I makan adalah sangat sedap dan superb :p
Ayam yang lembut dan nasi yang wangi.. Mr. Sallehudin pada mulanya tak menggemari makanan arab pun boleh makan nasi siap bertambah lagi..


Owhh.. tapi yang buat I tak boleh lupa ialah lauk daging kambing. I sebenarnya bukan penggemar daging kambing tapi bila makan kat cafe tu.. alahaii rasa macam nak bertambah-tambah. Dagingnya lembut dan yang paling penting tak bau hanyir. 

Beberapa gambar lauk saja yang I snap. Maklumlah I tak bawa camera DSLR yang dah lama terbiar. Juz ambil gambo guna hanfon saja..  :)

Walaupun masakan arab sangat berbeza dengan masakan melayu, contohnya dari segi dalca yang ada kat cafe tu. Nampak cair tapi memang sedap.
 

I bagi 7.5/10 bintang.. Kalau uolls nak tengok penari gelek, boleh datang setiap malam minggu kat cafe tu.  :)
Pekerjanya semua orang arab dan peramah.

Ambiance: 9/10
Price: 8/10
Food: 9/10