Followers

My Nuffnang

About Me

My photo
Saya Mrs Sallehudin a.k.a Mimis Ingin menjadi penulis belog tegar ~huu~ Mr. Sallehudin ialah suami saya yang dicintai :)

Time

Visitor


widget

Search This Blog

Thursday, January 31, 2013

Travelog : Sarawak Episod 1 :: Dari KL ke Kuching

Catatan Perjalanan: 19 January 2013

Memang dah lama tak bercutikan.. walaupun Mr. Sallehudin perlu bekerja tapi saya menyibuk nak ikut juga untuk holiday. Jadi kami ke Kuching Sarawak selama 6 hari 5 malam. 

Hari Sabtu pukul 12.30 tengah hari we all dah sampai di terminal LCCT untuk urusan check-in. Kali ni memang kami sampai awal sebabnya Mr. Sallehudin pernah ada pengalaman sampai lambat lima minit aje, terpaksa tinggalkan beberapa luggage sebab gate Air Asia tutup awal. Selepas semua urusan selesai, kami duduk merehatkan diri di Coffee Bean sebabnya flight kitorang pukul 3.30pm. Bosan menunggu hokeyy..!!


Sementara menunggu.. Mr. Sallehudin sangatlah suka ambil gambar candid I. Maklumlah baru beli lens baru so nak testing kononnya. Yang menjadi model tak bergaji selalunya I laa kan.. Tapi nasib baik Mrs. Sallehudin ni comel.. hahahaa.. (tangan dibahu mata ke atas)

Dalam pukul 3pm we all masuk ke balai perlepasan. We all menaiki pesawat AK5212

Lebih kurang 1 jam 45 minit perjalanan dari KL to Kuching. Perut pun terasa lapar. So I mintak Mr. Sallehudin order Nasi lemak Pak Nassir tapi menu nasi lemak dah habis. Yang tinggal cuma nasi ayam. Ordar 1 paket nasi ayam aja. Kononya share tapi selalunya Mr. Sallehudin tak pernah mempercayai perkataan share tu. Sebabnya kalau share selalunya I yang makan lebih.. haha..

Rasa sedap juga nasi ayam tu tapi I tetap mengidam nak makan nasi lemak. Kata orang nasi lemak Pak Nassir yang dijual dalam Air Asia adalah yang terbaik. Next time kalau nak naik flight lagi terus buat pre-order. Lagi senang.. So tak de I nak kempunan lagi...

Sampai di tanah Kuching dengan selamat walaupun hujan agak lebat. Kata orang Kuching disana setiap petang hujan. Company Mr. Sallehudinsediakan kereta sewa untuk kami. Selesai urusan penyerahan kereta sewa, we all pun terus menuju ke hotel Grand Continental.


Kereta sewaan kami selama 5 hari disana ialah Persona. Bukan kami yang sewa ye.. company Mr. Sallehudin yang sewakan untuk memudahkan pekerjanya ulang alik dari hotel ke tempat kerja. 

memangdangkan mr. Sallehudin bukan orang Kuching.. hehe.. kami penggunakan GPS sebagai penunjuk arah jalan. Tapi kekadang Mr. Sallehudin rasa macam nak campak gak GPS ni.. sebab selalu tunjuk salah jalan.. haha..

Ada ke patut.. dari muzium nak ke Water Front.. tunjuk jalan kecik yang kereta tak muat nak lalu.. khas untuk pejalan kaki aje.. huhh..

Saturday, January 19, 2013

Cuti

 Hai....

We all terbang ke sini hari ni...

|
|
|
|
\/
 

Mr. Sallehudin kerja... kena bagi training
Saya berholiday... yeayyyyy  :)


Friday, January 18, 2013

Setia Hujung Nyawa

Hai.. uolls ada tengok drama Setia Hujung Nyawa kat TV3 tu setiap hari Isnin hingga Khamis? Drama ni adalah adaptasi dari novel yang tajuknya sama juga dengan dramanya... Orang yang macam I bukan kaki novel sebenarnya tak tau pun ada novel tajuk Setia Hujung Nyawa ni... Kalau sehangat Asmara ke.. Bicara Hati ke.. I tau laa sebab I penah baca novel ni.. hihihi..

