Followers

My Nuffnang

About Me

My photo
Saya Mrs Sallehudin a.k.a Mimis Ingin menjadi penulis belog tegar ~huu~ Mr. Sallehudin ialah suami saya yang dicintai :)

Time

Visitor


widget

Search This Blog

Wednesday, October 31, 2012

Kurung Moden Grey

Salam hari Rabu...
Yeayyyy... after 7 months my kurung moden for akad nikah masih boleh disarungkan ke badan lagi tanpa ada sebarang keketatan..
Begitu juga Mr. Sallehudin punye baju melayu grey. Kitorang pakai baju ni semula pada pagi hari raya Aidiladha.


Taraaaa.. kurung moden grey yang dipakai semasa hari akad nikah saya.. Ada perbezeaan tak antara gambar diatas dan dibawah? ~heee~
 

Okey.. byeee..

Tuesday, October 30, 2012

TO MY MUCUK MASAM

Salam hari selasa

Kali ini adalah kali ke 2 saya tulis di blog mrandmrssallehudin. Hari ni serious badan letih sgt, ye la kenduri kahwin adik iparkan so kena uruskan segalanya. Ibarat nons stop working. So hari ni dah start kerja, ingat di hati nak amik mc tapi di sebabkan dah ada appointment dengan contractor so kena la datang jugak.

To budak mucuk saya i luv u so much. Hari ni masak sedap2 ye. Hari ni i skip lunch so balik nanti for sure lapar sgt².

Take care budak masam. Muahhhhhh





Pengantin basi bersanding. Cute tak we all...

Monday, October 29, 2012

testing 123

Hai..
Saya sedang cuba meng update entry ini menggunakan hanfon samsung suami saya.

Oklah... mari menonton Adam Dan Hawa. Nanti saya akan update story panjang-panjang ye... sekarang tengah emosi tengok drama Adam Hawa niee...




Thursday, October 25, 2012

Sempena Aidiladha

Assalamualaikum..
Hari ni perlu menaip dalam keadaan sopan dan berbudi pekerti.
Alhamdulilah, saya dan suami telah selamat sampai ke kampung halaman saya di Bagan Serai, Perak pada pukul 8 malam tadi. Dengan menempuh kesesakan jalan raya yang agak teruk dan hujan turun dengan lebat sekali. Disebabkan itu, pemanduan sang suami agak kurang jelas. 

Kami bertolak dari rumah di Shah Alam pada pukul 2.30 ptg sebaik saja suami pulang dari kerja. Sebelum memasuki lebuhraya, kami singgah Mc Dee drive thru di Kota Damansara kerana saya sejak dari tiga empat hari lepas merengek-rengek mengidam Samurai Burger. Sesampainya di mesin pesanan, orang yang mengambil pesanan memberitahu bahawasanya promosi Samurai Burger telah tamat. Saya amat sedih dan kecewa sekali. Saya hanya sempat menjamah Samurai Burger sekali sahaja.

Walaupun esok raya tetapi kami sekeluarga disini tidak membuat persiapan untuk menyambut raya. Tiada ketupat daun palas, tiada rendang daging yang enak, yang ada cuma sedikit nasi impit dan sedikit kuah kacang. Ini kerana kami sekeluarga sedang sibuk membuat persiapan untuk kenduri kahwin adik lelaki saya pada hari raya ketiga ini. Ruang tamu dipenuhi dengan goodies beg dan segala makanan ringan. 

Oleh itu, dikesempatan ini, saya dan suami ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha kepada semua mislimin dan muslimat, teristimewa untuk pembaca blog picisan mrandmrssallehudin. Esok pagi nak pergi tengok orang sembelih lembu..

Di malam raya ini bersulamkan hujan rintik-rintik, sangat enak tidur. Oleh itu..marilah kita tidur.. 

Amacam..?? bersopan santun tak penulisan entry hari ni?
ok.. adios... byeee... esok rayeeeee....




Wednesday, October 24, 2012

Yakin Dengan Veet Dan Mix & Match

 Hai semua..
Nak tanyer.. uolls penah pakai Veet tak? Tau tak ape tu Veet?
Veet ® adalah krim jenama ubat menghilangkan rambut  nombor 1 di dunia dengan lebih 80 tahun  pengalaman membangunkan produk penyingkiran rambut. 

Ahaaa... Dulu I pun tak tau amende Veet ni.. Tapi sekarang dah tau.. ~hee~ I pernah cuba Veet ni. I guna untuk menghilangkan bulu kaki. Ehh.. bukannye bulu kaki I ni panjang macam jantan hokey..tapi sebab bulu kaki I ni nampak macam banyak sangat walaupun pendek aje.. So selepas I guna Veet.. wahhh rasa kagum sekali dengan hasilnya..lembut dan licin.. Tak de laa rasa macam segan nak tunjuk betis kan. Pastu I guna kat tangan sampai laaa ke ketiak. Hahaha.. hasilnya amat memberansangkankan. Husband I cakap.. "nasib baik ada Veet, kalau takde..tak tau laa jadi macam mana ketiak tu.." huhuhu

Ok cuba kita tengok video kat bawah ni untuk menambahkan infor tentang Veet..  :)



 

Ok.. sekarang nak tanya.. uolls penah mix & match tak baju-baju lama uolls? 
I nak tunjuk satu gaya mix & match yang I rasa uolls boleh try. ~ehehe~

Dalam gambar atas tu I pakai cardigen merah. Seluar slack grey dan tundung instant pink. Semua tu pakaian lama yang dah bertahun I beli. Bila I pakai macam ni nampak macam tak trendy langsung. Suram aje kan. I pun fikir, macam mana laa nak ubah style tu tapi masih nak gunakan cardigen jugak. I nak cepat time ni sebab nak kuar pegi beli barang dapur. Husband dah menunggu lama siap bebel-bebel lagi.. ~ehe~ I tengok banyak selendang tergantung dalam almari. Tetiba.....
JENG JENG JENG...  I dapat satu idea...


No 1: Pilih selendang empat segi sama. Lipat suku aje. Ni sebab selendang tu besar. Kalau selendang tu kecik tak payah lipat pun tak pe... 
No 2: bahangian lipat tu letak di bahagian dada dan bahu.
No 3: Hujung kiri dan kanan selendang yang paling dekat dengan bahu diikatkan. Make sure kiri dan kanan sama..
No 4: Dah ikat... make sure ikat kuat-kuat ye.. Kalau ikat tak kuat nanti tercabut pulak. ~heee~
 

No 5: Dah setel bahagian atas, kita tengok bahangian bawah pulak. Bahagian bucu selendang di pinggang juga mestila sama panjang jugak. 
No 6: Pinkan hujung bawah selendang tu. Kalau nak ikat pun tak pe. Tapi kalau nak lebih yakin pin guna keronsang kecik pun tak pe...
No 7: Pastu dah siap.. betulkan kain selendang di bahagian leher depan supaya nampak beralun.


Kemudian sarungkan cardigen. Nak lebih feminin, kena kan aksesori rantai. Taraaaa.. dah siap... Nak tengok I pakai tak..?  :)

|
|
|
|
|
|
\/


Ok tak? cantik tak? Nampak lebih kurus tak? ~ehehe~
Uolls boleh cuba skill ni dengan menggunakan selendang yang mempunyai corak yang lebih cantik dan warna warni. ~ehehe~
Selamat Mencuba

Monday, October 22, 2012

Happy Pengantin Baru to My Bro

Salam semuaaaa..
alalalaa.. rindu sama blog saya yang tak seberapa ni.. huhu.. maklumlaa...bukannyer glemer sangat pun mrandmrssallehudin ni kan... 

