Followers

My Nuffnang

About Me

My photo
Saya Mrs Sallehudin a.k.a Mimis Ingin menjadi penulis belog tegar ~huu~ Mr. Sallehudin ialah suami saya yang dicintai :)

Time

Visitor


widget

Search This Blog

Friday, November 30, 2012

Hutang Ohhh Hutang

Hai dan salam Jumaat. Cepat sungguh masa berlalu. Rasa macam baru je semalam hari Isnin... hehehe..

I was in trouble now.. sangat susah hati. Memikirkan how to settle this problem. This is about all my hutang yang I tanggung. Tengah pikir ni macam mana nak langsaikan semua hutang tu.. then berangan lepas bayar semua hutang nak lari dari Malaysia... hahahaa... i sebut lepas bayar semua hutang ye... bukan nak lari sebab takmo bayar... :p

Firstly.. nak langsaikan hutang PTPTN. Seriesss... i tak bayar lagi. Dulu masa zaman I kerja I pernah ada niat nak start buat bayaran bulanan. I ada coll diorang tanya macam mana nak setelkan... orang yang jawab coll I tu bagi tau that I need to bayar satu amount yang 
besar kemudian barulah I boleh continue dengan bayaran bulanan. I kena bayar amount yang besar sebab I tak pernah bayar satu sen pun since lepas I habis study. Lepas tu tahun lepas.. I pergi sendiri ke pejabat PTPTN tu nak tanya sendiri macam mana nak setelkan this problem. I bawak sekali surat permohonan pengecualian untuk bayar amount yang besar tu sebab niat I ikhlas memang nak buat bayaran bulanan.. tapi time tu I tak bawa salinan caruman KWSP..so pegawai yang entertain I suruh I fax salinan tu dan dia bagi no fon dia untuk memudahkan I check my status. Lepas I fax dokumen yang dia nak.. I try to coll orang tu... tapi tak pernah nyeee dapat... so many time I coll. I dah tak sempat nak pergi pejabat PTPTN lagi time tu sebab time tu I sangat sibuk berulang alik pergi tengok rumah majikan I si YAM Tunku bla..bla.. (sorry terpaksa merahsiakan identiti dia sebab dia mmg kerabat diraja.tapi suka menyusahkan org..uwekkk..) hari-hari I kena pergi tengok renovation rumah baru dia dah rasa macam kuli batak plak..padahal jawatan I secretary hokey.. sangat tertekan time tu....  sehinggalah sekarang I tak tau ape status permohonan PTPTN tu. I ingat nak pergi lagi sekali laa then nak tanya betul-betul how to solve the problem. I rasa buang masa I berurusan dengan kerani kaunter lebih baik I masuk jumpa pegawai terus kan....  

Yang keduanya... I ada hutang card credit. Dah lama I tak buat bayaran dan card tu memang dah lama tak guna. Rasanya ada dekat 3 or 4 tahun. Bank pun sama.. nak mintak I bayar satu amount yang banyak baru diorang akan keluarkan satu letter untuk berhentikan kadar bunga yang naik tiap tahun. Peningkan... huhuhu...  

What should I do now? Macam mana I nak bayar semua hutang tu kalau status I sekarang dah tak bekerja? I ada niat macam nak kerja semula... tapi tak tau laa apsal hati ni macam liat sangat nak kerja balik. Yupss... memang I ada buat business kecil-kecilan..buat kek dan provide servise candy buffet dan choc fountain tapi keuntungan yang I dapat tu  takde besar sangat pun. Nak buat simpanan pun payah.. haissshh... 

Tapikan semalam I ada submit my resume untuk beberapa vacancy.. hehe.. tapi I apply job yang dekat dengan rumah je... I takmo jauh dari rumah..macam PJ ke..Damansara ke... fobia I dengan jammed pagi-pagi..hohoho... seriess sangat stress..I tak boleh laa berada dalam situasi macam tu. Bila dah jammed  sampai office terus moody.. hohoho...  ataupun ada idea lain tak selain kerja makan gaji..ape lagi yang boleh I buat untuk cari extra income:)

Kalau dapat kerja, I nak cepat-cepat setel hutang piutang tu sumer pastu nak pergi vacation kat pulau.. seriesss dah lama tak pergi bercuti. Terperap jerrr kat rumah. Lepas tu nak start balik hobi lama yang I tinggal dulu..kumpul kasut.. horeyyyy..!! Boleh gitu?  ;)

Okeylah uollss... happy weekend. Minggu ni I ada dua job chocolate fountain... alhamdulilah...thank you ALLAH


Contest : Please Vote Us TQ

Sticky Post


Hai blogger sekalian serta silent reader semua.. Nak mintak tolong sikit ni.. :) tolong vote gambo kami ni..
Klik kat ------> SINI

Lepas tu klik button VOTE

Jasa anda amat saya hargai... hehehe.. :)
terima kasih daun keladi..  :)

Thursday, November 29, 2012

Weds Review : Album Kahwin Akhirnya Siap Jua..

Salam... 

Hari ni I nak review my wedding album yang baru dapat walau pun dah tujuh bulan kawen.. huhu... 

Dalam perjanjian dulu.. I akan dapat dua story album. Satu album untuk majlis bagi pihak perempuan dan satu album lagi untuk majlis bagi pihak lelaki. Include juga frame gambar dan gambar untuk saiz 8R. Serta ada cd yang mengandungi semua gambar yang telah di snap wirhout edit. 


