Followers

My Nuffnang

About Me

My photo
Saya Mrs Sallehudin a.k.a Mimis Ingin menjadi penulis belog tegar ~huu~ Mr. Sallehudin ialah suami saya yang dicintai :)

Time

Visitor


widget

Search This Blog

Wednesday, November 30, 2011

Bridesmaids

Salam Rabu..
Hari ni kebanyakkan bloggers akan tulis title untuk entry Wordless Wednesday. Sebenarnya dan secara jujurnya saya tak faham kenapa ada wordless Wednesday? Kenapa tak ada wordless Monday ke.. Tuesday ke.. ok lah pape aje lah.. Mukadimah aje ni.. hikhik..

Hari ni saya meng'google' lagi dan tengok tentang bridesmaid. Saya ni agak 'blur' jugak apa dan kenapa bridesmaid sampai tujuh lapan orang... 

The bridesmaids are members of the bride's wedding party in a wedding. A bridesmaid is typically a young woman, and often a close friend or sister. She attends to the bride on the day of a wedding or marriage ceremony. Traditionally, bridesmaids were chosen from unwed young women of marriageable age.
The principal bridesmaid, if one is so designated, may be called the chief bridesmaid or maid of honor if she is unmarried, or the matron of honor if she is married. A junior bridesmaid is a girl who is clearly too young to be marriageable, but who is included as an honorary bridesmaid.
Often there is more than one bridesmaid: in modern times the bride chooses how many to ask. Historically, no person of status went out unattended, and the size of the retinue was closely calculated to be appropriate to the family's social status. A large group of bridesmaids provided an opportunity for showing off the family's social status and wealth. Today, the number of bridesmaids in a wedding party is dependent on many variables, including a bride's preferences, the size of her family, and the number of attendants her partner would like to have as well.
The male equivalent is the groomsman, or usher.
In some countries, such as Norway, it is customary for bridesmaids to be small children rather than grown women. They may carry flowers during the wedding procession, and pose with the married couple in bridal photos.

OOoooOooooo...


Ok.. ok... sekarang pun saya planning macam nak ada jugak bridesmaids ni. Paling banyak 9 orang dan paling sikit mungkin 6 orang. Mana saya nak cari minimun 6 orang ni? Tadi saya baru aje invite beberapa rakan dan jiran tetangga untuk jadi bridesmaids saya. Setakat ni dah dua orang reply yang sudi menjadi bridesmaids saya. Million thankssss.... happy... 


Apa fungsi bridesmaids saya nanti?
1. Diorang ni akan mengiringi saya dan duduk bersama-sama saya semasa majlis akad nikah nanti.
2. Tolong bawa barang saya macam kad pengenalan, hp, tisu dan apa saja yang berkaitan ke masjid (sebab saya nikah kat masjid)
3. Kalau dulang hantaran nak dibawa ke masjid, bridesmaid lah yang akan membawanya...
4. Bergambar bersama saya semasa sessi fotoshoot.. time ni diorang boleh gediks2...


Apa habuan yang mereka perolehi?
Sebut pasal habuan/upah pulak.... Saya akan sediakan sepasang kain untuk bridesmaids saya tempah. Design baju terpulang lah diorang nak buat baju kurung ke, kurung moden ke, dress ke, kebaya ke.. janji cantik dan nampak seragam. Aksesori pula saya akan fikirkan apa aksesori yang sesuai untuk mereka yang tidak bertudung dan bertudung...





Saya nak bridesmaid ni pada hari nikah saja sebab masa majlis bersanding saya cuma perlukan seorang pengapit lelaki dan seorang pengapit perempuan. Dan lagi... saya dah lantik dua orang sepupu cilik untuk jadi flower girl. So bridesmaids saya letakkan pada hari nikah saja.. Saya mahu bridesmaids saya sama-sama happy meraikan hari bahagia saya memandangkan dua orang yang dah confirm tu adalah rakan sekolah masa tingkatan 1 dan 2...

So.. hopefully adalah 6 hingga 9 orang rakan-rakan yang telah dijemput sudi memenuhi impian saya dan sama-sama meraikan hari kegembiraan saya nanti....

p/s: dah ada dua orang yang dah reply. Total sekarang jadi 4 orang dah.. yeahh..