Last weekend me and family ke Jengka 18. Adik lelaki saya nak kawen. Asyik hujan aje sepanjang hari di sana. Maklumlaa musim hujan kot sekarang ni. Jangan kata kat Jengka, kat KL pun cuaca dah suam-suam aje ni, petang sikit mesti hujan turun. 

Rombongan dari Perak adalah dalam empat kereta, termasuk kereta adik I laa.. diorang bertolak dari sana pukul 9 pagi. So I dengan Mr. Sallehudin dari rumah dalam pukul 1 tengah hari. Actually kononnya kitorang janji nak jumpa di tol exit Chenor. I tunggu kat setengah jam, tapi rombongan yang dari Perak ni tak sampai-sampai lagi. Hayooo.. lambat betul. Diorang tunggu kereta Pakngah I kat RnR Temerloh. Pakngah I tu dari Ampang. So.. I dan hubby pun ala-ala bosan, so kitorang terus aje laa perjalanan ke Bandar Jengka. Nak cari homestay pun ingat-ingat lupa. Homestay tu kitorang pernah sewa dulu masa rombongan bertunang. 

Adik I akad nikah sebelah malam. PUkul 8.30pm kitorang dah sampai depan Masjid Jengka 18. Hujan turun selebat-lebatnya. Sejukkkkk.. best tido.  ~heee~


Hoyeyy.. sekali lafaz aje dah sah. Terrer laaa... sama terrer dengan abang ipar dia jugak. Sebab sekali lafaz jugak. Sape lagi kalau tak laki I laaa... ~heee~ Tapi sementara nak tunggu akad tu, lama betul tok kadi dok pot pet pot pet.. ntah apa laa yang dia cakap, kami orang perempuan yang duduk di bahagian belakang ni tak dengar. Yang dengar perkataan.. SAH.. SAH... ajee... 

Ini pula acara batalkan air sembahyang. Huisss dapat seutas rantai tangan. Sekarang famili I dah bertambah lagi sorang. Lagi padat laa rumah kitorang kat kampung tu kalau semua berkumpul balik. ~hehehe~ Lagi pot pet pot pet laa mak I melayan menantu. 

Dekat pukul 10pm jugak kot selesai. Kitorang dijemput ke rumah pengantin perempuan untuk makan-makan. Lapooo... Kitorang dijamu nasi putih, ikan goreng, masak lemak nenas, labu , kangkung goreng dan sambal belacan. Masakan orang kampung gitu.. sedap. Tengah dok makan dengar orang jerit-jerit. Ingatkan apee..rupanya diorang dok tengok bola ATM lawan Kelantan.

Owwhhh.. tapikan... I ada satu cerita best ni. Kenkawan adik ipar I cakap.. "wehhh Ekin, kakak ipar ko tu dah kurus laaa..." ~hahaha~ mari melompat setinggi boleh. I happy tapi sang hubby dengki. I compius jugak bila pulak kenkawan adik ipar I tu jumpa I? I kenal diorang pun tak... hehehe.. maybe diorang tengok pic kat facebook kot.. or diorang baca blog I? mungkin... Ehhh koranggg.. terima kasih yer sebab memberikan maklumbalas kat akakkk..sesungguhnyaaa akakk terharu..~hehehe~ betul ke korang ikhlas cakap akakk kurus ni? ~ehehe~ korang laa sumber semangat akakk.... ~hahahahahahaa~


Ini gambo pengantin tujuh bulan. Err..bukan I mengandung 7 bulan yerr, kami yang dah kawin 7 bulan tapi masih tak dapat album gambo kawen lagi.. ~haptuiii~ kalau nak tau cerita klik SINI

Oklah.. Selamat Pengantin Baru to my bro. Minggu depan majlis menyambut menantu kat Bagan Serai pulak. Huuu.. mesti penat

Thursday, October 18, 2012

#ChurpOut2 And #CelcomNote2

Hi All..
Uolls tau tak about #ChurpOut2012? Event ni berlangsung di Publika Boulevard pada 13 October 2012.


So untuk pertama kalinya I pergi event yang ChurpChurp Malaysia anjurkan. I tak pergi sorang. I paksa Mr. Sallehudin temankan I.. ~hehe~ dan dia terpaksa pergi semata-mata untuk #ChurOut2012 dan #CelcomNote2

Masa I sampai kat #ChurpOut2012, dah tengah hari.. so I pergi makan kat area Publika dulu. Lepas kenyang barulah me and hubby jalan-jalan. Mula-mula we all ronda kat #Marketplace. That area boleh tengok blogger terfamous ada jual barang preloved diorang untuk tujuan charity. I nampak Hanis Zalikha, Maria Elena, Jezmine Old Blossom. Yang paling kelakar I boleh jumpa my cousin kat situ. Dia join Hanis Zalikha punya booth. But the best part is.. I snap pic with Sazzy Falak. Terujaa gitu.. Sazzy ada buka booth untuk butik dia jugak masa di #ChurpOut2012.


I teringin hokey nak snap pic dengan mascot #ChurpOut2012. Yeaaaa dapat pun. My hubby pun layan jugak kerenah I.. Dia pun snap pic jugak.. berdiri tepi mascot gitu.. Lepas snap pic dengan mascot dapat coupon Super Deals Giftpack sorang satu. 


Kemudian, I rasa teruja nak register nama di kaunter #ChurpOut2012, dan sign up sekali B Card. Orang kat kaunter tu cakap kalau nak dapat cabutan bertuah perlu dapatkan lima chop stamps dari FunCircuit. Actually FunCircuit ni kaunter permainan di #ChurpOut2012. Ada lima booth permainan yang kita perlu pergi dan lengkapkan permainan yang ada. Setelah lengkap permainan kita, kita akan dapat chop stamps. Satu booth untuk satu chops stamps. Mari bermain dengan gembira..  :)


Yang paling kelakar sekali, untuk dapatkan chop stamps yang ke lima kita kena try main game - kalau tak silap I namanya Rodeo Bull. I takut nak main game ni sebab takut jatuh. So I paksa my hubby naik atas menatang tu.. ~hahahhahaa~ Bull tu akan berpusing-pusing. Makin lama makin kuat. Ikut kepada kebijaksanaan orang yang menunggangnya.. Kalau pandai balance lama laa duduk atas bull tu.. Kesian my husband.. last sekali dia jatuh dari bull tu. terus pening pitam nak bangun tak boleh. I takut tau.. Kesian dia.. Sorry my dear.. ~hehe~ Balik #ChurpOut2012, I cerita dan tunjuk gambar kat all my adik ipar. Diorang semua gelak sampai pecah perut tengok gambar tu.. ~hahaha~ I LOVE U MY HUBBY...

Finally dapat juga semua chop stamps dan terus pergi ke kaunter redemption. Alaaa.. dapat badge #ChurpOut2012 aje.. Sungguh tak lucky saya.. ~haha~. Yang ni cabutan bertuah untuk hadiah biasa-biasa aje. Tapi kalau nak dapat grand prize, mestilaa join #Whatchuwant Dunk N Draw. I tengak beberapa orang perempuan cina join game ni untuk dapatkan grand prizes. Caranya.. mereka perlu duduk diatas satu kolam kecil yang dipenuhi air. Apabila tekan button ditepi kolam tu.. mereka terus jatuh dalam air. Yerr.. permainan ini memerlukan kita standby baju lain sebab dah tentu basahkan...masuk kolam.. ~huhu~ Bila dah jatuh dalam air.. pilihlah bola pingpong kesukaan. Disitu ada tertulis hadiah apa yang dimenangi. Antara hadiah grand yang disediakan Samsung Galaxy Note 2 #CelcomNote2. Kalau ikutkan memang I nak join the game....tapi takde baju extra..~ehehe~

Sebenarnya nak tunggu sampai malam. Maklumlaa nak tunggu tengok Daphne Iking dan DJ Fuzz. Tapi tak sempat. Dapat tengok Performance dari Butoh Dance by Kaki Seni dan Drama by Kaki Seni. Memang best performance diorang ni. Leka I tengok performance diorang kat main stage #ChurpOut2012. 