Untuk album majlis resepsi, fotographer ni gabungkan sekali majlis akad nikah + outdoor fotoshoot dan majlis bersanding. Untuk majlis bersanding tu all moment memang masuk laa dalam album tu. Ada majlis berarak, tepung tawar, makan beradap, potong kek dan beberapa pose depan pelamin, dalam bilik dan depan fotobooth. Cuma kurang pic untuk item yang DIY dan suasana majlis kawen tu. Actually I lebih suka gambar yang candid sebab nampak lebih natural. But ist ok.. Maybe I boleh buat satu lagi storyalbum khas untuk all the preparion, DIY things dan suasana majlis kenduri. Nak cari yang murah je... boleh cari kat Groupon kot.. hehehe....


Untuk album majlis bertandang pula.. adainclude preparation iaitu masa make-make-up, majlis berarak, makan beradap, potong kek dan family foto. Ada juga gambar dengan kekawan depan pelamin ala-ala fotobooth gitu.. :)  Album ni banyak gambar secara candid..memang I suka. Ada juga beberapa pic yang I tsk berkenan masuk dalam album ni. Actually I boleh bagitau fotographer tu which pic yang I tak suka dan kalau bole nak suruh kuarkan pic tu from the album. Tapi bila fikir balik.... kalau nak edit lain pulak..ntah berapa lama lagi laa nak siapkan. So I diamkan aje... I malas nak komen lebih-lebih dah.. sebab mood nak daoat album gambar sangat down time tu.. 


Then... untuk frame pulak. He not discuss with me which pic yang nak besarkan dan masuk dalam album. OMG!! I lebih prefer kalau frame tu letak pic kami berdua. Satu frame letak pic masa majlis resepsi dan satu lagi letak pic masa majlis bertandang. Ini fotographer tu letak pic I sesorang untuk frame yang ke dua. Frame pertama tu dah ok.. our pic.. haisshh.. tergamam jap masa tengok frame kedua tu. Tapi I dah malas nak komen lebih-lebih...

Apapun... lega dah dapat semua album kawen. Adik I yang baru sebulan kawen dah dapat album for both side. Cepatkan....




Enjoy the pic.... daaaa  (*_*)

Tuesday, November 27, 2012

My Rainbow Cake

Uolls rasa terliur tak tengok rainbow cake kat bawah ni... hihihi... kalau terliur mai..mai.. boleh order dengan I sekarang. Cake untuk birthday boleh, wedding boleh, anniversary pun ok, baby shower pon boleh.. pendek kata semua event pun sesuai. Kalau sesaje nak order untuk makan petang-petang pun bole....  :)



Cake with simple decoration. Tapi nak suh I wat bentuk Elmo pun bole.. macam-macam lah boleh.. insyaallah mengikut keupayaan I yee...

Minggu ni agak sibuk sikit nak buat preparation untuk chocolate fountain package for eedding event hujung minggu ni....

Owhhh.. uolls boleh terjah blog my little business ye... sweetheartstories Sebab banyak gambo hasil kerja I disitu.. thanks.. saje nak wat promo ari ni... :)

Monday, November 26, 2012

Domino's Pizza Free

Last nite was fun. Hahaha...
Semalam satu hari I tak makan nasi. Lepas balik dari wat delivery cupcakes kat Subang Bistari & Puncak Alam... I juz singgah makan rojak dengan cendol tepi jalan je.. Normally kalau mr.sallehudin pergi outstation, memang I tak masak laaa... Kalau seminggu dia outstation bermakna seminggu jugak laa dapur I tak berasap.

Memandangkan I sesorang je semalam, so I dengan gigih lepas maghrib keluar rumah pergi cari Domino's Pizza kat area Bukit Jelutong. Sebab semalam Domino buat promotion beli pizza 9 inchi pada harga 10 sen... Mula-mula tu meraban gaks I cari kat mana laaa kedai Domino's ni.... I google address outlet kat Bukit Jelutong pastu dah dapat address set kat GPS plak... pheewww...


Sampai depan kedai tu tengok ramai yang dah beratur.. I cepat-cepat parking kereta pastu terus beratur walaupun time tu hujan rintik-rintik. Promosi ni hanya untuk 100 customer terawal dan promosi dalam tempoh 100 minit aje. So semalam promosi start pukol 8pm sampai 9.20pm. My turn dapat puzza tu pukol 9pm... hehehe... tengok pekerja Domino's pizza enjoy menguli roti pizza kat dapur diorang.. agaknye malam ni diorang kene keja overtime laa tu.. hahaa..


Yerlaaa kan... mana tak ramai customer.. kalau tak silap harga pizza untuk 9 inchi tu lebih 
kurang RM23.80 ape yang I tengok kat receipt tu laa... Lepas dapat pizza.. ape lagi..balik laa makan kat rumah sambil nonton Muzik Muzik Semi Final...

Saturday, November 24, 2012

Update Blog Di Kedai Mamak

Haiiii and good morning. Its Saturday and raining. He he he... kalau nak tau I update secara live dari Khulafa Bistro seksyen 7 Shah Alan.....

Pagi ni sebenarnya Mr. Sallehudin kena pergi outstation me Penang. Mula-mula katanya projek nak bust bukan Jan tahun depan. So kalau tahun depan boleh law I nak ijut sambil leak Penang kan.... no tetibe last minute arrangement semalam. Haisss boss Mr.Sallehudin ni memang pendengki!!


Before bertolak, singgah breakfast dulu. Tosai for Mr.Sallehudin and roti canai for me..


Huiii.. bersungguh-sungguh I makan kan....  :p

Ok Byeeee...

