Followers

My Nuffnang

About Me

My photo
Saya Mrs Sallehudin a.k.a Mimis Ingin menjadi penulis belog tegar ~huu~ Mr. Sallehudin ialah suami saya yang dicintai :)

Time

Visitor


widget

Search This Blog

Sunday, February 24, 2013

Sabtu Yang Sibuk

Salam..

Hari Sabtu lepas memang agak busy juga. Ada dua event untuk set up choc fountain table. 
Pepagi lagi me & Mr. Sallehudin selaku assistant I telah berangkat ke Taman Panchor Jaya, Seremban untuk majlis pertungan Yanie.
 


Taraa....
Inilaa set up yang berjaya dibuat untuk majlis pertunangan Yanie. Rombongan lelaki sampai dalam pukul 12 tengah hari gitu.
 

Pukul 2.30pm I pun dah siap sedia packing barang dan bertolak balik ke Shah Alam. Sampai aje terus pergi beli ballons untuk job event sebelah malam pulak.
 

 Alhamdulilah..
Hari Sabtu berjalan dengan lancar. Malamnya set-up choc fountain table di seksyen 18, Shah Alam untuk birthday party Alma. Makanan best-best..  ~hii~
 

Event malam tu selesai dalam pukul 11pm. Penat tu jangan cakap laa kan.. 

So.. sesiapa yang berminat nak buat tempahan candy buffet / choc fountain / dessert buffet boleh laa email terus kat I di cupcakesmuffins@gmail.com atau boleh tengok my business blog di http://sweetheartstories.blogspot.com

Hari Ahad.. Balik Kampung ooOoo balik kampungggg..

Adioss!!

Thursday, February 21, 2013

Guest Book Corner

Hai...

Ape kabar? ok, hari ni kita tak payah cerita pasal travelog ye.. asyik citer pasal travelog nanti uolls muntah pulak baca sebab boring. Sebenarnye I pun macam nak termuntah dok cerita pasal lawatan ke Sarawak tu.. hehe.. nanti kita sambung pasal tu yer.. kali ni kiter citer pasal guest book  

Actually, seperti yang uolls sedia maklum, bisnes yang I jalankan sekarang ni lebih kepada tempahan kek dan cupcakes, candy buffet package, choc fountain dan dessert buffet. So.. sekarang ni my planning is nak mengembangkan lagi servis. Iaitu servis photobooth dan guestbook corner.

Sekarang I memng tengah mencari idea untuk decoration guestbook corner ni. Actually ada special projek lebih kurang lagi dua minggu. Thats why sangat excited nih..  :) I banyak juga google gambar menarik guestbook especially untuk wedding party

'Buku merah jangan lupa bawa...' owhh lepastu I dah tak ingat lirik lagu Zizan & Kaka nih.. hihi.. Decoration yang simple dan tidak padat.


Ini juga decoration yang tidak padat. Sangat simple tapi sangat sweettt.. Hanya huruf D, bakul, mini black board dan camera saja.


Tapi sekarang ini idea datang macam-macam. Ade jugak tulis atas kayu yang berbentuk puzzle. Wahhh.. gitu.. Idea yang bernas. Lepas kahwin boleh lah di 'frame'kan dan digantung pada dinding rumah..


Ada satu lagi idea menarik. Tulis ucapan atas piring hitam. Wowww.. hebat. Lepas tu piring hitam ni juga boleh di'frame'kan nanti. 


I pun suka juga idea tulis ucapan atas sekeping kad comel kedian digantungkan pada ranting kayu. Orang kata nama untuk konsep seperti ini ialah 'wishing tree' 

Ada juga idea.. tulis atas sekeping kad comel kemudian diletakkan dalam envelope yang ditampal dalam scrap book. 