So I start tengok drama Setia Hujung Nyawa dari episod berapa ntah.. tak sure.. I start tengok bila El dah bagi klu kat Zain.. bla..bla...bla... hehe... Jalan cerita agak best. Then, I try google pasal novel ni dan dapat laa baca sinopsis untuk novel ni.  :)

Jom kita emo skit.. I tak nafikan setiap jalan cerita dalam novel kemungkinan pasti akan berlaku dalam kehidupan manusia. Kalau tak 100% betul maybe 80% mesti sama. Kalau kata cerita novel adalah rekaan semata-mata macam mana penulis novel nak dapat idea kan. Betul tak?

Seperti Zain yang dalam novel tu.. adalah seorang lelaki yang tak sedar diri sebenarnya. Macamlah ko tu seorang ustaz yang perfect dan tak dapat terima isterinya pernah terlanjur?? betul tak? I yakin lelaki yang berperangai macam Zain tu memang ada dalam dunia ni. Ego dan pentingkan diri sendiri. Lastly.. baru tau yang dia pun pernah mengandungkan perempuan lain dan tak nak bertanggungjawab. Ko hina isteri ko yang pernah terlanjur tapi tak ingat yang ko sendiri tu pun busuk!!

Kalau I berada ditempat El.. dan tahu yang suaminya pun busuk.. confirm I akan tepuk tangan depan muka suaminya dan akan kata... "ko pun dua kali lima.. busuk macam bangkai" hahahaa.. dendam hokey.. Ape I mengarut ni.. ekekeke..


Sinopsis
 Pengantin perempuan lari? Zain Hakimi panasaran. Seseorang perlu menggantikan tempat Sofea demi maruah keluarga. Datin Adibah kalut mencari bakal menantu bidan terjunnya. Kala terpandang Ersalina Imani, hatinya terus terpaut. Gadis itu segera dilamar. Haliza menerima lamaran untuk anak gadisnya atas sebab tertentu. Juga demi menyelamatkan maruah keluarga. Ersalina terpaksa rela. Dia dinikahi Zain yang langsung tidak mencintainya. Namun, status isteri membuahkan kasih yang bukan sedikit.

Zain cuba menyemai cinta untuk si isteri. Apatah lagi Ersalina terlalu baik melayaninya. Lalu, kasihnya melimpah di hati. Kala berhasrat menyambut cinta Ersalina, isterinya disahkan mengandung. Sedangkan dia belum pernah menyentuh isterinya itu. Kepedihan ini amat dalam lukanya. Ersalina merelakan kemarahan dan amukan Zain. Bibirnya tetap tersenyum biarpun hati luka dilapah. Sewajarnya hukuman ini diterima kerana memang dia bersalah. Tekadnya untuk setia pada Zain takkan dicalar walau apa pun yang terjadi. Dia ingin setia hingga ke hujung nyawa.



Thursday, January 17, 2013

Chiller Is My Aset

Boring.. bosan.. tak de mood..

Letih.. penat.. ngantuk.. nak tidoo...

tiba-tiba......  

yeayyy..
|
|
|
|
|
|
|
|
\/




dah sampai barang yang dibeli..  :)

Sedia berkhidmat. Lepas ni boleh buat kek dengan jayanya. Alhamdulilah.
sesiapa nak menempah kek untuk birthday, wedding, anniversary etc.. boleh order kat saya yer..
sila lawati blog online bakery saya  :)
http://sweetheartstories.blogspot.com

Wednesday, January 16, 2013

10 Months

Haiii

Hari ni dah 10 bulan usianya...
Ape yang 10 bulan tu???