Thursday, November 22, 2012

Lima Jam Di IKEA

Memo

Hai.. esok sampai Isnin I ada open sale untuk chocolate moist cakes. Sesuai untuk dimakan sambil minum petang. Lepas tu pekena pulak dengan mee rebus.. halamakk best & terbaik kan..  :) Jadi ada sesiapa yang nak order boleh terus contact I 012-5346131. Owhh.. saiz cake 8inci x 3inci harga murah sangattt RM10 aje.. Lokasi nak pick-up kat Giant Shah Alam Seksyen 13, Shah Alam seksyen 7 atau Puncak Perdana. Maybe hari Sabtu I nak pergi IKEA so maybe sesape yang nak order boleh collect cakes kat situ jugak.. Tapi pape pun coll dulu yerr...

OK.. dah setel promo.  :)

Ni nak cerita pasal semalam pulak.
Pepagi semalam I bangun awal sebab nak antar Mr. Sallehudin pergi kerja. Actually I ada niat lain jugak. Lepas antar dia.. I pecut pergi IKEA. I ada gift voucher card tu so I nak menghabiskan laa duit dalam card tu. Sampai IKEA I terus pergi breakfast kat cafe IKEA. Masa I sampai orang tak ramai lagi. So beratur membeli makanan dengan selesa sekali.. ~ehee~ Uolls percaya tak I tak pernah langsung pergi makan kat cafe IKEA tu sepanjang IKEA tu dah dibukak. Ketinggalan zaman kan I.. ~huhu~ bila orang cakap meatball IKEA tu sedap ya amat.. I memang teringin sangatttt nak rasa.. sedap macam mana laa agaknya sampai meatball tu terkenal seantero dunia.
 

Tapi pagi meatball takde. Cafe start jual meatball time tengah hari aje. Agak sedikit frust disitu. Ermm.. tak tau laa bila lagi boleh ke sana dan menikmati meatball yang tak pernah I makan tu. ~huu~ ingat weekend ni nak pergi sekali lagi. Sebab nak menghabiskan RM yang ada dalam gift voucher card tu. Ada lagi RM dalam tu.. Semalam I blanje RM105.. dan ada balance RM45 lagi.. I ingatkan dalam card tu ada seratus aje.. ~huu~ sekali pergi kaunter bayaran tengok ada balance lagi.. Tak kan I nak masuk lagi sekali beli lagi kan.. time tu dah pukul 3prtang hokeyyy!!


Bayangkan 5 jam kat sana. Pusing sana pusing sini. I mencari barang yang I nak. I tengok dalam catalog gambar tu ada tapi apsal tak de jual.. pelikkan.. Tiga kali I tawaf tak jumpa. Last sekali I jumpa barang yang I nak tu kat tempat display. Huii.. I tak kan I nak ambik yang display ajee.. Pastu I wats up kat Mr. Sallehudin bitau barang yang I nak tu ada display aje.. Tengok wats up I dengan dia ye..

Me : Cuk, brg yg I nk tu dh jumpe, tp display jerr..
Him: ok
Me : I nak tanye pekerja Ikea lh jap..
Him: ok
Me : haissshh.. mana pekerja Ikea ni, sorang pun xde..
Him: mana laa I tau, I bukannye kerja kt ikea..

Haaaa.. akhirnya jumpe jugak pekerja IKEA dan jumpe jugak barang yang I nak carik tu. Rupanya barang tu semua kat Kitchen area kat tingkat 1. Hayooo.. jakun tak I? seriesss I tak penah langsung naik kat tingkat 1 tu.. huhuhu.. Lepas ni nak pergi lagi sekali sebab nak amik gambo kat tingkat 1.. hehe.. semuaa cantik-cantik.. rasa macam nak ambik semua bawak balik kat umah I.. ~heee~
 

 IKEA ni ada harga barangnya yang mampu mulik dan ada juga harga yang tak masuk akal. Finally after 5 hours I makan angin kat situ.. ini aje barang yang dapat I bawak balik. Harga belian RM105. Barang ni je harga RM105. huhuhu.. Tapi ok laa kan.. barang yang I nak dapat :)


Pleasee.. macam mana nak dapatkan barang kat IKEA ni dengan percuma???

Wednesday, November 21, 2012

Wordless Wednesday: MAke-up Paling Cun?

haii
 Wordless Wednesday..

Antara ketiga-tiga gambar ni.. mana make-up paling cun? hehehee..

 Majlis Akad Nikah

 Majlis Bersanding

Majlis Bertandang

byeee...

Tuesday, November 20, 2012

Bas Metro Yang Bengong & IKEA Card

Hai...

Last nite I pergi jumpe one of my veryyyy old friend.. TJ.. Actually nama dia Maya Deryani. Hihihi.. Tapi sebab dia nak nama komersial kan so dia dikenali dengan nama TJ.. haha.. I kenal dia memang lama sangat dah.. since kitorang matrik kat UPM.. kalau tak silap dalam tahun 1998. Sekarang dah 2012 so sila kira berapa panjang persahabatan kami.... ~hee~

Actually dalam geng kitorang ade lagi beberapa orang.. Ada Ida, Mc Dee, Julia, Penol, Yan, Nisa, Nik Narisa... errr.. sape lagi ehh.. rasa macam ada lagi dua tiga nama.. tapi dah lupa.. Yang lupa tu memang dah lost contact ~haha~.. Mari mengembalikan nostalgia lama jappp... ~hahahahaaa..

Dulu masa kitorang kat matrik kitorang memang suka keluar jalan-jalan... Time tu kenderaan paling femes dan paling berharga ialah motosikal. Kemana pergi kitorang naik moto aje.. Tempat paling top yang kitorang pergi kat Mines. Kat situ laa kitorang tengok wayang, main boling and ice skating. Ishh.. I cuba sekali jer main ice skating sebab I nyilu nak main mende tu.. huhuhu takuttttt...