Tuesday, November 29, 2011

DIY : Mini Box Warna Biru

Hye semua
Selamat menyambut 1 Muharram yer rakan-rakan sekelian..
Saya tak nak cerita panjang. Nak bagi tau yang DIY pertama saya sudah siap. Ini melibatkan 'guestbook corner' Setelah lebih dia bulan tertangguh. Untuk siapkan semua mini box dan hiasannya sekali, saya bertungkus lumus selama dua hari. Pagi petang siang malam mengadap kotak tu...

Setelah dapat 2000 pcs sticker hadiah dari nurain saya pun nekad lah nak siapkan mini box ni. Bukan banyak pun cuma 100 jer yang perlu disiapkan. hahaha.. 100 aje bukan 1000 yer..  :)

Dah siap lipat-lipat kotak, pastu tengok ada reben warna hitam. So saya decide letak reben ni kat mini box sebagai hiasan dan tampal sticker atas mini box tu. Akhirnyaaaa... Taraaaa...

 
Sorry.. gambar kurang clear 
Kos menyediakan 100 mini box
Kertas warna biru 130gsm (kalau tak silap) : RM18  [untuk dua paket]
Reben hitam ada luv : RM8.70 [untuk 3 gulung]
Sticker 100 pcs : F.O.C [sumbangan nurain]

Apa fungsi mini box ni? Maybe letak coklat kot dalam box tu. Belum decide nak letak apa lagi... Mini box ni untuk tetamu yang sudi menulis ucapan di dalam guestbook saya..  :)

Guestbook dah siap ke belum? print dah.. tunggu nak hias dan binding. Dah siap will review..

p/s: Ada lagi mini box yang belum siap. Itu recycle dari kad ucapan yang nak dibuang...

Thursday, November 24, 2011

Catatan sebelum Lena

Hye semua..
Yeahh.. Saya baru je selesai membakar cupcakes :) Total semua 60pcs medium cupcakes dan 16 pcs large cupcakes. Owwhh..sebelum buat cupcakes tadi saya siapkan 50 small cup dadih.. Nape laa banyak sangat saya buat ni kan... :)

Actually saya sedang buat preparation tempahan candy buffet. This is my 1st order untuk service candy buFfet. Lokasi pula adalah di Melaka. Jauhkan.. Nanti dah selesai semua saya akan upload gambo.

Hmmm.. Saya dah tak ada idea nak menulis lagi sebab mata adalah sangat terlalu mengantuk dan sekarang saya mau tidur. ZzzZz...

Sukanya... Mengupdate blog hanya menggunakan BB kesayangan.. (^_^)

Selamat malam semua.. Adiosss..

Monday, November 21, 2011

Percubaan Meng'update' Blog Menggunakan Blackberry

Hyee semua...
Sudah lunch? Ini adalah entry testing mengupdate blog menggunakan saya punye blackberry berwarna pink. Akhirnya percubaan berjaya dan saya sangat happy.. :) Walaupun meng'update' blog menggunakan BB adalah sangat terhad 'option'nya.. Tak ada button nak insert gambar, tak ada button nak set typing ni supaya sama center. Its ok. Kita type saja dulu. Nanti bila dah boleh on lappy kita cuba centerlize kan tulisan ni ye...

So...semalam Mr. Sallehudin ada bagitahu, andaikata tahun depan dia memperolehi pendapatan yang berganda, maka bolehlah saya berhenti dari kerja makan gaji dan bekerja dari rumah..

Sekarang ada tiga perancangan selepas kahwin..

1. Mr. Sallehudin akan menerima tawaran bekerja di luar negara dan sudah semestinya saya tergediks nak ikut.. Hahahaha... Saya pula akan menjadi suri rumah dan mungkin akan menjalankan perniagaan online. Mungkin akan menjual pakaian dan aksesori baby & kanak-kanak dari luar negara. :)

2. Mr. Sallehudin akan terus bekerja di sini dan akan demand naik gaji tahap gaban sebab company dia sekarang tengah dapat projek berganda-ganda. Saya pula akan berhenti kerja dan meneruskan impian saya memajukan perniagaan cupcakes. Mungkin setiap minggu saya akan membuka booth dan menjual cupcakes dan aksesori berbentuk cupcakes. Hehehe..