Tapi kita masih berpeluang memenangi Samsung Galaxy Note 2. Join contest yang Churp Churp Malaysia anjurkan sekarang. Malam ni dah tarikh tutup. So..cepat-cepat bertindak. Saya memerlukan sangat Samsung Galaxy Note 2 sebabnya, I perlukan satu barang electronic untuk I save semua resepi masakan, gambar-gambar dan susun atur scadule harian I dalam calender. Samsung Galaxy Note 2 ada disertakan bersama S Pen Stylus. Jadi.. kalau kita jumpa celebrity ke...kita boleh minta sain autograph dari dia then terus save aje.. Wowww..terujaaaaa.. [berangan lah Mimi ni]. Lepas tu I sign-up Celcom plan. So jadilah #CelcomNote2.


Owhh.. yang pasti #ChurpOut2012 memang best dan I nakkkkkk sangat Samsung Galaxy Note 2 #CelcomNote2
Pleaseeeeeee.....  (^_^)

Picnic Sungai Congkak

Salam dan morning semua.. 
I kena menaip secara pantas sebab kejap lagi nak memasak untuk hubby yang akan pulang dari Miri. ~ehee~ Miri jer pun kan.. bukannyer Jepun ke.. London ke.. Yer laa lepas masak I kena rush pergi amik dia kat LCCT pulak. So I have 30 minutes untuk menaip entry ni.. ~huu~

Ini kisah hari Sabtu dua minggu lepas. Kitorang pergi picnic kat Sungai Congkak. Last sekali kitorang pergi picnic berdua kalau tak silap dua minggu sebelum kitorang bertunang. Waktu tu kitorang pergi Ulu Yam. So kali ni, kitorang decide pergi Sungai Congkak sebab kat situ nak turun masuk air terjun tak tinggi sangat. 

Hubby suh I masak nasi lemak. Dia memang suka nasi lemak yang I masak. Lagipun I cuma reti masak nasi lemak jer.. hihi.. nasi ayam ke, nasi tomato ke.. semua out!! Nasi lemak hari tu berlaukkan sambal sotong, ayam goreng rempah dan telur dadar.


Kitorang sampai kat Sungai Congkak tu dalam pukul 8.30am. Awal kan.. ~hehe~ kitorang kuar dari umah kol 7.30am. I bangun masak nasi lemak dan lauk kol 6am.. Hubby peluk bantal busuk.. ~haisshh~
Yang pasti elok kitorang sampai sangat senang cari port best. Orang tak ramai lagikan.. Kitorang terlupa nak bawak tikar tapi nasib baik ada pondok. Pondok tu pulak tepi sangat dengan tempat nak turun masuk dalam air. Best. Masing-masing perut lapar.. kitorang makan dulu.. Dah makan kenyang, baru terjun dalam air...


Sejuk yaaa amat air ni. menggigil I berendam dalam air terjun tu. Ada laa dekat 45 minit kot dok dalam air.. Pastu kitorang naik atas pondok balik. Rehat dan makan lagiii...  Pastu terjun dalam air... Pastuuu naik atas pondok dan makan nasi lemak lagi. I masak nasi 3 pot memang habis licin dikerjakan kitorang berdua je. Senang citer rosak diet I hari tuuu....


Kawasan air terjun tu memang bersih. Kawasan persekitaran terjaga. Kitorang pergi mandi kat bahagian belakang Sungai Congkak tu. Tapi nak masuk kawasan tu kena bayar laa.. Kalau tak silap sorang RM1 kot. Parking pulak kena RM3. Tapi kalau nak mandi kat bahagian depan pun ok aje. Tapi kat situ pondok kena bayar. Kalau tak silap harga RM5 kot.. ntah laa.. tak hingatt.. Tapi tempat yang kitorang masuk ni cuma bayar entrance aje.. pondok tak payah bayar. Tempat nak salin baju pun ada. Surau pun ada kat situ.


Sampai kol 4pm hokeyyy kitorang melepak kat situ. Penangan berendam lama-lama dalam air, I sampai demam selsema sampai sekarang tak elok lagi selsema ni. ~huuu~

Uhh.. tetibe teringan nak makan nasi lemak bungkus daun pisang. Ahaa.. sebut pasal nasi lemak ni tetibeeee nak berniaga nasi lemak. ~akaka~


Memang best kat situ.. So sebelum balik kitorang couple foto dulu. ~ehehe~..
Sampai rumah.. dua orang budak cute ni terus pengsan sebab penat giler..
owwhh pembetulan.. saya cute banyakkkkkk, husband cute sikittttt jer....
Mesti Mr. Sallehudin hangin baca statement ni.
Okey.. byeee nak masak kari ikan jap..
ADIOS

Wednesday, October 17, 2012

Contest: Anniversary Giveaway by AlyzaFisol.com

Hai semua.. 
mood memalam nak join contest si alyzafisol ni.. 
Sebenarnya baru lepas tengok Adam Dan Hawa. Mood bengang betul tengok si Ain Hawani tu.. [tetibe..] Elok jer cerita tu abih, hujan selebat-lebatnya kat area rumah I ni.. langsung signal astro pun gol. Jadi.. tak leh tengok tv jom kita join contest.. ~yeehaaa~



Mula-mula kita kena laa follow blog alyzafisol.com. Kedian LIKE pulak kat page dia. Ehh.. kalau korang nak tau best la page dengan blog dia ni. Sebab kat blog dia banyak bagi petua yang best-best. Yang paling best tips elakkan perut buncit. ~hehehe~

Oleh itu mari kita join ramai-ramai giveway yang alyzafisol anjurkan ni.. Untung-untung dapat Miniature Chloe EDP. Kengkawan yang baca blog I ni.. jom laa join giveway dia kat SINI

Tuesday, October 16, 2012

Adik Saya Nak Kawen.. Saya Yang STRESSS

Salam semua..
Hari ni kat rumah I hujan lebat.. Disebabkan hujan makanya telah mengganggu kosentrasi saya menonton drama Korea di saluran astro 391 ~huhu~

Sebenarnya nak bagi tau ni.. my adik lelaki nak akad nikah this coming Saturday (20/10/12), majlis resepsi di rumah pengantin perempuan pada hari Ahad (21/10/12) dan majlis menyambut menantu di Bagan Serai ialah pada hari raya ketiga (28/10/12). Yeaaa.. tahun ni my parents dapat dua menantu sekali gus yerr..

Yang menjadi ke'tention'an I sekarang ialah... my mom everyday akan coll I dan update kat I progress yang dah dibuat. Dulu masa I nak kawen pun dia coll hari-hari dan update hari-hari jugak. Thats ok sebab itu wedding I. Punyer laa pening time tu. Mana fikir pasal booking vendor la, pasal duit yang tak cukup laa.. bla..bla...bla... So sekarang everything dah lepas. Legaaaa.. walaupun ada beberapa perkara yang I tak puas hati pasal preparation wedding I. Nanti I akan cerita di entry yang akan datang..tapi tak tau bilaaa.. tunggu aje lah yerr... :p  Sekarang ni pun ada beberapa perkara yang buat I tention pasal wedding adik lelaki I pulak...