Tapi kekadang kitorang ada jugak langkah kaki panjang sikit.. Alaaa tak de laa panjang sangat. Kitorang pergi Kotaraya jerr.. Time tu tempat fofularr kitorang kat Kotaraya kot sebabnya bas Metro no berapa ntah.. tak ingat pulak dari UPM akan stop kat Kotaraya jer pun. So... kitorang merewang aje laa kat kawasan yang berdekatan..macam Petaling Street ke... Lepas tu nak dijadikan cerita.. satu hari kitorang ni reramai keluar pergi Kotaraya. Pusing-pusing lama jugak laa.. Sampai laa ke petang pastu kitorang dah nak balik UPM. So naik laaa bas Metro tu... Keadaan dalam bas memang padat gilerrrrr.. Nak muntah pun ada. Penumpang dah penuh kot dalam bas tu tapi konduktor bas dok suruh "masuk dalam lagi..masuk dalam lagiii.." Gila ke konduktor tu? Nak sumbat masuk dalam mana lagi? Ko ingat bas ko tu panjang sangat macam komuter? Kami yang dalam bas memang tak boleh bernafas. Dalam hati cepatlaa bas ni gerak. Akhirnyaaa.. bas pun bergerak terkemut-kemut, terhegeh-hegehh.....

Nak dijadikan cerita... tak lama dan tak jauh lepas bas dah bergerak... Ehhmmm.. I pun tak perasan dan tak ingat macam mana ntah.. bas yang kitorang naik tu kena tahan polis. hohoho.. Bas dengan semua penumpang dalam bas sumer kena hangkut pergi Balai Polis Trafik Jalan Bandar. Alaaa.. balai polis ni selalu shooting drama gerak khas kot.. Apa kejadah kitorang ni semua kena hangkut sampai balai polis pun tak tau. Sampai kat balai polis kitorang turun dari bas dalam keadaan terpinga-pinga... konpius beb... Pastu ok aje tak de pulak kena soal siasat ke ape ke.. lepas macam tu aje.. Hayoooo.. kalau macam tu lebih baik turunkan kitorang kat jalan besar kan... yang bawak kitorang sampai depan balai polis tu ape kejadahnyaaa? Dah laaa I dengan geng yang lain kena menapak nak cari bas lain. Dah laa time tu kitorang still baru lagi kat KL. Tak tau selok belok KL lagi... Ecewahh... Bangang betul pemandu bas tu dan jugak polis tu.. menyusahkan orang sungguh... Kitorang sampai kat hostel memang lewat giler disebabkan kejadian mangkuk hayun tu. Nasib baik kitorang takde kena soal siasat dengan pak guard..

ok2.. stop kat sini.. kalau nak cerita lagi kenangan tu.. memang tak boleh abih.. sampai esok korang baca entry I kan.. hahaha.. Owhhh... lari dari tujuan asal I nak cerita hari ni.. ~hahaha..
Sebenarnya I jumpa TJ semalam sebab nak tuntut hadiah wedding.. hihi.. dah tujuh bulan kawen pun still dapat hadiah kawen lagi kan..  I likeeee..  :)


Ini laa hadiahnyee.. bestt. IKEA voucher card.. Alaa macam kat pra bayar tambah nilai touch & go. So nilai RM dalam card ni kita boleh guna bila-bila masa. Kalau amount dalam card ni dah berkurang kita boleh top-up bila-bila masa. So sekarang kalau tak silap jumlah RM dalam card ni RM100.. So I boleh beli barang IKEA pada jumlah harga seratus.. Seronok kannn.. So I tengah buat list ni barang ape yang nak dibeli untuk cukupkan seratus.. Heee seronott... I suka juga barang hiasan dari IKEA ni.. Ingat nak pergi petang ni tapi macam ala-ala tak sempat kot sebab I belum masak lagi. Pastu petang nak amik husband dari kerja. Biasalaa laki I kan ngade-ngade sikit.. hehehe..

Haaa.. ni laa TJ. Kitorang jumpa kat bawah rumah adik si TJ ni kat Batu 3 Shah Alam. Kebetulan dekat dengan rumah I kan.. so semalam lepas Mr. Sallehudin balik kerja.. I ajak dia teman I jumpa TJ jap...

Owwhh.. Actually hadiah card IKEA tu hadiah dari TJ, Julia, Penol, Mc Dee and Ida.. Kitorang ni walau jumpa pun setahun sekali, tapi still keep in touch yerr...

Ni gambo kitorang masa muda trang tang tang.. hehe.. sekarang sumer dah kawen kecuali TJ. Dari kiri tu Yan dah ada anak tiga, Penol dah ada anak dua, TJ, Mimi cute blom ade anak, Julia blom ade anak gaks.. hehe...

Okey lahh.. tu ajee nak citer.. hihi.. byeee..