3. Kalau kedua-dua perancangan diatas tidak berjaya, maka saya dan Mr. Sallehudin akan meneruskan kehidupan seperti biasa.. Bekerja makan gaji untuk mencari rezeki yg halal..huhuhu.. Mungkin lokasi kerja saya akan cari di sekitar Shah Alam supaya lebih dekat dengan rumah.. Stress saya pagi-pagi pegi kerja dlm keadaan jammed..

So.. Wish us all the best untuk perancangan no 1 atau no 2... :)

Contest:: 'Candid Time Contest'

Salam Isnin... 
selamat bekerja kepada semua dan sesiapa yang bercuti macam saya.. selamat bercuti..  :)
Dipagi yang indah, tenang dan nyaman ini sedang saya bersiar-siar di blog-blog yang lain terjumpa pulak contest 'Candid Time' yang dianjurkan oleh blog Muna yang mempunyai follower lebih 1k.. hikhikhik..

Saya sangat teruja nak join contest ni sebab hadiah pun sangat mengujakan. Hadiah pertama Camera Lomo gitu.. Hadiah kedua pun best jugak..dapat MP3. Saya tak ada lagi camera lomo mahupun MP3. So apa kata kita masuk contest ni. Manalaa tau rezeki nak kawin kan.. hikhikhik...



# Wajib follow blog muna supaya senang nak mengetahui perkembangan contest ni.
#Buat satu entri tentang contest ini bertajuk 'CANDID TIME CONTEST'
#Letak banner dekat atas tu dalam entri yang korang buat .
#sertakan satu gambar 'CANDID' korang . tak kisah beramai ramai atau individu .
#Tag 2 orang dan wajib inform dekat diorang tentang contest ini


Taraaa.. inilah gambar candid saya. Gambar ni diambil oleh Mr. Sallehudin semasa saya sedang membelek-belek kerepek yang mahu dibeli. Lokasi gambar ni diambil ialah di R&R Temerloh. Saya memang cerewet kalau nak beli barang-barang. Tu belek kerepek tu adalaa dekat 20 minit tapi tak beli pape pun sebab makanan yang saya suka takde.. KUIH KARAS... Yang kesian Mr. Sallehudin sebab dia terpaksa menunggu saya melihat-lihat kerepek yang ada tapi akhirnya tiada pembelian dibuat....

Yeahhh.. so Cik Muna.. harapnya dapat saya memenangi contest ini yerr...   :)
Dua orang rakan yang saya nak tag ialah:


Saturday, November 19, 2011

Cottage Idea

Hye peeps and very good day to all my lovely blog readers...
Now.. saturday afternoon. Saya sekarang berada di Penang International Airport (betul..tak tipu) di satu sudut di tepi pintu perlepasan antarabangsa dan domestik..

Kenapa saya disitu? saya dah sampai dari KL lebih kurang pukul 11 pagi dengan penerbangan Firefly yang best (best lagi dari Airasia.. I think..) serta disambut oleh Mr. Sallehudin kat depan airside tanpa red carpet dan dah kenyang pun makan kuew tiaw kat mini cafe tepi pintu berlepas ni. Saya sedang menunggu Mr. Sallehudin menyiapkan kerja di airside manakala saya pula sambil menunggu sambil mengupdate blog.. owhhh lama lagi ke nak tunggu ni? bateri Blackberry and laptop pun macam dah nak kondem ni...

Okies, saya tak mo membuang masa dan menulis melalut-lalut. Last weekend me and Mr. sallehudin ada pergi ke pasar pagi berhampiran dengan Stadium Shah Alam. Kalau tak silap pasar tu buka setiap hari Ahad dari pukul 7am sampai lebih kurang pukul 12.30 kot. Sebab kalau tunggu pukul 1pm mesti panas terik terang benderang. kat sana ada satu gerai kecil yang betul-betul buat saya teruja...