Hantaran
Yang ni memang I volunteer nak gubah untuk hantaran dia. I ada discuss with my bro tema apa yang dia nak. As long as dia cakap tak kesah dan nak kaler kuning dan hitam. So I pun minta duit laa dari dia sebab nak beli barang hiasan hantaran kan.. So my bro cakap ok..nanti dia bagi. Maklumlaa masing-masing kerja so lambat laa sikit nak bagi duit kan. I tak kesah. Tapi my mom kat kampung ni hari-hari coll I tanyer my bro dah bagi duit blom? Time tu lagi dua bulan sebelum tarikh nak kawen yakni lebih kurang dalam bulan Ogos.
Punyer laa kalut my mom ni.. coll I pastu coll my bro.. hayoo.. last-last my bro bank-in duit jer kat I, sebab cadangnya dia nak datang bagi sendiri.. ~huhu~ Lepas beli barang-barang tu semua.. my mom coll lagi tanye bila nak buat? I jawab "nantilaa blom ada idea lagi.." yang my mom ni dok kejan (bahasa utara means 'paksa' or 'suruh cepat-cepat') buat hantaran tu. Akhirnya I siapkan hantaran tu bulan lepas. So setel!!

Kad Jemputan Kahwin
My bro bagi beberapa keping kad jemputan kahwin suh I bagi kat sesape my fren yang I nak jemput. Tapi sebenarnya takdepun. I malas nak jemput, kalau jemput pun bukan datang yer dak.. :p  So my mom suh bagi kad tu kat My FIL dan famili kak ipar I. Okey.. I akan bagi.. tapi memandangkan dua minggu I tak ke rumah FIL so macam mana nak bagi kan? Selagi I tak bagi kad tu, selagi tu lahh my mom dok pesan suh bagi. Beratus kali dah cakap.. hayooo... IYERRRR I MEMANG AKAN BAGI. SABARRRR.. kekadang ada mak yang macam ni pun stress jugak kan.. ~huhuhu~

Pavlova
I planning nak buat pavlova. Pavlova ni salah satu hantaran tu. Mula-mula my bro cakap nak bagi buah. Tapi memandangkan I ni tak suka streotype..sama ajeee macam hantaran orang lain, so I suggest kat my bro kata kat dia bagi Pavlova. So my bro pun ok aje.. Korang tau kan Pavlova tu macam mana rupa? Pavlova tu bukannya biskut yang boleh dibuat seminggu dua sebelum nak makan. So I planning nak buat pavlova this coming Friday. Tapi my mom ni dah seminggu dok bertanya bila I nak buat Pavlova? Sempat ke I nak buat hari Jumaat? Tadi pun coll I tanyer lagi bila nak buat pavlova tu.... I dah explain 11 kali kot kat my mom macam mana rupa Pavlova. Tapi still dok bertanya.. "bila nak buat?"   "bila nak buat?"  "buat laa cepattt"

Candy Buffet / Chocolate Fountain
Untuk ini I memang nak sponsor sikit. I cuma nak sponser chocolate dengan marshmallow aje. Fruits my dad akan beli. So untuk beli chocolate & marshmallow mestilaa kena guna duitkan tak kan nak guna air liur aje. So duit tu pulak datangnya dari siapa? Dah tentu from my hubby terchenta kan... Jadi, I mestilaa tunggu dia bagi duit kat I then baru laa I boleh pergi beli. Chocolate pun bukannya murah harga seploh duaploh hinggit.. Chocolate untuk mesin fountain tu harga RM45 sekilo. Bayangkan kalau nak beli tiga kilo? berapa RM total? Lepas tu untuk candy buffet.. I suruh my bro beli choc or lolipop lebih sikit so I boleh guna untuk letak kat candy buffet. I tak boleh laaa nak buat meriah gilerr sebab kalau nak sponser keseluruhan macam my customer selalu booking kat I.. tu dah menjangkau RM500... gigil tangan kang.. So kesederhanaan itu penting. Pastu I planning nak tambah cheese tart aje lagi kat candy buffet. So I berkira-kiralaa bila hari yang sesuai nak buat mende tu kan... Pastu my mom sentiasa coll tanye.. "bila nak buat?"  "bila nak buat?"  "bila nak pegi beli coklat?"  "bila nak pegi beli coklat?" 

Balik Seminggu Awal
Yang paling musykil sekali my mom suruh I balik kampung seminggu awal. I tak tau apa motif yang I kena balik awal. Dah ropa macam I pulak yang nak kawen. Dulu masa my wedding memang laa I balik seminggu awal sebab banyak mende yang I nak buat. maklumlaa I kan banyak nak buat DIY things time tu.. Tapi now for my adik..takde DIY pun yang I buat. So.. apakah motif yang I kena balik kampung seminggu awal? nak tolong siapkan goodies beg pun semua dah setel sebab jiran ada datang tolong. I pikir jugak seminggu I nak balik awal so kena tinggalkan hubby terchenta pulak sesorang kat KL. Mana laa dia boleh nak follow I balik awal jugak sebab kan kerja. So nanti kalau I takde sape yang nak jaga pakai, makan minum dia? Sape yang nak siapkan breakfast pepagi untuk dia? Sape nak bancuh nescafe panas untuk dia malam-malam? Sape nak bangun tengah malam buta cari ubat kalau dia sakit gigi? ~hee..gigi bongsu ada serpihan yang nak kena cabut tu~ Pendek kata my hubby ni tak independent sejak kawen dengan I. everything on me...

Aduihh.. stressss... stressss I macam ni...
Esok mesti my mom coll dan update lagi pasal progress...

Monday, October 15, 2012

Gambar Kahwin Ohh Gambar Kahwin

Salam Isnin.. apa khabar?
Tetibe nak wat entry mood bengang hari Isnin. ~haisshh~ 
Bukannye pe.. esok genap usia perkahwinan I dan hubby tujuh bulan. Klau mengandung pun orang cakap dah nak beranak. 

Ape yang I hangin sangat sekarang ni.. korang percaya tak my wedding album sampai sekarang langsung tak nampak bayang. I tak dapat lagi gambar kawen I hokey. Wedding bulan march hari tu.. Ni dah nak bertemu bulan March tahun depan. I malas nak pot pet pot pet depan hubby pasal gambo kawen. Sebabnya cameraman tu husband kepada kawan dia. Bila I ngomel pasal gambar kawen tetibe hubby nak moody dengan I pulak. Iyer laa.. I rasa memang patut pun I pot pet pot pet sebabnya ni dah tujuh bulan hokeyy... bukannya tujuh hari atau tujuh minggu!!

Dua minggu lepas hubby ada email kat cameraman bertanyakan pasal gambar tu dan mintak tolong dengan dia supaya siapkan kalau boleh sebelum cuti raya haji. And he promise yang dia akan siapkan semua album tu. Korang tau tak apa alasan yang dia bagi?? Dia punya designer dah lari dengan duit die.. Sekarang dia tengah cari designer lain. Hokeyyy I memang simpati dengan keadaan dia. Tapi I sebagai seorang CUSTOMER dia dan bukan KAWAN dia dalam kes ni.. ada akuu kesahhh???

Sepatutnyerr ko nak jaga hati customer kena laa cepat-cepat cari designer lain atau fikirkan alternatif lain. Kalau nak tau I dan hubby dah buat bayaran penuh kat dia tau. Kalau dia tak dapat cari designer lain boleh bincang dengan kitorang pasal masalah dia.. dengan cara tak perlu siapkan album tu, juz bagi CD untuk semua gambo yang dia dah snap dan pulangkan semula duit kitorang. I can tolerate maaa.. Tak payah laa pulangkan semua duit tu.. RM1750 kot... Ko pulangkan RM1000 or RM1200 pun dah tak pe.. balance tu amik laa kat ko sebagai upah penat lelah ko snap gambo sana sini... Duit yang ko refund tu boleh laa I gunakan untuk pergi kedai gambo lain suh tokey kedai gambar siapkan story album. ok kan camtu?? Ini dia buat diam ajee.. Dulu I send email kat dia.. tapi dia tak reply pun my email. 