Monday, November 19, 2012

Bosan

Hai.. and morning..
Pagi yang mendung, redup dan sejuk. Ingat nak exercise 'walk'ging keliling taman rumah ni.. tapi agak lazy. Dah dekat dua minggu tak 'walk'ging. Rasa macam berat sedikit naik akibat makan nasi terlalu banyak kebelakangan ni.. :) sekarang pun tengah makan bihun campur kuew tiaw goreng sambil nonton drama korea. ~hee~

Ade jugak tu yang pepagi lagi dah beratur kat Mc Donald kan.. nak breakfast free burgerEgg McMuffin. I rasa macam nak pergi aje pagi tadi. Tapi pikir-pikir mensti kene beratur panjang kan.. Aduss.. tapi bila tengok kat instagram ade following yang dah dapat.. aisshhh nyesal pulak tak pergi beratur. ~hee~


Tapi tak pe.. Dominos Pizza pun akan ada jugak makan-makan free ni.. tapi tak laa free sangat ada jugak terms & conditionnya... Tapi I dah bitau kat Mr. Sallehudin yang I nak pergi Dominos Pizza hari yang diorang wat offer ni nanti. Tapi.. dia pulak ajak makan kat Pizza Hut. Haisshh...

Hmmm.. tiba-tiba blur nak type apa lagi nih.. Oklah..no mood nak menaip, ayat pun tunggang langgan and macam bosan aje uolls nak bacakan. Errmm.. I terfikir something dan tengah fikir cane nak settle bende nih..

Adios.. byee..

Saturday, November 17, 2012

Durian Crepe - Oklaa First Time Cuba...

Salam semua..
Year End Sale dah start kan... bila laa I boleh pegi shopping nih.. ~huu~

Hari ni memang I dah planning nak buat Durian Crepe. Before this, I tak penah makan pun lagi dessert ni. Tapi dessert ni sekarang adalah sangat fofularrr dikalangan orang-orang yang suka makan. Ehh.. orang yang kurang makan pun suka jugak kot durian crepe ni. Mula-mula I macam ignore aje durian crepe ni.. Malas nak belajar sebab I tau mende ni musim aje. Dulu fofular gilerrr pasal macaroon. Lepas tu pavlova. Sekarang durian crepe. Tapi.. I ada terbaca kat blog mana ntah.. soriee lupa nama blog tu.. Durian Crepe resepi berhantu. Haaa kooo... ape yang berhantu pun I tak tau.. so hantu durian crepe ni memanggil-manggil I supaya mencuba try test resepi ni.


I cuba google.. Dapat laa resepi tu. Tak banyak pun bahan yang diperlukan. Tepung gandum, santan, air.. Pastu dah tentu laa derian kan... Semalam I pergi beli derian kat depan Giant. Alaa.. I beli yang dah siap packing punye. 3 pack RM10. I tak beli mahal-mahal sebab baru nak cuba try test kan... Masa I beli derian tu semalam.. ada laa sorang kakak ni.. berebut-rebut dengan I nak beli derian. Macam laa derian tu dah habis. Padahal ade jer lagi derian tu, peniaga tu tengah dok kopek letak dalam bekas polistrin and nak packing. Dalam hati.. mesti kakak ni pun nak buat durian crepe jugak.. ~hee~


Tengah hari tadi I pun memulakan operasi. Dapat laa dalam 24 ketul durian crepe ni.. Tapi nak membuatnyer jenuh jugak I tunggu depan dapur tu nak menggoyang-goyangkan crepe tu. Macam mana laa I nak berniaga nih..kalau meniaga mesti kene buat dalam kuantiti yang banyakkan.. ~huu~


Dan hasilnyaaaaa... Taraaaaaaa...
Ini percubaan pertama jadi lipatan crepe tu tak lah begitu kemas pun. Tapi yang I kurengg puas hati kulit crepe tu I tengok tak selicin macam peniaga lain. I syak ni mesti resepi kat internet yang I follow tu jenis resepi tangkap muat. ~hahaha~ Yerrr.. saya paham kalau kita perlukan resepi yang benar-benar resepi jangan kedekut nak keluar duit pergi belajar kan. Sebab I pun ada ajee keluarkan duit pergi kelas buat cakes especially yang terbaru ni I pergi belajar wat rainbow cake & red velvet cakes. Sebelum pergi kelas tu, I follow resepi kat internet. Tapi langsung tak menjadi. Nak termuak bila makan. Cuba jugak dua tiga jenis resepi. Tapi fail. I geram sangat so I pun terus pergi kelas. Bukan murah tau attend kelas nak dapatkan resepi original & sedap. Perlu keluarkan tiga angka. Lepas pergi kelas.. I try buat guna resepi yang dapat tu.. alhamdulilahhh menjadi. Kawan I makan rainbow cake sampai gian nak makan lagi.. ~huuu~


Jadi sesiapa yang mahukan resepi original yang benar-benar resepi, jangan kedekut keluarkan modal untuk attend kelas. Ni ada setengah orang tu.. dah laa kedekut nak kuar duit, pastu pujuk-pujuk suh ajar buat kek..lepas dia tau buat kek terus cantas bukak bisnes. Yerr..saya faham rezeki masing-masing ALLAH dah tentukan.. tapi kalau I jual cupcakes 1 box harga RM15, dia pulak jual RM14.. ape kejadah namanyaa?? Ok.. tetibe emo pulak.. ~hihi~ bukannye ape.. sebab I dah terkena situasi macam ni.. fobia mak jemahhh..