Lihat dua gambar di atas..  :)  cantik gilerrr kan.... Well, barang-barang yang dijual tu semuanya macam bersesuaian kalau nak dijadikan decoration item untuk my majlis nanti. Cadang nak beli laa seketul dua barang. Tapi agak pricy. Hanya mampu menengok ajee... but I love all the stuff.... paling teruja tengok uncang kecik yang gantung-gantung tu.. comel sangat. Ada juga cupcake yang dibuat dari fabrik. Nampak real... so nice..


Sambil jalan-jalan terjumpa pulak mesin taip old design ni. Memang vintage abis lah.. Cuba tanyer berapa harga tu... Sekali penjual menjawab RM70. Typewritter ni sesuai kan kalau letak kat 'guestbook table'..  :) nak aje terus beli tapi rasa macam mahal kot. What do you think?


Ahaa.. ini pulak pinggan bertingkat. Actually saya memang dah lama cari pinggan bertingkat macam ni. Boleh letak cupcakes ke.. apam polkadot ke... untuk 'candy buffet table'. Harga pinggan bertingkat ni RM50. owhh... Saya rasa macam nak pegi cari kedai jual barang-barang secong hand. maybe boleh dapat harga agak murah dari situ. saya tau satu kedai jual barang-barang second hand ni... Kat TTDI, PJ ada kedai tu...

.
Malam semalam sebelum saya terlelap, saya ada terbaca satu blog ni... blog amfeaz. Kreatif betul hasil kerja tangan dia dan dia pun ada ambil tempahan kalau ada customer nak order fabric cupcakes. Sangat sweet kan  :)  dan secara tak langsung saya dah jadi folower blog tu. Kepada kakak amfeaz, kalau sudi follow laa blog saya yer.. hikhikhik.. Dalam blog dia pun ada tunjuk gaks hiasan kat rumah die sendiri. teruja sangat saya..  :)  Decor dan hiasan yang macam tu la yang saya nak buat kat rumah saya selepas kahwin nanti. So.. mungkin boleh start kumpul barang-barang dari sekarang kan?  :)

Owhh.. saya sekarang sedang mengumpul botol sos cili dan tomato yang kosong dan sudah siap dicuci. Bukan botol yang masih ada sos atau pun botol yang tinggal saki baki sos yer.. Saya mahu botol sos kosong yang sudah bersih. Kepada anda yang rasa nak buang botol sos tu.. jangan laa buang, sila bagi saya boleh? saya nak gunakan untuk projek X saya nanti... hihihi...

Alahai.. sudah pukul berapa ni? bila Mr. Sallehudin nak habis kerja ni? macam nak pergi melawat kedai Emporium depan ni laa nak beli poskad. hehe.. tapi nak kene heret beg sekali ke??

Friday, November 18, 2011

Catatan Sebelum Tidur

Hye..
Juz finished 70 pcs cuppies tempahan dari pelanggan. Owhh.. Im so pretty tired now. Wanna to sleep. zzZZzzz.. Tapi tak boleh tido kalau tak buka blog dan tengok blog sendiri and baca blog orang lain. Sudah baca dua tiga blog maka mata akan terlelap dengan sediri. Laptop pulak yang baca saya. Itulah habit saya setiap malam sebelum tidur...

Saya sentiasa di dalam 'mood' mencari idea-idea cute untuk majlis perkahwinan saya nanti. Kalau boleh saya tak nak majlis tu nanti nampak sama macam majlis perkahwinan orang lain yang berlangsung kat penempatan kampung saya di Bagan Serai tu. Bukan nak riak dan berlagak.. tapi kalau boleh biarlah tetamu yang hadir rasa gembira seperti pengantin yang sangat gembira pada hari bersejarah tu.. dan saya mahu tetamu yang hadir mengingati majlis perkahwinan saya yang lain dari yang lain terutama dari segi dekorasi, goodies beg dan bla bla bla....