Owhh.. sejak bermula tahun 2013, my bisness ada offer juga pakej baru iaitu 'Welcoming Dessert & Guest book. Conceptnya, apabila tetamu telah menulis ucapan ringkas untuk pengantin, makanya tetamu tersebut akan menerima saguhati tanda ucapan dari pengantin. Saguhati tu pula berupa manisan seperti choc, marshmallow atau apa saja yang sesuai. Kalau nak tau lebih lanjut boleh tengok pakej kat http/facebook.com/pages/sweetheartstories . hahaha.. ok.. tetibe promote bisnes.  :)

Masa my wedding hari tu pun, ada juga disediakan guestbook corner.  :) include juga dengan photobooth corner. Kiranya 2 in 1. Props utama yang disediakan untuk sudut ni ialah sebuah beg vintage dan hiasan pada beg tu ialah gambar me & Mr. Sallehudin, bear dan sikit bunga serta stationary untuk menulis.


Guest book tu I print dan DIY sendiri. I juga ada bagi saguhati kepada tetamu yang menulis untuk buku guest book I tu. Gula-gula yang diletakkan dalam box kecil yang I DIY juga. :) yeahhh everything DIY
Btw, ada sesiapa berminat dengan beg vintage tu? I planning nak buka sewaan untuk beg tu. Tapi nantilah I fikirkan sama ada nak sewa or not. :)  Owhh rindunya zaman nak kawen ari tu. Bukannye ape rindu nak DIY barang hiasan walaupun stress tahap melampau.. hehe...

Hopefully dengan paparan gambar diatas dapat memberi ilham kepada bride to be 2013.. 

sumber gambar : GOOGLE

Tuesday, February 19, 2013

Travelog : Sarawak Episod 5 : Semenggoh Wildlife Centre

Catatan Perjalanan 21 January 2013

Ini hari kedua I berada di Kuching. Untuk hari ni I terpaksa jalan sesorang memandangkan Mr. Sallehudin perlu pergi bekerja. Sebenarnya I ikut saja Mr. Sallehudin outstation ke Kuching. Jadinya apabila hari yang dia bekerja makanya I kenalah berjalan sesorang.

I beli pakej ke Semenggoh Wildlife Centre pada harga RM50. Pakej ni termasuk transport dari hotel ke sana dan tiket masuk ke Wildlife tu. Perjalanan dari hotel ke sana mengambil masa dalam 30 minit saja. Semenggoh Wildlife Centra ni ialah pusat hidupan orang utan. Sebenarnya tikat untuk memasuki Wildlife hanya RM5.

Wildlife ni dibuka kepada orang ramai dua kali saja dalam satu hari iaitu antara pukul 9 pagi hongga 10 pagi dan 3 ptg hingga 4 petang.


Ianya dibuka pada waktu begini kerana dikatakan orang utan akan keluar makan buah-buahan yang disediakan. Jadi pengunjung dapat melihat aksi orang utan. Walaubagaimanapun pengunjung tidak dibenarkan berada pada jarak dekat. Pengunjung cuma boleh melihat orang utan dari tempat pelantar yang disediakan.


Sebelum memasuki kawasan pelantar, pengunjung diberi sedikit 'briefing' oleh pekerja Wildlife Centre ni. Sebenarnya bukan selalu orang utan akan keluar mengambil makanan yang disediakan. Hampir sejam I dengan pengunjung yang lain menunggu, langsung tak nampak batang hidung orang utan. Jenuh juga pekerja Wildlife memanggil orang utan ni supaya keluar. Ala-ala tarzan gitu pekerja ni tau.. hehe...


Memang malang.. takde rezeki I nak tengok orang utan. ~huhuhu~ Kata pekerja kat situ, I boleh datang sekali lagi pada waktu petang menggunakan tiket yang sama. Bermakna I tak perlu bayar entrance lagi jika nak datang pada sessi petang. Tapi I macam dah tak larat nak menunggu kan.....  :(


Ini antara kaum keluarga orang utan yang ada kat Semenggoh ni. Nama diorang sedap bukan main. Pekerja kat situ cakap ketua orang utan namamya Ritchie. Owhh ok.. sebab dia yang paling besar dan garang.