I dah takde mood pasal gambo kawin ni.. I tak boleh nak tengok moment I saat-saat I jadi pengantin. Cuma harapkan gambo dari camera yang di'snap' oleh adik I yang tak berapa banyak tu jer.. I nak letak gambo kawen kat frame pun tergendala sebab mana ada gambo yang nak diletakkan. Frame banyak ni masa hadiah kawen dulu.. Tujuh bulan ok I tunggu tapi hampess!! Dulu I cadang nak tolong dia rekemen kat sesape my fren yang cari wedding fotographer tapi memandangkan dah macam ni jadinya.. jangan harap haku nak rekemen kooo!! [mood bengang]

Sekarang ni.. I nak tunggu jer sampai bila album kawen kitorang tu nak siap. Nak tunggu I beranak pinak kot baru siap. Kekadang kenkawan or sedara mara tanya.. "mana gambo kawen, teringin nak tengok" hokeyy.. so I nak jawab cane? "gambo kawen tak siap lagi..." pastu diorang jawab... "laa tak siap lagi ke? bile nak siap? tak kan dah ada anak dua baru nak siap?" hokeyyy sakit hati tak dengar??? Rasa macam nak lempang orang yang bercakap tu kan.. dan juga nak lempang fotographer tu kan..??

I dah terlalu bosan nak menunggu. Ikut hati rasa macam nak pergi amik gambo kat fotographer lain. Baju kawen yang pakai ari tu memang ada lagi sebab I tempah.. tinggal lagi muat or tak jer.. maklumlaa tumbesaran berlaku disana sini. Ada sesape ke fotographer yang sudi offer murah-murah? ~huuu~ Walaupun boleh shoot guna fotographer lain dengan memakai baju yang sama.. tapi moment berharga 17 March 2012 tetap tak sama. Kann..  :(  ~huuaaa.. bengang dan sedih..

So.. klau korang nak cari fotographer untuk wedding. Berhati-hati lah yer.. Ini ada beberapa tips dari pandangan I sendiri untuk memilih fotographer idaman...

Surver seberapa banyak fotographer
Tak kisah laa baper banyak pun kan.. Lagi banyak lagi bagus. Walaupun penat dan pening nak servey tapi sekurang-kurangnya kita puas hati dengan pilihan kita. Dulu I memang servey fotographer. I rajin pergi pameran pengantin sebab nak servey laa.. at last hubby cakap kawan dia ada fotographer. soo.....

Tengok kualiti gambar yang dihasilkan
Tengok cara-cara dan hasil penangkapan beliau. Adakah hasil gambar yang diambil menepati ciri-ciri yang dikehendaki? Macam I.. I lebih suka gambar yang dihasilkan secara spontan. Tak terlalu streotype. Dan pic yang dihasilkan adalah pic yang memberi moment yang terindah sekali. Contohnya seperti moment ketika bersiap untuk mekap atau bersiap memakai baju pengantin. Sebabnya bukan selalu kita nak bersiap-siap vogue gitu kan?


Ataupun moment menyeluruh di lokasi akad nikah. Dan juga wajah-wajah ceria yang meraikan hari bahagia kita. Tapi untuk fotographer I hari tu.. gambar I bersiap mekap langsung dia tak snap. Dia tak ikut I pun pergi butik andaman tu.. (sebab I bersiap kat butik pengantin, bukan kat rumah)
 

Tengok pakej yang ditawarkan
Tengok apa yang fotographer tawarkan dalam pakej mereka. Adakah berbaloi dengan harga dan item yang disediakan? For me, jangan kedekut nak membayar lebih kepada fotographer sebabnya gambar kahwin ni sangat penting untuk dikenang sehingga mati. Ambil tahu juga berapa lama fotographer ni akan berada di majlis kita. Kekadang tu ada yang sanggup tunggu sampai habis majlis, ada jugak yang peruntukan masa selama lima jam aje.. 

Berbincang dengan fotographer konsep yang kita inginkan
Ini juga amat penting. Bagi tahu apa konsep dan cara yang kita ingini. Kalau I lebih suka gambo yang di'snap' secara spontan dan ada unsur-unsur vintage skit. Pastu nak ada gambo muka tetamu yang hadir. Dan yang paling penting sekali mesti ada gambo suasana atau susun atur di bawah khemah / dewan. Maklumlaa.. B2B sekarang suka DIY kan.. so gambo untuk DIY things tu juga penting disimpan sebagai kenangan. betul tak? 

 

Buat perjanjian bertulis dengan fotographer
Selepas selesai memilih yang mana satu fotographer idaman hati, kalau boleh kita buat perjanji bertulis dengan diorang. Lantak laa... kalau diorang nak kata kita berkira ke hapee kee.. yang penting tak kena tipu. Kalau buat perjanjian mati setem pun lagi bagus. hahaha.. Dalam perjanjian tu nyatakan berapa jumlah wang pendahuluan yang perlu dibayar, bayaran kedua bila.. bayaran ketiga bila... jangan lupa bold kan tarikh pernikahan dan majlis resepsi kita. Manalaa tau kot diorang ni terlupa. Maklum laa job banyak kot.. Dalam term & condition tu perlu nyatakan berapa lama masa diperuntukkan untuk menyiapkan semua album kahwin tu.. sebulan? dua bulan? tiga bulan? setahun??? 

Pastikan fotographer yang dipilih friendly dan kreatif
Make sure fotographer ni friendly. Kalau tak friendly cane pengantin nak posing dalam keadaan selesa dan happy kan? Make sure juga mereka mempunyai idea yang fresh. Skill amik gambo secara melompat tu dah lapuk.. for me laaa..  Cuba ambil gambo secara baring ditepi pantai. Kedian fotographer snap gambo dari atas.. ~hahaha~ konfirm mak andam hangin sebab abih kotor baju dia.



Okey.. rasanyaa itu aje kot tips yang I boleh share. Tips ni semua dari pendapat I sendiri tak tiru dari mana-mana ye. Kalau sama tu mungkin satu kebetulan aje...

Ingat lagi sekali, jangan pandang remeh pemilihan fotographer ye.. kalau ambil mudah jer.. akhirnya dah tentu jadi macam I.. ~huhu~ seriessss!! I tak tau ape gambo yang my fotographer tu amik masa majlis kawen I dulu...Nak tengok pun macam malas dah... I nak refund jer sekarang nii...!!

Friday, October 12, 2012

Tetibe Nak Kawen Lagi Sekali Dgn Mr. Sallehudin

Salam Jumaat...

After seven month berkahwin dan hari ni ade baca beberapa blog B2B.. I rasa rinduuu sangat moment masa persiapan kahwin dulu. Kalau boleh rasa macam nak putarkan balik saat tu pastu nak ubah dan betulkan semula hal-hal yang membuatkan ketidakpuasan hati.. hahaha.. (mood tak reti bersyukur)

Kalau I diberi peluang untuk melakukan persiapan majlis perkahwinan sendiri lagi sekali.. tapi pengantin lelakinya of cos tetap Mr. Sallehudin laa jugakkan...  :) perkara yang I akan buat ialah.. jeng!! jeng!! jeng!!

1) Tema Warna
Tema warna yang akan dipilih nanti ialah dramatik purple. Owsem gilerr tema warna ni. Nampak sangat elegent dan bergaya. 