Saya sangat jatuh cinta apabila tengok decoration frame ni kat salah satu booth di pameran Pengantin Shah Alam tempoh hari. Saya terfikir cantik juga kalau letak pic pre-wedding saya & Mr. Salleh. So.. tetamu semua dapat melihat gambar gedix kami itu.. hihihi... Actually dekorasi seperti ini pun sesuai juga dilekatkan di dinding rumah. Tak semestinya di majlis perkahwinan aje makanya ia boleh menjadi hiasan dinding. Gambar yang di print tu semua adalah saiz yang berbeza dan ada gambar yang ditampal kat polisterin tebal dan ada gambar ditampal di polisterin nipis. So nampaklah macam tebal nipis gambar tu.. (sila imagine sendiri, susah nak explain laa)


Owhhh.. lagi satu.. kawan-kawan semua... dimana saya nak dapatkan easel (btul ke easel) kaki frame seperti gambar diatas.. kalau boleh saya memang nak beli easel ni sebab dalam kepala otak saya sekarang ni dah macm-macam idea ada nak gunakan balik easel ni selepas majlis kahwin...  :) banyak juga decoration yang nak dibeli nanti so berjimatlah duit mulai sekarang.. ohohoho..


Yeahh.. saya rindu Mr. sallehudin... Dia pergi Penang. Ahad baru balik ke KL.. Rindu bangat sama kamokk!!... Tapi yang tak boleh blah tu.. dia sangat poyo sekarang sebab ramai orang cakap badan dia yang dulu agak montel sekarang dah susut. Dan saya pula yang dulu badan agak slim sekarang dah semakin debab.. saya stress... huhu..

Okies semua... good nite...

Tuesday, November 15, 2011

Wedding Checklist dari 128 Hari Lagi

Salam semua.. apa khabar? tetiba rasa macam nak update wedding checklist.  :) teruja pulak..

1. Tarikh :
Nikah : 23 March 2012 (lepas Asar)

Resepsi : 24 March 2012
Bertandang: 7 April 2012
 
2. Theme & concept:
Nikah : Magenta + Biru Azure + Grey
- Konsep: Arabian
Resepsi : Red + Aqua Blue + White + Grey
- Konsep: Vintage

Bertandang : Green + Brown
- Konsep : Pending

3. Legal documents:
Kursus kahwin: Done
Hiv Test:
Pending
Borang Kebenaran Nikah: Pending

4. Venue
Nikah : Rumah, Taman Serai Permai, Bagan Serai
Resepsi : Rumah, Taman Serai Permai, Bagan Serai
Bertandang: Dewan Taman Melewar

5. Catering/Canopy
Nikah : Pending
- Menu : Pending
Resepsi : DONE 
- Menu : DONE
- Hidangan Pengantin : DONE
- Khemah : 7 khemah DONE
- Kerusi & meja : DONE
Bertandang: DONE
- Menu : DONE
- Hidangan Pengantin : DONE
- Khemah : 7 khemah DONE
- Kerusi & meja : DONE
6. Pelamin
Nikah : Mini pelamin : Pending
-Decoration: Pending
-Design: Pending
-Bantal nikah: Pending
Resepsi : DONE (Booking)
-Dais & Decoration: DONE
-Design: DONE
Bertandang: DONE (dah decide-no pelamin)

7. Photographer
Nikah : DONE
Resepsi : DONE
Bertandang: Pending
Choices of pose: Pending

8. Videographer
Nikah: Pending
Resepsi: Pending
Bertandang: Pending
Choices of songs: Pending

9. Wedding outfits
Nikah:
-Dress: DONE (Kak Ngah butik di Bagan Serai)
-Tudung: DONE (Kak Ngah butik di Bagan Serai)
-Veil: DONE (contest dari Non-Cinderella - saguhati)
-Shoe: Pending
-Accessories: Pending
-Baju Melayu: DONE (Kak Ngah butik di Bagan Serai)

Resepsi:
-Dress: DONE (Kak Ngah butik di Bagan Serai)
-Tudung: DONE (Kak Ngah butik di Bagan Serai)
-Veil: DONE (Kak Ngah butik di Bagan Serai)
-Shoe: Pending
-Accessories:  Pending
-Groom Costume: DONE (Kak Ngah butik di Bagan Serai) 
Bertandang:
-Dress: Pending.
-Tudung: Pending.
-Veil: Pending.
-Shoe: Pending.
-Accessories: Pending.
-Groom Costume: Pending