Today is our 10 months wedding anniversary :)



Kitorang takde celebrate sangat pon.. biasa² aje.. I just buat pavlova untuk my hubby as per his request.. 

Monday, January 14, 2013

Reward Again

Salam hari Isnin semua dan selamat bekerja  :)
bagi pembuat kek seperti I, hari Isnin adalah hari cuti sedunia dan boleh bermalasan di depan laptop sambil meng'update' blog. Almaklumlah.. kebanyakan tempahan kek atau servis choc fountain yang diterima kebanyakkan melibatkan hari Jumaat, Sabtu or Ahad. So.. seawal hari Rabu I dah kena standby barang-barang yang diperlukan. Pergi bakery ke, cari bahan untuk buat kek dan sebagainya..

Semalam.. (ahad) selepas buat delivery rainbow cake kat seksyen 11, Shah Alam.. me and husband saja masuk SACC Mall. Actually I tak pernah masuk dalam SACC Mall ni. Kat situ ada satu kiosk make-up panggil I.. ask for trial make-up. Beautician tu sapukan compact powder & letak lipstick kat I. Dia cuma nak perkenalkan product dia aje.. 

After coles bedak, bila tengok kat cermin I tengok sapuan bedak di muka memang sangat cantik. Bedak compact yang boleh dijadikan sebagai foundation jugak. Yupss memang banyak sekarang product 2 in 1. Compact powder + foundation. Tapi product ni I tengok nampak lebih natural, kemas dan gebu.. hehe..



So.. untuk promotion semalam, kalau I beli product ni I akan dapat VIP member card dengan keahlian seumur hidup. Plus.. kalau I nak pergi mana-mana event dan perlukan khidmaty solekan, I boleh pergi ke kaunter diorang dan I get the servis without any charges. So.. dalam otak I.. "wahh.. bagus nih" huhu.. macam laa I selalu pergi event yang perlukan khidmat solekan macam artis kan.. 

FInally I grabbed it. Dengan harga RM129 I dapat 1 unit compact powder dan VIP member card. Walaupun agak mahal.. dan kalau nak tau ni laa first time I beli bedak harga seratus lebih.. huhu.. tapi apa salahnya I bought it for my self. Reward untuk diri sendiri selepas berhempas pulas tanpa henti membuat kek.. kan... hehehee...


Tarraaaaaa...
Feel nyerr lain tau pakai bedak mahal nih.. hahahaa.. (perasan)

Untuk mu husband pun ada jugak I bagi reward nanti. Yerr laa... lagipun dia pun ada jugak tolong I angkat barang sana sini.. sometimes teman I untuk servis candy buffet or choc fountain kat event customer. I ada simpan duit sikit hasil bisnes kecil-kecilan I ni and nanti nak bawak my husband pergi bercuti. Tapi duit tu untuk sewa hotel aje.. Kos perjalanan dan kos makan minum dia tanggung.. hahahaha.. 
lalalalalallaaa...

Thursday, January 10, 2013

Wedding Idea : Polkadot Theme

Hai..

Ada yang masih mencari theme warna untuk wedding uolls?  Kekadang tu ada yang dah ada warna tema. Tapi macam terfikir pulak macam mana nak jadikan gabungan warna lebih cantik dan sempurna.

Salah satu pattern yang menarik perhatian sekarang ialah polkadot. Apa salahnya jika kita mencuba menghasilkan suatu hiasan yang polkadot dari warna tema yang dipilih  :)

Gabungan pink putih memang nampak sweet dan manis sekali. Hiasan reben polkadot boleh diletakkan pada hantaran agar nampak lebih ceria.


Gabungan hitam kuning juga sangat memukau. Hiasan pokadot boleh dihasilkan pada hiasan doorgift tetamu. Atau boleh juga keluarkan sedikit duit dan sponser pakaian bercorak polkadot untuk pengapit anda..
 