2) Wedding dress

Untuk dress majlis reception I akan pilih rekaan dari Button My Buttons. I baru tau pasal designer ni after I kawen. Kalau tau dia dari awal dah tentu I pergi tempah baju kat dia. Takde laa I jiwa kacau dulu. Boleh baca kat SINI.

I nak rekaan baju yang simple ajee. baju kurung moden pun dah memadai. Kain pula dipotong lapan so akan nampak beralun laa kan macam Natasha Hudson pakai ni.. :) Kat baju pulak nak hiaskan dengan 3D flower. Owsem gilerrr kan.. ~ehe..~

Natasha Hudson mengenakan rekaan dari Button My Buttons. 3D floral memang menjadi idaman I selamanya..  :)

Ataupun I akan pilih rekaan sama iaitu baju kurung moden juga tapi menggunakan kain lace dan chiffon tanpa ada hiasan 3D flower. Iyer laa lagipun kain lace tu dah cukup memadai menampakkan baju tu cantik. Tambahkan sedikit hiasan lagi dengan ikatan bow dibelakang baju. Warna baju untuk majlis reception tu dah tentulaa DRAMATIK PURPLE kan.. 

Model mengenakan rekaan dari Button My buttons juga. Menggunakan kain fabrik lace & chiffon. Kelihatan ada sedikit vintage disitu. Tema vintage juga amat melekat dihati I.. ewahh..

Farah AF juga tak kurang cantik baju dia. Tapi tak sure rekaan siapa yang dipilih ni..  ~huhu~

Untuk nikah dress pulak kita pilih rekaan yang lebih simple tapi kalau boleh nak yang mengikut peredaran zaman.. kononnyer lah kan.. ~haha~ Sekarang ni dah makin popular rekaan peplum. Sana sini peplum. ~hihi~



Nikah dress I nak merasa rekaan dari Nurita Harith. Designer ni pun I baru tau lepas I kawen jugak. Hayooo!! Kalau boleh untuk akad nikah kita pakai warna pink. ~hehe~
Material kain hanya chiffon atau soft satin. Dibahagian dada tak perlu perincian langsung. Biarkan kosong sebab boleh di 'match' kan bersama dengan roseette necklace. Owhh.. cantik dan mesti ramai yang kagum nanti kan.. [masuk bakul angkat sendiri]

Kalau nak letak perincian pun bolehlah letak pearl yang dijahit bertaburan dibahagian pinggang. 
roseette necklace idaman.. ~phewww~

3) Pelamin

Ahaa.. pelamin adalah sangat penting. Untuk pelamin I tak nak pergi ke vendor lain melainkan Bridal Santuary. Sebabnya I dah jatuh cinta dengan hasil kerja diorang ni. 

 
 Pelamin ni ala-ala dua dalam satu. sebelah kiri tu boleh dijadikan pelamin nikah dan sebelah kanan dijadikan pelamin sanding. 

 Ini pun cantikkkkk..!!

This is simple but owesemm..

Ada orang cakap.. rekaan pelamin diorang ni nampak crowded dan semak. Tapi I peduli apakan... sebabnya rekaan diorang ni tak tiru mana-mana rekaan pelamin yang lain dan tak streatype. Tu yang I suka sangat. Walaupun untuk pakej pelamin yang diorang offer ni agak mencekik.. ~hihi~ tapi yang penting kepuasan kan.. :) Kali ni I akan pilih design pelamin yang simple. Yang tak nampak macam pelamin sangat. Yang boleh dijadikan tempat untuk duduk merenjis dan lepas merenjis boleh juga dijadikan tempat fotobooth. Ahaa.. Jadi kenkawan pengantin boleh mengambil gambar dengan ceria sekali. :p

4) Lokasi dan Kanopi

Kali ni I tak nak panggil jemputan sampai seribu orang. Ramaiinyerr.. cukuplah bilangan tetamu antara 300 hingga 500 orang. Penyambut tetamu pun tak pening dan penat kan.. Cuma jemput rakan dan saudara mara terdekat je.. 

Lokasi yang dipilih kalau boleh nak buat kat kawasan terbuka. Contohnya kat Padang Merbuk KL.. [tetibee!!], ataupun sekitar Tasik Perdana atau Tasik Titiwangsa. Majlis reception pula akan diadakan pada waktu malam. Takde laa my mom ni pening kepala nak termuntah klau wat waktu tengah hari terik matahari mengembang tu kan..

I nak kanapi transparent. Maklumlaa.. majlis diwaktu malam. Jadi kalau guna kanopi transparent bolehlaa melihat keindahan bulan dan bintang. Dan disinari pula dengan lampu chandelier disetiap khemah. Hebat sekali.. ~auwww~


Kerusi meja I nak guna kerusi chiavari. Nak tau amende kerusi tu? Haaa.. yang macam kat gambo atas tu kerusinyaaa..

Owwhh.. indahnya perkahwinan I ni kalau dapat apa yang I idamkan.. hohoho.. 

Sudah-sudah!! Dah kawen pun. Tak payah nak berangan sangat laa.. ehh..tapi ok what..??? Mana tau nak celebrate ulangtahun pertama perkahwinan nanti kan... Boleh kot celebrate ala-ala nak kawen lagi sekali kan..

Hihihi... mesti Mr. Sallehudin garu kepala baca entry I kali ni.. Ok lah.. stop kat sini dulu.. Nak masak.

Sumber gambar: Google

Thursday, October 11, 2012

Tak Sehat

Acchuummmm!!!

Accchuummmmmm!!!

Adoyai.. bersin bertubi-tubi.. ~huhu~ Dah nak masuk tiga hari selsema ni tak baik-baik. Bermula dengan sakit tekak yang perit sampai nak telan air liur pun sakit. Minum air suam banyak-banyak. Bila dah kurang sikit sakit tekak, datang pulak lenguh sendi-sendi. Suhu badan tetibe naik. Demam sampai nak bergerak pun tak larat. Terbaring aje depan TV sambil blog walking dan tengot tv. ~ ehhh..demam demam pun boleh pulak blogwalking kan.. tulaa punyer bersemangat waja btol~

Masa suhu badan tengah tinggi tu, hubby ada bagi panadol parasetemol (ok..x tau nak eja cane). Lepas telan 2 biji panadol tu rasa badan okey sikit. Dah boleh nonton Adam Dan Hawa sambil duduk bersila. Kalau tak sebelom tu baring jer depan tv sambil berselimut. Sampai hubby pun bengang..hahaha.. katanya "time Adam Dan Hawa boleh plak bangun duduk" nak wat cane.. dah lepas makan ubat dah kurang sikit lenguh-lenguh badan.. ~hihihi~

Lepas je makan ubat tetibe plak bersin berduyun duyun kuar haaa... nak selsema pulak. Kalau selsema ni I memang risau skit sebab memang payah nak baik. Makan masa seminggu dua juga baru bendalir dalam hidung tu kering.. ~hiii~

Paling seksa sekali bile nak tido.. hidung tersumbat sebelah kanan. Orang cakap kalau hidung belah kanan tersumbat kita kene tidur mengereng sebelah kiri supaya tidur kita lebih selesa. Yerpp.. memang I selalu wat macam tu pun klau nak tidur. Paling lemah bila susah nak bernafas. Terpaksa bernafas ikut mulut pulak. 