Owhh.. berbalik kepada durian crepe.. lepas I rasa macam kurang puas hati dengan hasil kulit crepe yang tak licin tu.. maka I try google lagi sekali. Tetibe ada satu hamba ALLAH ni boleh pulak bagi resepi menggunakan 5 jenis tepung kat blog dia.. resepi yang hamba ALLAH ni bagi sangat berbeza dengan resepi yang I buat tadi. Ok.. insyallah minggu depan I nak try resepi yang baru I dapat ni.. nak tengok cun ke tak crepe yang bakal dihasilkan. Kalau tak ok jugak dan timbul ketidakpuasan hati..makanya I perlu pergi kelas juga belajar durian crepe ni. Kekadang pergi kelas pun ada untung jugak tau.. sebabnya kekadang tu tujuan asal nak belajar satu resepi aje.. tapi cikgu masakan yang anjurkan kelas akan offer package dua or tiga jenis masakan / makanan... Pastu kalau kita attend kelas, kita juga diajar skill rahsia yang tak akan dapat dari mana-mana google pun.. Percayalah...  :)


Kalau kali kedua I buat menjadi.. Alhamdulilah.. terima kasih kepada pemberi resepi yang menggunakan lima jenis tepung tu. Moga rezeki beliau semakin bertambah.. ~hehe~ Lepas ni I boleh laa meniaga durian crepe. I fikir-fikir.. sekarang ni memang laa tengah hot durian crepe ni sebab sekarang kan musim durian.. banyak jual sana sini. Tapi nanti kalau musim durian dah habis, kita boleh adjust durian creap ni jadi manggo crepe ke... strawberry crepe ke.. blueberry crepe ke.. kan..??

Owhh..lapar.. jom makan durian crepe... ~hee~

Friday, November 16, 2012

Suri Rumah

Salam semua..
Esok cuti kan.. walawala.. ade jugak yang amik cuti direct minggu ni. Boleh laa pergi holiday kot. I tak pergi mana-mana pun.. Dok umah aje tengok tv layan blog layan facebook. Pastu cari kontest baru.. ~ahaha~ Petang tadi pun baru pergi pos office, beli setem sebab nak pos envelope kontest. Hobi baru... boleh laa mengisi waktu terluang. So far, kontest yang I join belum ada result announce lagi.. So tak tau menang or kalah. Tapi ada few yang dah announce, giveaway blog.. tapi takde rezeki nak menang besar lagi..menang secara kecil-kecilan ada laa.. ~hee~

Well... esok I ada projek nak buat. Projek masak-masak seorang diri di dapur mencuba resepi baru. ~hee~ maklumlaaa resepi tu tengah top sekarang ni. I tak pernah rasa lagi. Teringin juga nak try makan..ape rasanya.. so kita buat esok yee.. Tadi pun dah beli barang-barang nak masak untuk esok. Tengok jer lah esok jadi or tak yee...

Mr. Sallehudin ni dah tunggu depan tv. Sebab kejap lagi nak tengok Maharajalawak Mega. Lagi dua jam hokeyy.. Dia dah siap bawak bantal busuk dia tu baring depan tv. I nak baring pun takde ruang. Haisshh.. 

Korang nak tau tak satu perangai buruk Mr. Sallehudin sejak dari dulu? Dia suka tulis status kat fb I.. status tu status mengarut pulak tu.. Kekadang dia tulis "Saya Budak Masam Suami Saya Wangi" so..bila orang lain baca status fb I.. nanti orang ingat I pulak yang tulis.. Bengang betul tau.. Baru kejap tadi pun dia curik-curik amik hanfon I pastu cuba-cuba nak tulis status kat fb I... Nasib baik I ternampak.. terus I jerit.. I cakap kat dia.. kalau dia tulis jugak hal pelik-pelik kat status fb I.. I ugut esok I takmo masak... I cakap betul nii.. 

Dah laa I hari-hari masak. Dari tak reti wat masak lemak cili api sampai dah terrer.. dari tak reti masak rendang sekarang dah boleh kalau nak wat business rendang.. Walaupun I suri rumah tangga memang I masak hari-hari. Tapi dulupun masa I bekerja lepas kahwin, I masak jugak hokeyy.. Penat balik dari kerja dengan keadaan stress ya amattt... stress dengan Y.A.M tuuu.. stress dengan jalan jammed macam gampang.. I sampai umah kol 7pm.. I masak untuk dinner hokey.. So..disebabkan I hari-hari masak.. I should get one day off dalam seminggu. So..hari off day I tu..bawak laa I pegi jejalan ke, tengok wayang ke, makan-makan ke, tengok konsert ke...kann..??


Haha.. I suka tengok pic kat atas tu.. Huu.. tak penah lagi laa sepanjang I bergelar housewife jadi macam tu. Dan harap-harap takmo jadi macam tu. Perlu masak dengan bersopan santun yee.. 
 

I memang suka try resepi baru. Setiap kali I masak resepi baru, sape lagi kalau tak bukan Mr. Sallehudin yang komen. Itu laa.. ini laaa... Setiap orang tak sama skill masakannya.. So jangan nak kondem sangat laaa.. Mana ada masakan orang A akan sama rasanya dengan masakan orang B. Walaupun rasa sedap dan sama tapi orang yang masak tu tetap tak sama..
 

Sape kata seronok jadi hausewife? Memang laa seronok sebenarnya. Tak payah nak stress dengan kerja opis, tak payah nak tempuh jammed. Boleh tengok drama korea lagi kat tv.. hehe..Tapi kalau korang nak tau housewife ni memang keje penat. Membasuh baju, sidai kain, lipat kain, kemas rumah, mop lantai, masak.. tu semua I buat tau.. tapi satu ajee yang I tak buat.. cuci jamban.. hahahaaa.. sebab tu I serah tugas kat mr. Sallehudin. ~hehe~


Pendek kata.. tugas suri rumah memang mulia.. Seriesss.. so hargailah kami yang bekerja di rumah ni.. ~ehehe~

Tuesday, November 13, 2012

Cuti Deepavali Bersama Rendang

Hai..
Happy Deepavali. :)
Rumah belakang yang bertentangan dengan dapur rumah I ni India. Dari semalam I dengar dia keluntang keluntung kat dapur. Maybe tengah prepare rendang kot.. ~hahahaha~