Corak polkadot juga boleh dihasilkan pada kek perkahwinan. Sudah tentu kek itu menjadi perhatian tetamu yang datang nanti. Sudah tentu anda banggakan..  :)
 

Untuk nampak lebih ekstrim lagi.. alas meja tetamu dibawah khemah atau didalam dewan boleh digantikan dari corak kosong kepada corak pokadot. Dah tentu suasana majlis perkahwinan uolls bertambah ceria  :)
 

Hiasan di meja makan pengantin juga boleh dihiaskan dengan corak polkadot.JIka uolls tak mahu letakkan alas meja pengantin bercorak polkadot its ok.. Letakkan pinggan mangkuk yang digunakan di meja makan pengantin bercorak polkadot. Dah tentu lain dari yang lain bukan. 


Owhh.. alangkah bagusnya kalau majlis perkahwinan saya dibuat sekali lagi :) dengan hiasan dan warna pilihan yang lebih menarik.. lalallalalaa...


Monday, January 7, 2013

Anugerah Juara Lagu 27

Hola...

Ada tengok Juara Lagu 27 semalam tak? I tengok.. I duduk depannn sekalii.. Depan TV dengan Mr. Sallehudin sambil makan coklat. Last year kitorang pergi tengok final Anugerah Juara Lagu 26. Itupun I paksa mr. sallehudin pergi dan kebetulan dapat tiketkan... tahun ni jangan harap laa nak pergi lagi sebabnya lately mr. Sallehudin asyik balik kerja lambat siapkan projek yang tak habis-habis dari awal tahun sampai akhir tahun.. huhu...

BTW.. I ada beberapa nak komen sikit pasal AJL 27. Ni komen dari kacamata saya laa.. orang lain tak tau laa pendapat diorang kan.. 

1. Adira Muka Masam Lepas Kena Dukung
Korang perasan tak masa dalam tv tu ada banyak kali camera fokus muka Adira lepas dia nyanyi dan duduk di depan stage. Muka masam gilerr.. Bad mood apentah?? Ingatkan I sorang je yang perasan tapi bila I baca blog gossip yang lain memang ada komen pasal ni.. Yang herannya semua blog gossip ni dok bercerita pasal Adira kena dukung dengan Aaron Aziz. Langsung takde tulis kenapa muka Adira masam mencuka lepas buat show. Orang lain semua excited nyanyi masa segmen rock.. tapi yang si Adira ni macam berkhayal aje.. Ada sesape tau ke apsal Adira jadi macam tu? hehe.. mungkinkah dia tak nak adegan dukung tu tapi terpaksa buat? Isteri Aaron Aziz marah kat dia ke? Atau dia terserempak dengan ex-boyfren dia si AG COCO? 


2. Shila Amzah say I LOVE U
Masa Faizal Ismail interview dia dan tanya apa ucapan untuk cinta hatinya.. Confiden aje si Shila ni cakap.. "I LOVE U"  uweekkk.. dia macam tak serik-serik. Ramai yang kondem dia pasal cinta hati dia laa ape laa.. pastu nak tambah lagi kontreversi.. Lepas tu ada juga camera fokus muka dia.. nampak asyik dok tunduk tengok hanfon aje.. mesti wats up dengan cinta hati dia... I pun nak wats up my chenta hati jugaklah.. nak tanye dia balik keje kol bape.. hehehe..

3. Black Memang Best
Dalam banyak-banyak show.. I paling suka Black nyanyi lagu Teman Pengganti. Memang sampailah lagu dia tu kat hati ni.. cewahhh.. I budget lagu ni boleh menang. Kalau tak juara pun dapat nombor dua or nombor tiga... tapi tak menang langsung.. Huhuhu.. keciwakkk.. Tapi dia menang persembahan terbaik pun dah ok :)

4. MOJO Nyanyi Ke Lauttt
Apa ni MOJO?? I memang suka lagu Andai Ku Bercinta Lagi ni... tiap-tiap malam dekat nak tido mesti I nyanyi lagu ni kuat-kuat sampai Mr. Sallehudin bengang kat I.. sebab ganggu dia nak tido.. hahaha.. tapi masa show tu Awiera nyanyi sangat berterabur. Dia terrer time jerit aje.. Yang lain hampesss.. Rasa macam bingit telinga dengar dia nyanyi. Maybe sebab dia nervous kot. Kalau dia tak nervous mesti suara dia lebih best dari yang kita tengok semalam.