Bila laa nak elok ni. Mintak laa cepat baik selsema ni. Ahad ni nak pergi belajar kelas baking. Kalau selsema ni tak elok lagi kang tak selesa pulak nak blajar wat kek kan.. Tolong laaa..cane nak cepat hilangkan selsema ni... ~huhuhu~

Tuesday, October 9, 2012

Contest: Mega GiveAway Dari www.yanayassin.com

Haiii sumerr...
Sekarang nak join Mega Giveaway dari Yana Yassin. Kagum tau tengok dia ni.. Follower untuk blog dia dah cecah dua ribu lebih. Fanpage dia pun dah sampai 100k.. Dengan ber'blog'ing saja dia boleh dapat side income pastu dapat beli DSLR pulak tu.. ~hihihi~

okey.. mari kita tengok syarat terms & conditions untuk Mega Giveaway ni..

1. Buat entri dan tepek banner diatas dan link kan ke entri nie.

 sesape nak join Mega GA ni boleh ke sini yer ---> contest


2. Tajuk entri Mega GiveAway Dari www.yanayassin.com 
DONE

3. Ce citer sikit pengalaman manis/masam korang dalam dunia Blogging.
Pengalaman dalam blog yer.. hmm.. rasanya takde pengalaman manis atau masam. Semuanya biasa-biasa aje. Haha..lagipun before this I menulis blog sekadar untuk suka-suka. Tapi sekarang baru tersedar yang ber'blog'ing juga boleh menambahkan income dan kenalan baru. Hopefully my blog ini akan dikenali ramai siatu hari nanti..  :)

4. Tag 3 orang kawan, dan pasti kan diorang tahu lah dirinya di tag yaa.
 Sape yer saya nak tag..hmm.. ok..nak tag
::bakal adik ipar --->  Ekin 
::kawan sekolah lama ---> Elly
::kawan blog ---> Mimizoulicous 

5. Kalau sudi jom Follow @twitterYY dan Like Fanpage BlogYY sebab YY akan banyak hupdate dekat situ juaaa.
Dah like Fanpage BlogYY..  :) 

6. Letakkan Link entri korang di komen entri nie.
DONE

Ok.. good luck to me..

Contest : GIVEAWAY LORI OREO COMEL Dari WWW.CIKLILYPUTIH.COM

Salam semua..
Hari ni teruja sangat nak join contest dari Cik Lily Putih. Dulu masa I tengah sebok wat wedding preparation, I selalu jugak join contest. Itupun contest yang bertemakan perkahwinan.. ~hehe~ Lepas tu dah lama tak join contest. Sekarang nak join contest tema pelbagai pulak.. 


Haaa.. contest ni anjuran Cik Lily Putih.. Sesape nak join boleh jer klik kt sini ---> contest Cik Lily
teringin sangat nak hadiah liro oreo tu, lagipun I ni memang suka kumpul bekas tin biskut yang comel-comel..

Actually I baru aje jumpe dan tau pasal blog Cik Lily ni. First time baca blog dia rasa sonok sangat. Seronok baca pengalaman dia yang aktif join event sana-sini.. Tetibe berangan nak jadi macam Cik Lily pulak.. ~ehee~ Disebabkan blog dia ni best, maka I pun terus linkkan blog dia kat my side bar tu.. blog yang I link kat tepi tu memang I akan hari-hari baca yeee.. 

Saya sebagai pencinta makanan dan suka berjalan-jalan...walaupun sekarang tengah berusaha untuk diet..~hihi~ harap blog Cik Lily ni banyakkan lagi review pasal food dan restaurant serta hotel yang Cik Lily selallu pergi. Akhir kata, rajin-rajin laa datang blog saya yerr..  :p

Owhh.. lagi satu.. kalau sudi, bolehlah berkongsi tips untuk menaikkan trafik blog ke, cara nak buat duit dengan blog ke.. I sukaa sangattt.....

Oklah.. itu saja kot pandangan saya tentang blog Cik Lily Putih ni.. Adiosss... byee...


Monday, October 8, 2012

Cerita Tentang Blog

Hai..
happy Monday. Walaupun dah lewat petang ni kan.. ~hihihi~
I tak tau nak tulis apa petang-petang cenggini. Tetibe lapar cendol dan goreng pisang. Huss...

Okey.. nak tanya apa tujuan uolls ber'blog'ing ni? I actually dah lama menceburkan diri dalam blog ni. Dulu I ada blog guna nama sendiri. Lepas tu tetibe tak update. Kemudian time tu pulak sibuk dengan fotopages. Sana-sini orang update kat fotopages tu. Termasuk laa I..  :) Kemudian I stop pulak guna fotopages bila orang dah mula sibuk tentang blog.

Kemudian I start blog semula bila dah mula kenal Mr. Sallehudin. Sebab tu I create blog atas nama mrandmrssallehudin. Pada mulanya blog ni menceritakan perjalanan cinta kami (uweekkk..hihihi) dan perjalanan dalam menyiapkan persiapan majlis kahwin kami. Kalau uolls rajin boleh laa baca dari mula blog ni yer.. Muda lagi blog ni. Dalam bulan May 2011 kot blog ni dihasilkan. Dan bila dah lepas kahwin ni blog ni cerita pulak tentang aktiviti selepas menjadi suami isteri..  :)

Blog ni dah macam diari yang menceritakan aktiviti harian kami. Mr.Sallehudin dia memang tak aktif langsung pasal blog. Semua dia serahkan kat I untuk tulis kat blog ni. Penah sekali je dia ada buat entry tanpa pengetahuan saya hokey... tup-tup bila I buka blog tengok dah ada entry yang ditulis oleh Mr. Sallehudin. ~hihi~

I memang tau kita akan mendapat side income dengan menulis blog. Tapi I tak ambik pot sangat pasal mende tu. Biarlahhh..sebab I menulis blog bukan untuk mencari pendapatan tambahan.. nuffnang pun I tak tau amende tu. Tapi I letak jer iklan nuffnang kat tepi blog ni.. hihihi..

Tapi dalam sebulan dua lepas.. baru I terfikir kenapa I tak gunakan aktiviti berbloging ni sebagai untuk mencari side income jugakkan. Tambah lagi status I sebagai suri rumah sekarang ni memberi peluang untuk I sentiasa menulis blog untuk mengisi masa lapang disamping menerima tempahan cupcakes. Bukan setiap hari I akan membakar cupcakes kan.. so I rasa waktu yang ada dirumah setelah ditolak waktu untuk memasak, membasuh, mengemas rumah, menonton drama korea, menonton Adam dan Hawa dan melayan suami boleh juga digunakan untuk menulis di blog picisan I ni.. ~hihi~

Baru-baru ni I sangat teruja bila dapat tau mereka yang menulis blog especially blog-blog yang dah dikenali ramai mendapat income cecah ribu jugak kot. Best kann..Yang mana penulis blog yang comey-comey tu boleh jadi model pulak peragakan baju yang dijual oleh butik online juga.. Ada yang jadi model untuk fesyen designer yang fofularr jugak. I teringin jugak nak dapat sponser post / advertorial post. Tapi ciri-ciri nak dapatkan sponser post tu bukan senang kot. Blog tu mesti capai paling sikit pun 1k viewer kot kan.. Tapi I punye blog tak sampai 200 orang pun view dalam sehari..~haha~ Kawan I penah cakap, kita kena rajin join event yang dihadiri oleh blogger lain so dari situ kita boleh kenal antara satu sama lain dan boleh bertukar-tukar idea.