Tahun lepas pun masa Deepavali I masak rendang daging dan pulut kuning. But this year I nak masak rendang ayam dengan nasi impit aje. I tak boleh nak masak rendang daging sebab Mr. Sallehudin tak boleh makan daging. I perasan setiap kali lepas dia makan daging mesti dia bising kat I "sakit kepala". Kekadang tengok dia macam teringin nak makan daging tapi I try avoid masak daging sekarang ni. Bukan dia aje.. I pun teringin gaks nak makan daging masak kicap yang marvelles tu tapi nak wat macam manakan.. I tak mo dia bising kat I sakit kepala.. ~huuu~


Cuti ni tak pergi mana pun.. lepak kat rumah aje sambil tengok drama tamil. Jangan tak tau Mr. Sallehudin boleh layan yer citer tamil kat tv..


Nie rendang ayam yang I masak hari ni..  :) tadi kitorang dah makan nasik pukul 12 lebih.. pastu baru kejap tadi mr. Sallehudin makan nasi untuk kali kedua... Itu belum makan malam lagi... ~hikhikhik~

Owhh... I bercadang untuk ambik order kalau sesiapa yang nak order rendang ayam or rendang daging. Rendang daging RM50 sekilo dan rendang ayam RM50 untuk seekor ayam.. ok tak?
Plsss support me.. hehehe...

p/s: menang giveaway dari http://alyzafisol.com
Dapat voucher starbucks... boleh blanje Mr. Sallehudin

Monday, November 12, 2012

Weds Review: Katering

Salam semua,
Nak sambung wedding review  :)

Kali ni mari cerita pasal katering. Urusan katering semuanya dilakukan oleh abah I. Pengusaha katering tu kenalan abah I. Jadi alhamdulilah dapat sikit diskaun walaupun tak banyak. Selain diskaun, katerer memang bagi best service pada kami. Best service tu dari segi persiapan dan hiasan. Actually katering adalah termasuk sekali dengan khemah dan hiasan makan pengantin. Saya akan review kemudian tentang khemah.


Nama katerer ni MRA Tauhidiah Enterprise. Lokasi mereka di Parit Buntar tapi diorang akan terima booking di seluruh daerah Kerian. Ini termasuk Bagan Serai, Kubu Gajah, Alor Pongsu, Taiping dan kawasan sekitarnya.. Mereka juga sediakan mentara. Mentara ni pekerja yang ditugaskan untuk menjaga meja buffet. Kalau tak silap I ramai juga mentara masa hari tersebut.
 

Menu yang disediakan ialah ayam masak merah, dalca, daging kurma dan acar buah serta pencucui mulut buah limau. Tapi yang menjadi rebutan hari tersebut ialah acar buah sebab ramai yang kata acar buah yang pihak katering ni sediakan memang sedap. Alhamdulilah....
 

Abah I booking mekanan untuk 2000 tetamu. Banyak betul  :) Tapi nasib baik tak banyak yang lebih. Lauk lebihan tu diagihkan pada jiran tetangga dan mereka yang bertungkus lumus membantu masa hari kenduri tersebut.
 

Sesiapa yang berminat nak membuat tempahan katering, boleh hubungi diorang di nombor ni : 013-417 3241 atau 013-417 3242. Nama Rashidah.

Kalau uolls coll diorang tu mention aje dapat no fon ni dari saya.. sebut Mimi anak tuan haji shamsudin Taman Serai Permai ye.. hehehe.. kalau sebut nama blog diorang tak tau tu.. 

Friday, November 9, 2012

Macam-macam Hal Laa Suami I Nie...

Hai dan salam Jumaat...
Walawehh.. kepada suri rumah sekelian sudahkah anda masak untuk makan tengah hari ni? hehe..
I selalu masak petang jer sebab mr. Sallehudin balik kerja terus dia menjerit nak makan.. Selalunya tengah hari dia tak makan. I diet dia pun sibuk nak diet. Tapi bila ada orang cakap I dah nampak kurus sikit dia pulak dengki....  ~hahahahaha~




Ehhh.. mr.Sallehudin beraksi dengan camera. Tengok laa lengan dia tu.... kekadang lengan dia tu hempap muka I time tido. Mau tak menjerit I tengah malam buta sebab terkejut. Huhuhu.. penah juga sekali tu.. dia tumbuk kepala I waktu tengah tido. Mau I tak menjerit macam orang kena sawan. Dah laa terkejut, pastu sakit lagi pastu nak continue tido dah payah. Time tu dalam kol 3.30 pagi kot. ~hayooo~ tention mak jemah hokeyy.. Dia memang suka ngigau waktu tido. Tapi nasib baik dia tak berjalan buka kunci pintu dan keluar rumah. Kalau dia macam tu jenuh laa I nak ligan dia.. ~hahhahaaa~

Kekadang kan.. dia bercakap time tido... hahahahhahahaaa... tapi susah nak dengar dengan jelas ape yang dia cakap. Bila I ternampak dia cakap sorang-sorang time tido, I gelak guling-guling..hehehe.. penah jugak I mintak nombor kat diaa.. ~hahahaha~ Arwah mak mertua I cakap, penah sekali mak mertua I dengar dia speaking london time tido..