5. Terukir Di Bintang Dari Aizat
Not bad jugak laaa Aizat nyanyi lagi ni. Nampak comel dan sweet aje. Dalam mug yang Aizat pegang tu ada air ke? hehehe.. KOnsep ala-ala cafe di Perancis. Tiba-tiba teruja nak pergi Perancis gitu. Boleh tak Mr. Sallehudin? lalalallalaa..

Oklah.. tu aje yang nak diceritakan untuk kali ni.. byeee..


Thursday, January 3, 2013

Pameran Pengantin

Salam dan haiii semua.. ape khabar?

Petang-petang macam ni mesti rasa ngantuk kan.. jadi jom lihat pandangan cantik ni sambil makan goreng pisang.. hehehe... owh pasal goreng pisang tibe-tibe I sendiri teringin nak makan goreng pisang... lalalalala..



Sebelom I berenti menaip sebab nak masak untuk suami, ada sedikit infor yang ingin dikabarkan kepada b2b. Hujung minggu ni ada dua lokasi pameran pengantin yang boleh dikunjungi.

Mereka yang berada di kawasan shah alam, kelang, PJ dan sewaktu dengannya boleh lah ke Setia City Mall Convention Centre.

Manakala mereka yang berada sekitar Ampang, Pandan Indah, Keramat dan sewaktu dengannya boleh laaa ke Ampang Point. 

Ramai vendor terkenal yang join kedua-dua event ni... akhir kata selamat membuat servey di pameran pengantin.. :)

P/s: terasa nak jugak g tgk laa pameran tu.. lalalaa...

Kenangan, Angan-angan, Azam

Tahun 2012 adalah tahun kenangan untuk I...

1. Pada 16.03.12 telah mengakhiri zaman solo dengan dengan lelaki paling bacin sekali.. Mohd Sallehudin.. hahahahaa..
oppss.. kalau dia baca ni mesti die bisinggg.. ekekeke...




2. Alhamdulilah.. perniagaan cupcakes saya semakin maju walaupun tak tahap terkenal seantero Malaysia tapi ada nampak peningkatannya. My little own business Sweethearstories menambahkan servis dari membuat dan menerima tempahan cupcakes saja.. kini telah menerima tempahan untuk wedding cake especially rainbow cake dan red velvet. Kemudian mengadakan servis candy buffet dan choc fountain.

Insyallah tahun 2013 ada beberapa perkara yang I nak lakukan..

1. Nak lebih pandai memasak dari segi lauk pauk dan dessert
2. Berdoa untuk dapat baby.. kalau dapat kembar pun best jugak.. hehehe..
3. Mengembangkan perniagaan sedia ada
4. Nak menurunkan berat badan. Masa mula kahwin 57.5kg. Sekarang dah 55kg. Berusaha untuk mencapai ke 50kg.. hehe
5. Nak start bayar hutang PTPTN.. hahahaaaa...
6. Nak lebih cantik dimata suami...  :p
 7. Nak menjejakkan kaki ke beberapa tempat yang teringin sangat nak pergi..:-
:: Pulau Perhentian
:: Pulau Kapas
:: Sabah
:: Amsterdem (ekekekekee..)
8. Yang ingin dimiliki :-
:: Chiller baru supaya senang nak simpan kek
:: Nak tambah satu lagi mesin choc fountain kot
:: Dining table set
:: Sofa baru 
9. Dan yang paling penting.. sihat tubuh badan.. :)

Azam mr. Sallehudin pulak katanya nak beli rumah baru.. hoyeyyy..