10. Makeup
Nikah: DONE (Booking)
Resepsi: DONE (Booking)
Bertandang: Pending


11. Doorgift
Nikah:  DIY - Belum buat lagi
Resepsi:  
-Guest doorgift: DIY - In Progress
-Kid doorgift: DIY - In Progress
-VIP doorgift: DIY - In Progress
-Marhaban Group: Pending
-Mentara Group: Pending
- Sticker: DONE ( hadiah dari Nurain - Thanks a lots)

12. Bunga Pahar
Nikah: Pending
Resepsi: DONE (Beli)
Bertandang: DONE

13. Hantaran
Bilangan dulang: 7 berbalas 9
For Cik Mimis:  Pending
1. Mas kahwin + gelang tangan
2. Persalinan + tudung
3. Perfume
4. Al-Quran + telekung
5. Notebook
6. Kasut
7. 
- To decorate:  Pending
- Dulang hantaran: Pending
For Mr. sallehudin:  Pending
1. Kemeja + T-shirt (Dr. Cardin)
2. Perfume
3. Playbook
4. Sejadah + Al-Quran
5. Kasut
6.
7.
8.
9. 
- To decorate:  Pending
- Dulang hantaran: Pending

14. Batal Air Sembahyang
Rantai tangan: Pending

15. Invitation Card
Nikah & Resepsi:
-Design: DIY - In Progress
-Printing:  Pending
Bertandang:
-Design: Pending
-Printing:  Pending

16. Cake
Resepsi: Pending
Bertandang: DONE

17. Jurunikah/Pembaca doa
Nikah: Jurunikah-Pending
Resepsi: Pembaca doa-Pending
Bertandang: Pending
 
18. Handbouquet
Nikah
-Types & colors: DONE Bunga Stokin, sponser by Fieza hantaran. Grey color.
Resepsi: 
-Types & colors: Types pending. Colors RED
Bertandang
-Types & colors: DONE Yellow + green. Artificial HB. 
 
19. Guest List
Nikah: Pending
Resepsi: Pending

20. MC/Kompang/Entertainment
MC: DONE
Kompang:  DONE
PA system: DONE
CD of songs: Pending

21. Pengapit/Bridemaids/Bestman
Nikah: Bridemaids & Bestman: Pending
Resepsi: Bridemaids & Bestman: Pending
Bertandang: bridemaids & Bestman: Pending
Flower girl: DONE  (my cute cousin) 

22. Dresses for family
Resepsi: His family & her family.
His family: Pending
Her family: Pending


23. Bilik pengantin
Katil: (use sedia ada) DONE
Decoration: Pending
Cadar katil: Pending
 

24. Signage
Resepsi: 20pcs.
Location: Pending
Design: Pending
Printing: Pending
Welcome sign Pending
  
25. Pre Wedding 
Photographer : Our Selves   :)
- 1st Pre-Weds DONE
- Concept : We are Superman
- 2nd Pre-Weds Pending
- Concept : We are Green & Stylo
- 3rd Pre-Weds Pending
- Concept : Pending
 

26. Guestbook Corner
Guestbook : DIY - In Progress
Decor : Pending

27. Candy buffet
Favor : Pending
Decor: Pending 

28. Other Decoration
- Vintage Item : In Progress (sedang buat collection)
- Lantern : Pending
- Table Centerpiece : DIY - In progress
- Buy favor for goodie bag - Pending

29. Centerpieces
-Decor item: DIY - In progress (sedang buat collection)

29. Inai : Pending

Update: 15 Nov 2011

Lebih kurang 128 hari lagi kan... 
Hal yang besar-besar tu rasanya dah booking. Tinggal lagi mende-mende remeh yang nak kena DIY nih.. huhu... Semoga saya rajin menyiapkan semua DIY yang dirancang... begitu juga Mohd Sallehudin tolong rajin sikit tolong saya ye  ;)