Haaa.. lagi satu perangai mr.Sallehudin ni.. Kitorang selalu akan makan malam dalam pukul 7 lebih gitu..lepas dia balik kerja laa kan.. Kalau I tak makan sekali dengan dia for sure laa dia merajuk pastu membebel laa cakap I tak sayang dia laa itu laa ini laaa... bla bla bla... so I makan jugak laa sikit. Sesenduk nasi pun ok laa kan janji makan sama dengan dia.. tengok laaa cane berat badan I lambat turun kan.. ~huhuhu~ Lepas tu kitorang akan masuk bililk nak tido dalam kol 10.30 malam gitu..selalunya lepas tengok drama Adam & Hawa.. ~ehe~ so sementara nak tunggu mata terlelap tu kitorang masing-masing layan fb kat hanfon memasing. Pastu tetibe ada wats up masuk kat hanfon I.. ada perkataan LAPO... pulakkk.. kita dah landing atas katil dia pulak sibuk lapo. Sebelum tido takde pulak dia cakap lapar. Kekadang sebelum masuk bilik I tanya jugak nak makan ke? Tapi dia cakap "tak mo..kenyang" So.. dalam situasi yang macam ni.. I pun terpaksa laa bangun goreng telur kasi Mr. Sallehudin makan dengan roti, lepas tu buat air kopi panas. ~hayoo~


Mr. Sallehudin memang suka makan I punye masakan nasi lemak, cucur udang dan roti telur. Penah sekali tu hari-hari dia suruh I masak roti telur.  Sampai I naik bosan masak benda yang sama hari-hari. Yang paling tak tahannya..dia marah kat I bila telur yang kitorang selalu beli satu papan cepat habis. Sebab dia kata I amik telur tu buat kek. Aikss..telur untuk buat kek selalu I beli asing laa.. khas untuk buat kek aje. Lepas tu dia beralih arah suka makan cucur udang pulak. Kalau cucur udang ok jugak sebab I pun memang suka makan cucur udang. Tapi suka cucur udang yang I masak sendiri laa.. (owwhh..tetibe nak makan cucur udang pulak. tapi udang takde dalam peti ais..~hee~) Malam semalam dia tuntut dengan I nak makan maggi goreng sebab I 'terrrr' janji dengan dia nak buatkan maggi goreng. Pastu I cakap kalau posponed boleh tak? terus tarik muka merajuk. Dia memang kuat merajuk hokeyy.. So..I pun pergilaa ke dapur cepat-cepat buatkan maggi goreng. Dah laa time tu dekat nak start drama Adam & Hawa..~huhuhu~

okey.. tu aje lah sikit I nak komen pasal laki I ni.. sebenarnya nak tulis entry pasal lain tapi tertulis entry lain pulak.. hihihi... pape pun I sayang budak bacin I yang banyak songeh ni...
I LUV U budak bacin

Thursday, November 8, 2012

Sungai Congkak Lagi....

Hai semuaaa...

I tengah bersiap-siap nak keluar pergi Giant ni sambil tengok drama Korea dan sambil update blog...haaa..gituuu...

Last week I pergi picnic lagi dekat Sungai Congkak. Kali ni I pergi dengan famili in laws pulak. Diorang nak bawak bapak mertua I pergi jalan-jalan. Actually bapak mertua I nak pergi pantai katanya.. tapi kan sekarang ni musim hujan. So, planning pergi pantai next time. Mr. Sallehudin cadang pergi Sungai Congkak je.. lagipun kat situ senang sikit nak turun masuk air.. hehehe..


Ni semua adik beradik Mr. Sallehudin. Yang join picnic hari tu semua sekali lah termasuk sorang lagi kakak ipar I yang tengah mengandung tu..


 Adik ipar I masak nasi lemak. Kak ipar sponser nugget dengan wedges. I pulak sponser red velvet. Ahaa.. ok laa kan..


Disebabkan hari yang kitorang pergi hari Ahad dan memang musim hujan, so tak ramai sangat laa yang datang picnic hari tu. Tengah kitorang mandi tu tetibe pulak hujan lebat. Tapi ok laa.. enjoy jugak.


Taraaaa.. ni laa hubby I merangkap budak bacin I... entah apa pose laa yang dia buat dalam gambo ni..
Tapi lepas balik dari picnic terus dia demam dapat mc dua hari pulak tu...

Wednesday, November 7, 2012

Weds Review: Hand Bouquet

Salam....
I ni pengantin DIY. Jadi untuk semua hand bouquet yang I pakai masa majl;is kahwin aritu semuanya dibuat oleh hasil tangan I sendiri. Walaupun senget benget tapi puas hati sebab buat sendiri.  :p

Untuk han\d bouquet semasa majlis resepsi, I menggunakan cebisan kain warna biru dan grey. Reben biru, button warna merah, kain net dan reben putih. Jenuh jugak tengok tutorial nak jahit bunga ni. I lupa pulak ape nama bunga hasil jahit macam ni. ~huuhu~ I jahit 10 kuntum bunga kemudian cantumkan dan gubah elok-elok semua bunga ni.


Untuk dua orang flower girl pun I jahit bentuk bunga yang sama. Cuma I guna kain kaler biru dan merah. Disebabkan flower girl I budak-budak yang comel, makanya bunga mereka I susun 4 kuntum bunga saja. 


 Untuk majlis akad nikah, I guna artificial flower saja. Kombinasi warna kuning dan purple dan diikat reben warna purple juga. I rasa bunga ni sangat owesome. hahaha...
 

Tengok.. cantik tak?  :)
Tapi lepas guna, bunga ni I bukakan ikatan reben pastu I recycle untuk jadikan bunga certerpiece di meja tetamu bawah khemah. hehehee..
 

Kesimpulannya.. kalau nak suruh I jahit lagi sekali hand bouquet macam majlis resepsi tu.. I memang serender.. Nak muntah I menjahit.. heheheee...  :)