I paling suka baca blog yang popular macam Yuyu Zulaikha, Yana Yassin, dan Adawiyah. Sonok baca penulisan diorang yang tak boring tu. Pastu mendapat pengalaman menyertai event yang dianjurkan oleh company yang best-best.. hopefully one day my blog akan dikenali ramai dan mencapai pengunjung sehingga 1 juta.. hahaha.. berangannyerrr kan..  :p

Sunday, October 7, 2012

Nak Kurangkan Berat Badan

Hai.. and happy Sunday..
Uolls pegi mana weekend ni? Semalam me & husband pergi picnic kat Sungai Congkak. Hari ni tak pergi mana-mana. Mr. Sallehudin tengok tv sepanjang hari I pulak layan blog sepanjang hari. Tadi ada masak sup ayam jer.. ~heee~

What happened to me??
Last week I ada buat UPT.. sebabnya beberapa hari sebelum tu I macam ada tanda-tanda ala pregnant. I tak muntah tapi I sakit kepala dan macam nak muntah bila tengok tv dan facebook. ~haha~ Lepas tu keinginan makan I semakin menjadi-jadi. I boleh makan nasi tambah sampai tiga kali. Sebabnya my pak mertua pegi beli ikan bakar kat mana ntah..sedap gilerrr tauu...  :)

Last two month I ada juga buat UPT tapi resultnya negatif. Pastu I ada juga buat pemeriksaan kat klinik. After checking, doctor bitau I ada simptom PCOS. I ada cerita pasal ni kat SINI

Ok.. so minggu lepas bila I mengalami pening dan nafsu makan yang tak dapat dibendung, mr. Sallehudin pun belikan alat UPT tu.. I macam malas nak check sebabnya I takut negatif, mesti frust kan... Tapi setelah dipaksa oleh beliau, makanya I pun membuatlah ujian UPT. Kan betul I cakap.... cuma nampak satu line ajee.. Walaupun result negatif, tapi sampai sekarang I masih lagi sakit kepala bila tengok facebook. ~hahaha~

Selepas I buat pemeriksaan dua bulan lepas, doktor sarankan I turunkan berat badan sebab BMI yang menyatakan yang I ada sedikit obessiti. Hadoiii.. I obess hokeyy.. !! Time tu memang I men'diet' jugak laa.. dan ternyata dalam tempoh sebulan turun lebih kurang 3kg. Tapi time tu dekat nak puasa dan raya. Bila masuk bulan puasa, I tak ikut sangat program diet. Apatah lagi musim raya..kannnn.. lepas raya I ada timbang naik balik 2 kg. ~huu~

Ambik masa juga I nak ikut semula program diet ni.. So..dengan cekal hatinya, selepas UPT negatif, I bernekad nak ber'diet' semula. Tapi keinginan I selalu diperkotak-katikkan oleh Mr. Sallehudin. ~huhuhu~ sebab dia suka dengki dengan I. Dia selalu cakap makin hari I makin debab!! ~cisss~ Makanyaa.. I akan buktikan suatu hari nanti berat badan I akan kembali seperti anak dara dulu.. 48kg hokeyy.. 

I cuba belajar mencintai salad. I memang tak berapa nak makan sayur. Sejak dari zaman budak kecik lagi. Tapi sekarang, I cuba untuk makan sayuran. I cuba pelbagaikan masakan sayur supaya I lebih berselera. Hari tu I selalu masukkan tomato dalam sup daging. Kemudian sup tu I makan bersama bihun, jadilah bihun sup. Sekarang I cuba masukkan tomato, daun salad dan kentang. Gaul bersama sos salad Thousand Island. Alhamdulilah tidak menghampakan. Tapi yang kelakornyerr Mr. Sallehudin pun sebok nak makan salad tu jugak. Siap bertambah.. ~huhu~ I akan minum dengan air dutch lady. I pernah terbaca di google tips untuk mendapat baby kembar ialah banyakkan minum susu dan ubi rebus. So... langkah pertama, I minum air susu dutch lady.. boleh gitu.. ~hehehe~


Kekadang I makan salad dengan hotdog. Tapi bukan yang digoreng. I masakkan dalam periuk steam. Pastu makan dengan roti. Sedap jugak. So Mr. Sallehudin pun belikan I satu bundle hotdog untuk I makan tiap-tiap pagi. Tapi I rasa separuh dari bundle tu nanti mesti dihabiskan oleh beliau jugak.. ~hahaha~



Alaaa.. baru seminggu jer I amalkan cara pemakanan macam ni. Tapi semalam masa pergi berkelah kat Sungai Congkak habis hancur lebur diet I sebab I makan nasi lemak sambal sotong I masak sendiri. Sampai pepagi kat situ dah makan sepinggan, pastu pergi berendam dalam air sejam lepas tu makan lagi sepinggan. Tengah hari berendam dalam air lagi.. pastu naik makan lagi nasi lemak.. gitulah aktiviti semalam. Dasat sungguh. (nanti I citer dlm entry lain pasal picnic nie)

I harap dalam tempoh sebulan or dua bulan ni dapatlah berat badan yang ideal. Doktor kata, maybe sebab penambahan berat badan I yang melampau selepas kahwen menjadi faktor juga sukar untuk mengandung. So.. I akan cuba dalam tempoh dua bulan ni mendapat berat sampai 50kg. Paling cun 48kg. ~hahaha~ nanti boleh pakai high heel semula..  :)  Sekarang ni 56.5kg kot kalau tak silap... so kalau dah dapat berat yang ideal bolehlah I buat appointment semula dengan doktor tu untuk mendapat rawatan selanjutnya..  :)
Pastu I ingat nak join kelas earobik. Ada sesapa tau tak kat mana ada kelas earobik kat area Shah Alam ni...

okey.. sekarang tiba-tiba teringin nak makan pisang emas pulak...

Friday, October 5, 2012

Bakul Picnic Idaman Saya

Salam semuaa..
hujung minggu dah sampai. So apa planning uolls weekend ni? Me and husband nak pergi picnic kat air terjun. Tapi air terjun kat mana tak tau lagi.. ~huhuhu~ boleh gitu.. Ada tak air terjun yang dekat area Shah Alam or Kelang? atau area Sungai Buluh dan ke atas ke? hihihi..
Ulu Yam I tak nak pergi sebab kat situ susah nak turun dari atas tempat parking kereta ke bawah tempat picnic. Sungai Congkak pulak adalah pilihan terakhir. Kalau dah tak tau nak pergi mana barulah pergi ke Sungai Congkak. 

Preparation untuk pegi picnic...
I dah lama mengidam-idamkan bakul picnic macam gambar dibawah.. ~hee~
For me bakul macam ni sangat kiut dan sesuai untuk dibawa ke picnic. Bakul yang bertutup adalah pilihan utama. Tapi kat mana yer nak cari bakul macam ni?



Kalau susah sangat cari bakul picnic yang bertutup, dapat bakul yang tak bertutup pun dah ok macam gambo ini... At least ada space yang secukupnya nak letak bekal makanan.
 


Tapi kalau dapat set bakul yang macam gambo kat bawah ni pun best jugakkan.. Siap ada pinggan dan sudu garfu. Pastu kat dalam bakul tu dibahagi kepada dua space. Yang sebelah boleh letak makanan berat dan yang sebelah lagi boleh letak dessert kan. So takde laa bercampur. 


Okeylah.. malam ni nak pergi beli barang untuk dimasak esok hari. Antara menu yang menjadi pilihan sang suami untuk dibawa picnic esok ialah...
:: Nasi Lemak
:: Sambal sotong
:: Ayam goreng berempah
:: Makanan ringan - cekedis + twisties + cheezel
:: Minuman - Air mineral + sarsi

Ada apa-apa menu yang tertinggal tak? ~huuu~
Mula-mula planning nak bbq ayam pastu tambah laa skit hotdog ke.. udang besar ke.. tapi bila fikirkan balik kitorang berdua ajee so rasanya tak perlu kot.. kan...
 
Mr. Sallehudin cakap esok pagi kena keluar rumah awal pagi pukul 7am sebab kalau lambat nanti tempat yang best mesti dah ada orang lain amik.. baik boss!!
Tapi I nak masak nasik lemak.. hokeyy... sempat ke??