Mula-mula berangan dulu.. pastu berazam.. pastu pasti dapat kalau ada usaha gigih.. kan... kan... kan....

Wednesday, January 2, 2013

Wedding Color Scheme Yang Dijangka HOT Pada 2013

Salam..

Hi.. Alhamdulilah. Dah berakhir title I sebagai bride to be 2012. Hehe.. sekarang I dah bergelar ex-bride dan tak tau lah bila akan dapat title mom to be.. huu.. doakan lah ye...

So.. selamat datang bride to be 2013. Mesti uolls tengah pening buat persiapankan.. Jangan pening dan risau. U must enjoy dan happy. Bukan selalu nak bz kan diri dengan all this preparation.. kan..  :)

I ada wat research sikit wedding color combination yang mungkin bakal hot untuk tahun 2013. Sesape yang tengah pening nak pilih warna tema.. I think.. this is can help you.. Insyallah......







Maybe uolls boleh juga 'combine' kan color seperti pink & merah, black & white, orange & pink, brown & pink, brown & light pink, black & pink, black & gold, black & red, green & pink dan sebagainya.. Yang penting perlu pandai berimaginasi. If kalau I diberi peluang sebagai b2b lagi, pasti I akan memilih dua kombinasi warna yang contra seperti red & green atau royal purple & yellow supaya nampak lebih ceria dan berani  :)

sumber: google

Tuesday, January 1, 2013

2013

Salam.. dan Selamat Tahun Baru 2013

Ini entry pertama untuk tahun 2013. Kesian betul December 2012 entry yang I up dalam blog ni cuma 8 entry saja. I betul-betul sibuk sampaikan nak tengok blog sendiri pun tak sempat. Tempahan sangat banyak. Rainbow cake, choc fountain package dan I juga berpeluang untuk buka booth di karnival Jom Heboh TV3. Alhamdulilah dan bersyukur atas semua peluang yang ada.

Blog Mr and Mrs Sallehudin juga semakin ramai pengunjung. Ada juga mereka yang membaca setiap entry memberikan komen dan ada juga hanya sekadar 'silent reader'. Setakat ni tak ada lagi pembaca yang meninggalkan komen di entry yang mengata atau mengutuk setiap penulisan yang I tulis di blog. Diharap semua reader blog ni enjoy membaca setiap penulisan yang I tulis dan jangan sentap pulak membaca kalau ada setiap penulisan yang I tulis ni membuat pembaca terasa hati. Sebabnya apa yang I tulis dalam blog ni adalah datang dari hati dan I menulis apa yang I rasa, fikir dan alami. Tak ada penulisan I yang auta atau tipu-tipu. ~huhuhu~

Actually, blog Mr and mrs sallehudin ini tercipta pada asalnya adalah untuk mencoret setiap kenangan dan pengalaman semasa membuat persiapan pertunangan dan perkahwinan I dulu. Selepas berkahwin, I meneruskan penulisan dalam blog ini dengan entry makan-makan dan kehidupan selepas berumahtangga. Ada juga I selit entry luahan perasaan. hahaha.. So.. rasanya tahun 2013 ni I perlu buat satu target, penulisan I ni lebih tertumpu ke arah mana. I ada juga buat sedikit research, pengunjung blog I akan meningkat setiap kali I menulis entry berkenaan perkahwinan dan infor tentang perkahwinan. 

Jadi I rasa di masa hadapan, lebih baik I banyakkan entry berkenaan infor perkahwinan. Selain itu, disebabkan I juga ada menjalankan perniagaan kecil-kecilan so I rasa maybe sesuai I selitkan aktiviti dan kehidupan seharian I dan suami. Food entry dan juga travelog entry juga sesuai untuk I coretkan dalam blog ini.. Insyallah....

okeylah..
byeee