Monday, February 18, 2013

Pakej Candy Buffet / Chocolate Fountain / Dessert Buffet Dari Sweetheartstories

Haiii...

ok..ok... I tau uolls boring baca travelog Sarawak I kan.. hehe... actually banyak episod lagi tau. Harap bersabar. Kali ni I nak buat iklan sikit... :)

Seperti semua sedia maklum kot.. I memang ada menjalankan bisness kecil-kecilan. Iaitu menyediakan perkhidmatan candy buffet, dessert buffet dan chocolate fountain. Alhamdulilah sambutan yang diterima juga menggalakkan...


Actually banyak event yang sesuai untuk sediakan candy buffet / choc fountain / dessert buffet ni...
Birthday party yang paling banyak permintaan untuk buffet macam ni. Lepas tu majlis perkahwinan, diikuti housewarming dan majlis akikah. Majlis korporat juga sekarang pun memilih choc fountain sebagai salah satu menu untuk event mereka..

So... sesiapa yang sedang mencari-cari pakej candy buffet / choc fountain / dessert buffet untuk majlis uolls, boleh laa servey kat http://sweetheartstories.blogspot.com. Ataupun pergi kat fb page dan type aje 'sweetheartstories cupcakes & craft'. Sweetheartstories menyediakan dekorasi yang 'sweet, simple but nice' serta harga yang ditawarkan juga berpatutan.. :)


Pakej yang ditawarkan sememangnya menarik tau.. Kalau sesiapa yang nak tanya package boleh terus email I di cupcakesmuffins@gmail.com atau direct coll aje.. 012-5346131..

ok.. byeee..  :)

Sunday, February 17, 2013

Travelog : Sarawak Episod 4 :: Traditional Boat Cruise

Hai....

Perkara paling best sekali ialah menaiki Sarawak Traditional Boat Cruise. :) Lebih menarik kalau menaiki boat ni pukul 6.30 ptg iaitu trip yang terakhir sebabnya kita boleh melihat matahari terbenam :)

Untuk menaiki Traditional Boat Cruise ni kita cuma perlu pergi kat Waterfront dan disitu memang ada jeti khas untuk Boat Cruise ni. Actually ada jenis cruise. 

Pertama ialah Sarawak Ricer Cruise. Ianya lebih berkonsepkan star cruise gitu. Dan bayaran untuk menaiki cruise ni ialah RM60 untuk dewasa dan RM30 untuk kanak-kanak. 

Tapi yang kitorang naik ni ialah Traditional Boat Cruise. Bot yang lebih nampak tradisional dan kecil saja. Bayaran untuk bot ni ialah RM19 dewasa dan RM9 untuk kanak-kanak. Tiket boleh dibeli di jeti yang terletak di Kuching Waterfront.



Memang cantik pemandangan yang dapat dilihat. 







Sepanjang menaiki Traditional Boat ni, kita dapat lihat beberapa kampung yang terletak ditepi Sungai Sarawak. Antaranya Kampung Boyan dan dapat melihat beberapa bangunan lain seperti Astana, Brooke Dockyard, Fort Margherita dan Petanak Wet Market.

Friday, February 15, 2013

Travelog : Sarawak Episod 3 :: India Street

Salam...

Ok.. kita sambung lagi cerita pasal jalan-jalan Sarawak nih..  :p

Selepas pulang dari Santubong, hajat dihati nak pergi ke Taman Negara Bako. haha.. tu laa.. tak wat research banyak-banyakkan.. baca sikit infor aje.. Kami sampai setakat jeti Bako saja. tengok macam sunyi. Kereta parking tepi memang banyak. Maybe time tu dah agak petang jadi orang yang nak ke Bako tak ada lah kot. Maybe nak ke sana perlu awal pagi baru best. Rupanya kalau nak ke Taman Negara Bako perlu naik bot kecil. I pun tak tau berapa tambang naik bot kecil tu dan berapa lama perjalanan ke sana.... Akhirnya.. kitorang buat keputusan balik ke bandar Kuching saja... hehehe...

Sampai di bandar Kuching perut terasa lapar. Tapi kami jalan-jalan dulu di India Street. Jangan tak tau ye.. di Kuching pun ada India Street. Tapi kat situ bukan lah macam Brickfield KL yer.. hehe.. Kat sini memang banyak kedai yang jual baju dan handbeg. Saya sendiri pun beli handbeg berharga RM25  :)


Memandangkan hari Ahad, kebanyak kedai di India Street tutup awal. Jadi nampak lengang lah di perkarangan India Street tu. Kalau hari biasa sudah tentu banyak pengunjung tempatan dan pelancong asing datang ke situ. Satu yang saya perasan barang yang jual disini kebanyakan sangat murah.


Gambir Sarawak juga ada dijual kat India Street. Kebanyakkan peniaga yang menjual ubatan seperti gambir Sarawak ni tiada kedai. Diorang cuma meletakkan hasil jualan dalam satu beg dan beg tu diletakkan di atas kerusi. So berniagalah mereka ni di tepi kedai kat situ...

Salah satu pemandangan di India Street ni ialah Little Lebanon. Saya pun tak berapa pasti apa yang ada dalam bangunan ni tapi kalau tak silap saya ada satu cafe kecil yang menjual makanan orang Lebonan disitu..

Perut kitorang memang dah lapar sejak dari awal sampai kat India Street tu. Mr. Sallehudin kata dia tiba-tiba teringin nak makan mee goreng mamak. uihh.. Agak susah nak cari kedai makanan halal area India Street ni sebenarnya.. Tapi kitorang ada terjumpa satu kedai melayu yang jual nasi campur. Maklumlah dah petang sangatkan.. jadi saya order rojak dan Mr. Sallehudin order mee kari.


Walaupun kedai tu nampak usang tapi mee karinya adalah superb. Kitorang siap tapau lagi dua bungkus mee kari sebab nak bawak balik makan kat hotel.. :p

Alahai... kitorang ni kelaparan sampai lupa apa nama kedai yang kitorang masuk tu.. :D
Cuma yang saya ingat kedai tu ditengah-tengah deretan kedai dan bangunannya warna putih. Kedai tu satu-satunya kedai melayu yang menjual nasi campur kat situ....

Thursday, February 14, 2013

Travelog : Sarawak episod 2 :: Damai

Catatan perjalanan 20 January 2013

Hari Ahad. Memandangkan Mr. Sallehudin belum mula kerja lagi jadi kami mengambil kesempatan untuk bersiar-siar sekitar Kuching dan Santubong. 

Destinasi pertama kami ialah ke Santubong. Disitu terletaknya Perkampungan Budaya Sarawak. Tiket untuk masuk ke Perkampungan Budaya Sarawak ialah RM60 untuk dewasa dan RM30 untuk kanak-kanak. Dalam perkampungan tu terdapat rumah panjang untuk setiap kaum etnik di Sarawak dan memaparkan cara hiduk dan makanan tradisional mereka. Pada waktu tertentu juga akan ada persembahan tarian. Btw, kami tak masuk pun ke Perkampungan Budaya Sarawak tu. Kami cuma bergambar aje depan pintu masuk. hehe..





Bersebelahan dengan Perkampungan Budaya Sarawak terdapat Damai Central. Disitu ada medan selera tapi tak lah meriah sangat. Walau bagaimanapun hidangan yang dijual disitu memang menarik. Hari pertama I dah mencuba Mee Kolok Crispy.


Harga makanan disini tak terlalu mahal. Kalau tak silap harga semangkuk mee kolok ni RM5


Salah satu gerai di medan selera kat situ ada jual pelbagai jenis roti canai. Memang sedap :)

Sesungguhnya pemandangan disitu memang cantik. Subhanallah..
Dari Damai Central memang nampak Gunung Sentubong dan Damai Central dibina berhampiran dengan Laut China Selatan dan dipanggil Damai Beach.

 
Cuaca memang panas. Tapi tiupan angin pantai membuatkan kita rasa sayang sangat nak tinggalkan tempat ni.


Di Damai Central ni terdapat beberapa bar dan restaurant juga seperti Escobar Bar & Grill, Bayridge Seafood Restaurant dan Courtyard Cafe. Rasanya kalau melihat matahari terbenam disini pun sangat cantik kan... Kalau tak silap I.. disini juga boleh diadakan karnival, exhibitions dan lain-lain. Ada satu kawasan yang dipanggil open-stage and open air-arena betul-betul mengadap ke Pantai Damai. Cuba bayangkan kalau di situ diadakan majlis perkahwinan bertemakan 'pantai'  :) mesti cantikkan...




Untuk pengetahuan, Kampung Budaya Sarawak di Santubung terletak 32km dari bandaraya Kuching dan mengambil masa lebih kurang 45 minit memandu kereta sewa.

Sunday, February 10, 2013

Request Hadiah Anniversary

Salam..

Dua minggu lepas  mr. Sallehudin ada belikan subang Diamoney untuk I.. katanye ni hadiah 1st anniversary bulan depan. Errkkk... ~lol~ hadiah anniversary memang dah dapat tapi hadiah untuk besday belum dapat kan... hahahaaha..

Wedding anniversary dengan birthday I selang seminggu je. Adakah wajar I menuntut dua hadiah? Hahahahahaha.. ~gelak lagi~



Mr. Sallehudin request kat I.. die nak hadiah hanfon. Aihhss.. tak payah kot membazir sedangkan hanfon yang die pakai pun dah cukup canggih. Buat ape nak hanfon banyak²kan.. nanti I beli tak terpakai pulak. Macam sebelum kawin aritu I ada belikan tab.. pakainye sekejap aje. Pastu beli gadget baru, tab tu simpan dalam laci je sekarang ni.. aisshh...

Pastu.. request suh belikan lens camera pulak. Ok laa jugakkan kalau nak beli lens camera tapi I tak tau lens jenis ape? Kang nanti salah beli payah pulakkan.. ~alasan je ni..ekekeke~

So.. tengoklah nanti hadiah apa yang I nak bagi.. hihihi.. kalau susah sanga, I bagi rainbow cake aje.. hahaha... ~yer laa.. dh bini awak tokey kek~

Friday, February 8, 2013

Kejap Ada Kejap Takde

Salam...

Lama juga tak update blog. Tak tau laa sebab apekan lately semangat I nak berblogging sangat merudum. Actually banyak entry yang nak dimuat naik. Ehee.. Semenjak mr. Sallehudin download instagram kat my hanfon beberapa bulan dulu, I lebih aktif menggunakan instagram berbanding blog atau facebook. Sampaikan mr.Sallehudin tanye "bile U nak update blog?" Ok..ok.. nanti I update ye....

Kesibukan dengan bisnes juga menyebabkan keterbasan I dalam berblogging. AlhamdulilAh rezeki yang datang saya takvlepaskan macam tu aje. Semenjak I dah pandai buAt rainbow cake and red valvet  tempahan sentiasa ada setiap minggu.. alhamdulilah....

Insyallah, I akan cuba habiskan untuk update story Sarawak travellog dan juga food review. Adehh.. banyakkknyerrrr... 

Semua pembaca blog yang sudi singgah di blog I yang tak seberapa ni.. thank you tau.. harap tak ade yang sentap baca penulisan kat blog I ni... :) mana laa tau kan... hehe...

So... I hidangkan pic terbaru I dengan my husband dulu ye... fyi, berat badan I sekarang 55kg dan husband 110kg... hahahaha..

 Mr. Husband tengah sakit mata time ni.. tu yang pakai spek mata hitam walaupun ddidalam kedai makan. 

 Its me!! I with my own little business. Alhamdulilah. Sesiapa berminat nak booking candy buffet ke, choc fountain ke, dessert buffet ke.. boleh contact I ye... cuba pegi blog bisness I.. http://sweetheartstories.blogspot.com

budget cute laa sangatkan..... dia nak cakap I makin debab tapi berat badan I dah turun 0.5 kg dalam masa seminggu... so.. cane tu??